Skip to Content

Goede haarverzorging tips; wat te doen / shampoo tegen droog pluizig kapsel

Goede haarverzorging tips; wat te doen / shampoo tegen droog pluizig kapsel

‘Als je haar maar goed zit!’ Deze bekende uitdrukking is er niet zomaar. Een kapsel dat lekker zit, haar dat er gezond uitziet. Het geeft je zelfvertrouwen een boost. En eerlijk, je oogt ook meteen een stuk frisser. Vet en slap haar, of pluizig haar met veel klitten associëren veel mensen toch enigszins met onverzorgd. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Hier vind je handige haarverzorging tips.

Lees ook; Typische mama kapsels; van kort en hip tot lang en golvend

Wat te doen bij klitten in je haar?

Als je veel klitten in je haar hebt, kan dit komen door gespleten haarpunten. Verder spelen de textuur van je haar mee en je haarverzorging. Geverfd haar en dun haar kunnen het haar brozer maken, waardoor je sneller klitten krijgt. Ook bij dik en gekruld haar kun je sneller klitten in je haar krijgen. Verder heeft het aantal keren dat je je haar borstelt ook invloed op het krijgen van veel of weinig klitten. Borstel je jouw haar iedere dag bijvoorbeeld?

Wat je kunt doen qua haarverzorging is:

 • Het helpt als je je haar ’s nachts in een vlecht draagt, zonder elastiekje. De vlecht blijft dus los. Slaap verder op een satijnen of zijden kussensloop voor zo min mogelijk klitten. En ga niet met nat haar slapen. Het liefste met droog haar, waarbij je bij de punten van je haar wat conditioner inbrengt.
 • Verder zorgt een conditioner in het haar voor voeding. Zo breng je het vochtgehalte in je haar weer op peil. Vraag eens bij de kapper welk haarmasker daarnaast geschikt is. Als je dit minstens 1 keer in de week aanbrengt, doet dit wonderen voor je haar!
 • Borstel je haar meerdere keren op een dag. Niet alleen ’s ochtends, ook voor je gaat slapen. Gebruik het liefste een borstel met zachte haren zoals bijvoorbeeld paardenhaar. En borstel met beleid. Dat wil zeggen: niet keihard, maar rustig.
 • Gebruik liever geen verzorgingsproducten voor je haar waar alcohol in verwerkt zit. De reden? Het droogt je haar onnodig uit. En dit zorgt ook nog eens voor extra klitten. Argonolie helpt ook om je haar te ontklitten. Heeft je dochter veel klitten in haar haren? Dan helpt de haarlotion van Zwitsal ook om het haar makkelijker door te kammen!

Behandeling pluizig haar

Heb je last van pluizig haar? Met name aan de zijkanten van je hoofd? Irritant kan dit zijn hé, die plukjes die je lastiger onder controle krijgt! Zeker als je grijze haren krijgt en ze een stuk stijler worden. Het heeft allemaal met het vochtgehalte van je haar te maken.

Oftewel: je hebt last van droog haar. Hierdoor breekt het makkelijker af. De korte haren zullen sneller een andere richting op gaan staan.

Je haar heeft hier een trucje voor. Op zoek naar vocht, gaan de haarschubben open. Het gevolg is pluizend haar.

Haarverzorging tips:

 • Verf je haar liever niet teveel. Wil je toch je haar verven? Kappersverf is beter voor je haar. Vermijd liever de zelfverpakkingen uit de drogisterij.
 • Breng een beetje conditioner aan in de punten van de haar. Spoel dit niet uit. En kam je haar alleen als het droog is. wist je dat je haar kammen voor het douchen de haaroliën beter verdeelt? Hierdoor is de vochtbalans in je haar beter, waardoor je minder last zult hebben van pluizend haar.
 • Gebruik de stijltang en föhn niet te veel. Door de hitte breekt je haar nog makkelijker af, wat als resultaat heeft dat je haar meer gaat pluizen. En als je deze wel gebruikt, zorg dat je haar altijd eerst een beschermer in krijgt. Je hebt hier speciale verzorgingsproducten voor. Wil je toch graag de föhn gebruiken? Pak dan de koude stand, zo droogt je haar minder uit.
 • Verder is je haar gevoelig voor weer en de invloeden. Zon, wind, zee en kou zorgen voor meer pluizend haar.
 • Gebruik een grove kam als je last hebt van pluizend haar. Je kunt een houten kam gebruiken, zo heb je minder kans op statisch haar.
 • Ook bij pluizend haar helpt het om op een satijnen of zijden kussensloop te slapen. Hierdoor ontstaat er minder wrijving tijdens het slapen, wat weer zorgt voor minder pluizend haar.
 • Er zijn shampoos voor pluizig haar te koop. Eenmaal op het etiket zul je zien dat vaak argonolie of avocado als belangrijk ingrediënt aanwezig is. Allebei vochtinbrengend!
 • Verzorgingsproducten met glycerine zijn ook aanraders. Dit legt een beschermlaagje om je haar en huid heen. Je haar krijgt zo een extra vochtlaag.
 • Laat je haar geregeld knippen. En zorg altijd dat je een conditioner gebruikt. Ook een wekelijks haarmasker helpt de vochtbalans in je haar te herstellen. Een keukenmiddel wat je kunt gebruiken hiervoor is olijfolie of kokosolie.

Haarverzorging bij vet haar

Veel mensen met vet haar hebben helemaal geen vies haar. Toch is het niet fijn als je van die vette, slappe haarslierten om je gezicht hebt hangen. Doordat je hoofdhuid veel talg afscheidt, kun je last krijgen van vet haar. Als dit te lang duurt, wordt je haar behalve vet ook plakkerig én gaat dit onfris ruiken.

Door stress, hormonale veranderingen zoals een zwangerschap, warm weer, ongezond eten of veel aan je haar zitten kan vet haar ook ontstaan. Er is gelukkig veel aan te doen!

Douche kouder

Lekker zeg onder die warme douche. Je haar is er alleen niet zo mee geholpen. Warm water heeft effect op je talgproductie. Deze schiet omhoog. Kouder douchen zorgt ervoor dat je hoofdhuid minder talg aanmaakt.

Let op die handen

Zit jij ook veel aan je haar met je handen? Wellicht ongemerkt.. Door aan je haar te zitten met je handen, laat je telkens een beetje vet achter. Dit zit namelijk aan je handen. Zet je haar vast en je zult minder aan je haar frunniken.

Doseer de shampoo

Wist je dat je maar een klein beetje shampoo (hier) nodig hebt om je haar te wassen? Als je veel shampoo gebruikt, produceert je hoofdhuid meer talg. Was je haar het liefste om de dag, zo blijft je haar fris én het is beter voor je talgproductie.

Geen conditioner door je hele haar.

Beperk het gebruik van conditioner, doe dit enkel in de punten van je haar. Als je conditioner over je hele haar verspreidt, legt dit ook weer een laagje over je haarschubben. Gevolg? Een doffe glans of vet haar. Niet wat we willen 😉

Drink veel water!

Wat je eet, heeft ook effect op je haarverzorging. Als je veel bewerkt en vet voedsel eet, heb je eerder kans op vet haar. Veel water drinken, vis eten en andere natuurlijke producten helpen om je haar in topconditie te krijgen.

Gebruik als laatste het liefst een borstel met haren. En borstel je gehele haar hiermee. Zo borstel je de talg over het hele haar heen en voorkom je ophoping bovenop je haar.

Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *