Haar invlechten kind; stap voor stap uitleg en voorbeelden ter inspiratie
Wil je ook graag je haar invlechten? Of dat van je kinderen? Er zijn zoveel verschillende soorten vlechten, daarom hieronder een overzicht met uitleg, tips en voorbeelden voor kinderen.
Als klein kind deed mijn moeder dit bij mij, niet alle moeders konden dat dus het was toch wel een beetje bijzonder om met een invlecht op school aan te komen.
Al snel leerde ik hoe ik bij mezelf mijn haren kon invlechten en heb dit met enige regelmaat gedaan. Tegenwoordig zijn er veel meer vlechten dan de standaard vlecht en invlecht om te maken in het haar van je kind en kan je het zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wil zoals met nephaar.
Stap voor stap uitleg vlechten maken
1. Wat heb je nodig om haren invlechten?
Als eerste leg ik de spullen klaar die ik nodig heb voor het kammen en vlechten van het haar. In principe doe ik dit aan de ontbijttafel zodat ze afgeleid is door het eten en drinken. Wat ik zelf gebruik is:
- Tangle Teezer / borstel
- fijne kam, eventueel met ijzeren punt
- spuitfles met water
- Stoffen elastiekje
Ik gebruik stoffen elastiekjes omdat deze het haar minder beschadigen dan een plastic elastiekje. Ik hoop dat de uitleg helder is, voor de zekerheid heb ik er een filmpje van gemaakt waarin ik het laat zien en hieronder deel.
2. De voorbereidingen
Als eerste spuit ik het haar nat met water, dit is een oud flesje van mezelf dat ik heb gevuld met water uit de kraan met niets eraan toegevoegd. Doordat je het nat maakt is het makkelijker om door te borstelen en gaat het haar minder snel kapot.
Afhankelijk of ik één of twee vlechtjes ga maken, scheid ik de haren in het midden. Dit keer maak ik één vlecht. Bij twee vlechtjes bind ik de helft vast terwijl ik aan de andere kant werk.
3. Invlechten maar
- Als je gaat vlechten begin je met het verzamelen van een plukje haar. Ik begin niet helemaal vooraan aangezien ik dat er vanaf de voorkant niet zo mooi vind uitzien. Bij mezelf begin ik achter mijn oren met een scheiding te maken, onze dochter heeft daar een soort van natuurlijke scheiding die ik aanhoud om een halve cirkel van te maken.
- Van deze pluk maak je met twee vingers drie gelijkwaardige plukjes die je in één hand vasthoudt, gespreid tussen je vingers.
- Met de andere hand pak je een pluk vanaf de zijkant (maakt niet uit links of rechts) en slaat deze OVER het middelste plukje heen en wordt dus zelf in het midden.
- Het makkelijkste vind ik om dan het middelste plukje los te laten.
- Dan begin je aan de andere zijkant en sla je die er overheen naar het midden toe.
- Na twee keer ga je er plukjes bij pakken vanaf de zijkant. Zelf doe ik dit met mijn vingers, dit is vaak net iets makkelijker dan met een kam. Wil je de haren echt strak hebben, kun je het ook met een kam doen.
- Vanaf de zijkant pak je een plukje dat je gladstrijkt en combineer je met het plukje dat nu aan de beurt is om naar binnen te brengen. Dit doe je hetzelfde aan de zijkant tot je helemaal beneden bent aangekomen. Dan ga je verder zoals je normaal ook bij een vlecht doet en knoopt op het einde er een elastiekje in.
Voorbeelden soorten vlechten en invlechten
Naast de standaard invlechten zijn er nog veel meer varianten mogelijk.
Opvlecht
Een net iets andere techniek dan de invlecht is de opvlecht. In plaats van dat je van boven naar beneden werkt, haal je de plukjes haar van beneden naar boven waardoor het lijkt alsof de vlecht op het haar ligt.
Schuine vlecht (Elsa)
In principe is dit een heel eenvoudige invlecht. Het lastige is echter dat de haartjes lang genoeg moeten zijn. Twee vlechtjes is vaak makkelijker dan één. Het grootste probleem; loslatende plukjes.
- Je begint aan één kant op het voorhoofd met invlechten.
- Vervolgens pak je vanaf de voorkant van het hoofd telkens een strookje erbij.
- Dit herhaal je aan de zijkant van het hoofd.
- Bij wat langere haren krijg je zo telkens mooie haaks staande plukjes die in het midden bij elkaar komen.
De diagonale vlecht heb ik eerder al gedeeld met andere vlechtjes. Heel veel anders is deze niet. Behalve dat ik de vlecht op het einde in een soort cirkel heb gedraaid en met een schuifspeldje achter op het hoofd heb vastgezet.

Hartjesinvlecht
Met Valentijn heb ik al een poging gedaan om een hartjesvlecht te maken. De haartjes aan de onderkant waren hier echter te kort voor. Later zag ik een foto waarbij het haar aan de onderkant niet helemaal was doorgevlochten. Dat moest ik natuurlijk ook proberen en zag er een stuk beter uit.
- Met een kam maak je een scheiding in het haar.
- De ene helft zet ik even vast met een elastiekje.
- Bij de andere helft begin ik op het achterhoofd en werk dan langs de scheiding naar voren.
- Vervolgens vlecht je door langs het voorhoofd.
- Vanaf de oren stop je met de invlecht (of opvlecht) en maak je een gewone vlecht.
- Dit herhaal je aan de andere kant.
- De twee kleine vlechtjes pak je vervolgens samen in een elastiekje.
Twee cornrows; vlechten aan de zijkant
Dit kapsel heeft oma voor de eerste keer gemaakt en is nu ook heel populair door Famke Louise die dit vaak draagt. Natuurlijk moest ik het daarna zelf proberen.
- Je begint met een scheiding.
- Vervolgens vlecht je de ene helft in tot halverwege het hoofd.
- Dit herhaal je aan de andere kant.
- Dan voeg je de twee vlechtjes samen in het midden.
Een variant op de dubbele invlecht die je eerder hebt gezien. Deze is gecombineerd met een lint. Niet meegevlochten maar zigzag tussen beide vlechtjes gevlochten.
Watervalvlecht
Ik heb het al zo vaak geprobeerd, tig filmpjes gekeken met stap-voor-stap uitleg en in theorie ‘klinkt’ het erg makkelijk. Namelijk een standaard invlecht waarbij je iedere keer een plukje laat vallen. In de praktijk is het nog niet naar tevredenheid gelukt, of zat het zo los dat het weer los schoof. Met name bij het beginnetje heb ik veel moeite. Tijdens deze workshop heb ik bijna een uur onder begeleiding van Marlene Roodbol van Hareninvlechten goed kunnen oefenen. Ze deed het voor, en nog een keer, superlief!
Daarna probeerde ik het zelf. Op een gegeven moment was het gelukt, maar was het nog vrij grof. Daarna nog een keer en nog een keer en toen was ik best tevreden, tot dochterlief besloot dat het kroontjesdiadeem uit de nieuwe Winter Queencollectie dat voor haar op tafel lag per direct in haar haar moest. Nu snap ik dat wel, het is echt een mooi en subtiel kroontje, maar heel handig was het niet.
Het begin bleek toch iets los te zitten en zo kon ik weer opnieuw beginnen. Nog twee pogingen later zat er iets in wat zowaar iets weg had van een watervalvlecht. Tijd dus om die te ‘decoreren’ met glittersterren, steentjes en natuurlijk mocht een kroontje niet ontbreken. Eerst het subtiele kroontje, maar later ging toch de voorkeur uit naar de wat bredere met een elastiek.
Princess braid
Marlene liet ook nog een andere invlecht zien; namelijk de Princess braid. Nu was dochterlief er helemaal klaar mee, en terecht. Dus mocht ze gewoon even lekker spelen met de andere meisjes. En nog even genieten van het lekkers op tafel. Zo lagen er letterballonnen en had ze al snel ‘haar’ letter gevonden. En ook die van haar broertje. Wel lief dat ze daar ook aan dacht. Nu zag dit er wat eenvoudiger uit.
Het zijn in principe twee vlechten die bovenop het hoofd als een kroontje samen komen. Je kan er ook zoals op de foto voor kiezen om de vlecht onderlangs samen te brengen. Dat is vooral geschikt als je wat korter haar hebt. Vandaar de naam ‘princess braid’.
Zijwaartse vissengraat (bij jezelf)
Het is even oefenen, vooral het begin is erg lastig omdat ik snel geneigd ben om terug te vallen in de basic invlecht. Als ik even niet oplet zit ik zo met drie strengen in mijn hand. Terwijl het eigenlijk heel eenvoudig is, door iedere keer een plukje naar de andere kant te leggen. In het midden laat ik het haar loshangen. Zo krijg je een beetje een haarband idee, maar toch anders. Als je niet van losse haartjes houdt kun je de vlecht en losse haartjes aan de achterkant vastbinden in een knotje.

Laddervlecht

Voor deze vlecht zijn de haartjes nog net iets aan de korte kant. Het is mogelijk, maar met langer haar wordt het veel mooier. Je begint door een staart te maken. Vervolgens maak je met een derde van de staart een vlecht waarbij je een paar slagen een plukje laat vallen. Aan het einde maak je het vlechtje vast met een elastiekje. Vervolgens maak je een tweede vlechtje met een kwart van het haar. Na een paar slagen neem je er een plukje bij die je hebt laten vallen. Voor een mooi effect waarbij de losse haartjes van de staart worden gevangen neem je een plukje voorlangs en de ander achterlangs.
Opwaartse / ondersteboven invlecht met knot
Dit is een vrij lastig kapsel met twee uitdagingen. Ten eerste het tegen de haarrichting invlechten. Het makkelijkste doe je dit door je kind naar beneden te laten kijken en dan aan de voorkant gaan zitten. Om te zorgen dat de haartjes netjes komen te zitten zoals jij ze wilt, in plaats van zoals ze gewend zijn, helpt het om ze eerst even wat nat te sprayen.

De tweede uitdaging is het naar beneden laten kijken van je kind; mijn oplossing was door peuter op de kinderstoel te laten zitten en op de grond de telefoon neer te leggen met een Bumba-filmpje. Kon ik rustig vlechten. Als je bovenop het hoofd bent zet je dit eerst vast met een elastiekje. Vervolgens bind je alles samen in een staart. Dan kun je er een wrap omheen doen om de knot meer body te geven. Met een hairloop kun je eenvoudig het restje haar wegwerken.
Feestelijke diadeemvlecht
Dit is één van mijn persoonlijke favoriete kapsels. Zeker nu haar haren lang genoeg zijn hiervoor. Je begint met een kleine staart achterop het hoofd. Overal laat je er haartjes omheen los. Voor een beetje opvulling gebruik je een wrap om de staart. Dan begin je aan de achterkant met een invlecht waarbij je telkens een plukje haar uit het staartje en een plukje van de zijkant van het haar meeneemt in de invlecht.

Je gaat zo helemaal rond tot je weer achteraan het hoofd bent aangekomen. Als je ‘zuinig’ doet kun je nog wat doorvlechten zodat er overal gelijke plukjes te zien zijn. Het vlechtje dat je overhoudt steek je onder de vlecht door en zet je eventueel vast met een elastiekje.
Zeemeerminnenvlecht
Zijwaartse vissengraat

Het is even oefenen, vooral het begin is erg lastig omdat ik snel geneigd ben om terug te vallen in de basic invlecht. Als ik even niet oplet zit ik zo met drie strengen in mijn hand. Terwijl het eigenlijk heel eenvoudig is, door iedere keer een plukje naar de andere kant te leggen. In het midden laat ik het haar loshangen. Zo krijg je een beetje een haarbandidee, maar toch anders. Als je niet van losse haartjes houdt kun je de vlecht en losse haartjes aan de achterkant vastbinden in een knotje.
Frozen Elsa invlecht
4 strengen invlecht
Vlechten met vier strengen, ik vind het echt heel knap en mij lukt het (nog) niet.
Rits (zipper) invlecht
Als je houdt van uitdaging is dit een absolute aanrader, dit is geen vlechtwerk meer maar lijkt wel een soort weven.
Voorbeelden van invlechten of feestelijke kapsels bij jezelf of kind.


































Meer voorbeelden van vlechten vind je hier en hier of hier voor feestelijke kerstkapsels.
Knoop en Knot
Heb je liever een fysiek boek in handen met stap-voor-stap uitleg met tips hoe je kan vlechten? Dan is het boek Knoop en Knot een aanrader. Hierin vind je verschillende soorten vlechten en knotjes voor kinderen. Mijn dochter vindt dit erg fijn, want als haar haren gedaan moeten worden zoekt ze hierin een vlecht uit die ze dan graag wil dat ik bij haar maak.
Dit boek vind je hier.
Vlecht jij het haar van je dochter wel eens in?
Ja, leuk. Hier precies zo aan de ontbijttafel met een yoghurtje. Het kapsels is alleen een snelle vlecht met her en der uitstulpsels. Met dank aan een paar speldjes ziet het er tiptop uit.
Yes, toevallig was ik ook bezig met een kapselblogje haha. Maar je moet er wel altijd echt even tijd voor nemen, dat vlechten
Handig het filmpje. Ga het even opslaan 😉
Ik heb het al eens geprobeerd maar lukte me niet goed… eens goed te tijd voor nemen.
Haar van mijn dochter is nog kort. Voor nu even een schuifje of een haarbandje.
Kan ook heel lief staan!
Leuk gedaan! Ik ben zo’n moeder die het niet kan maar ik wil het wel graag leren! Ik ga er binnenkort dus even voor zitten 🙂
Hi!
Wat een handig en overzichtelijk artikel zeg, daar heb je wat aan – bedankt!
Groetjes,
Kiki