Skip to Content

Handige cleaning hacks met kinderen

Handige cleaning hacks met kinderen

Schoonmaken: er zijn mensen die het heerlijk vinden. Maar voor velen is het zoiets als noodzakelijk kwaad. Lopen er dan ook nog eens kleine kinderen in je huis rond, dan kan het helemaal een uitdaging zijn.

Daarom een aantal handige hacks om mét kinderen het schoonmaken toch voor elkaar te krijgen. Daarnaast hebben we hacks om je huis al schoner te houden, want met kinderen wordt het echt wel sneller vies!

Helpen natuurlijk

Peuters en kleuters willen niks liever dan jou nadoen! En als je ze dan ook nog het gevoel geeft dat het ertoe doet wat ze doen: dan zijn ze helemaal de koning te rijk. En laten we zeggen dat jong geleerd ook oud gedaan is… hoewel dat misschien wel weer een beetje erg optimistisch gesteld is.

Nu zal helpen een groot woord zijn, maar je kunt tenminste wel zelf aan de slag. Laat ze ook met een doekje afstoffen of even stoeien met de stofzuiger. Geen probleem als het niet helemaal perfect is; want dan kan je gewoon in de avond nog een keer de robotstofzuiger van Eziclean aan het werk zetten 😉

Nog leuker (en praktischer…): geef ze een speelgoedstofzuiger waarmee ze tegelijk met jou aan de slag kunnen. Zijn de kinderen groter, dan kun je ze natuurlijk wel echt een opdracht geven. Hun eigen kamer stofzuigen, bijvoorbeeld. Of wat spulletjes opruimen die nu in de kamer liggen rond te slingeren.

Middagdutje

Ja, het is verleidelijk om juist als je kleintje zijn middagslaapje doet, even iets voor jezelf te doen. Mag je ook zeker doen, want even tijd voor jezelf is gewoon fijn. Zijn er klusjes die met kind echt niet lukken? Dan is het moment dat zoon of dochter op bed ligt, natuurlijk wel een geschikt moment om voor dit soort klusjes te gebruiken!

Niet te snel uit de box

Zo gek is die box nog helemaal niet. Als je kind de kans krijgt om daar iets leuks te kunnen doen en het gewoon gewend is, dan kun je best lang nog van die box gebruik maken.

Je kunt er ook voor kiezen om op die momenten iets anders te pakken voor je kleintje, zodat het even helemaal opgaat in het stuk speelgoed. Dat hoeft echt niks nieuws te zijn. Je kunt een deel van het speelgoed wegleggen en daar af en toe iets van aanbieden. Zo ziet hij het niet iedere dag en blijft het interessant.

Campingbedje of wippertje

Zet je kind het direct op een brullen als je de kamer uitloopt? Moet je ergens iets doen in een ander vertrek dan waar de box staat? Bij kleintjes kun je dan ook ervoor kiezen om ze in hun wippertje of bijvoorbeeld het campingbedje in hetzelfde vertrek neer te zetten.

Schoonmaken is leuk…

Zingend en dansend de kamer door met je stofdoek…of met je zeem door de badkamer. Waarom niet? En je kind? Die doet mee of swingt er enkel en alleen op los. Prima toch deze hack?

De tv of ander beeldscherm

Tja, eigenlijk niet de mooiste manier, maar soms wel even een uitkomst. Zet het favoriete programma op of laat ze even op de computer of tablet mogen spelen en je hebt even geen kind aan ze. Kun jij je aanrecht even goed schoon poetsen (bijvoorbeeld).

Hacks zonder kinderen!

Grote schoonmaakklussen kun je prima aanpakken als…je kind er gewoon even niet is! Zet je partner aan het werk in huis en vlucht zelf weg met de kids. Dat is natuurlijk de leukste optie! Maar het kan ook, helaas, andersom. Jij doet de klus en je partner neemt de kinderen mee.

Geen partner achter de hand? Oma vindt het vast niet erg om af en toe eens op stap te mogen met haar kleinkind. Je kunt ook met een vriendin een wisseldienst doen. De ene keer pas jij op en de andere keer zij. Hebben jullie allebei af en toe even de handen vrij om eens goed dat huis aan te pakken.

Troep op de trap

Je kent het wel: van die stapeltjes waar nog iets mee moet. Naar de slaapkamer om opgeruimd te worden is meestal dat wat er nog mee moet. En dan blijft het ergens liggen op de trap.

Allereerst de waarschuwing: leg nooit iets op de trap! Dat kan gevaarlijke valpartijen veroorzaken. Zorg voor een plekje onderaan, naast de trap, en spreek af dat wie er naar boven gaat het meteen meeneemt!

Vieze schoenen

Er wordt van alles mee naar binnen genomen. Modder, zand, gras, noem het maar op. Niet omdat ze dat expres doen, maar het zit nu eenmaal aan hun schoenen. Zorg voor schone matten bij alle deuren die naar buiten gaan.

Leg er eventueel ook één aan de buitenkant neer. Alles wat er al afgelopen is, is mooi meegenomen. Leer je kleintje direct aan dat als ze naar binnen stapt, ze haar voeten veegt.

En nog mooier: zorg voor een schoenenrek of een andere plek waar de schoenen direct neergezet kunnen worden. Ook dit is een kwestie van er al jong een routine van maken. Zo lopen ze niet zomaar met hun vieze schoenen het hele huis door!

Kruimeldief

En daar gaan weer de nodige broodkruimels of stukjes koek de grond op. Puntenslijpsel of er zat toch zand aan de sokken. Kortom: met kinderen (en huisdieren ook trouwens) heb je snel last van viezigheid op de grond.

Altijd meteen de stofzuiger moeten pakken is niet alleen niet handig, maar dat doe je ook gewoon niet zo snel. Even de kruimeldief erbij pakken wel. En ja hoor, dat kunnen de kinderen ook prima zelf. (Of je het je hond kan aanleren, betwijfel ik…).

Heb geduld

Of het nu gaat om het schoonmaken of het vies worden: geduld is alles. Kinderen zijn gewoon kinderen en je kunt er niet van verwachten dat het nooit vies wordt of dat het alle geduld heeft terwijl jij schoonmaakt.

Maak het jezelf ook niet te moeilijk. Het is helemaal geen ramp als dingen net iets minder spic en span zijn dan wat je gewend was. Een relaxte ouder die tijd voor de kids heeft en die het prima vindt dat ze echt lekker mogen spelen (en dus vies worden): daar heeft een kind veel meer aan!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *