Skip to Content

Haar doneren; hoeveel cm lengte vrijwillig of voor geld

Haar doneren; hoeveel cm lengte vrijwillig of voor geld

Om ieder kind de kans te geven toch met mooie haren rond te kunnen lopen, zijn er initiatieven voor opgestart. Iedereen kan hieraan zijn haar doneren, mits het lang genoeg is. Want je haar verliezen is een ramp. Ben je een kind, dan is het extra verdrietig.

Vaak gebeurt het door een ziekte (of nog vaker de behandeling van een ziekte) en ben je al een buitenbeentje. Je mist school en dat soort dingen.

En dan verlies je ook nog je haar. Waardoor je nog eens extra opvalt. En misschien zelfs wel gepest wordt. Natuurlijk zijn er mooie haarstukken te koop, maar voor lang niet alle gezinnen is dit ook betaalbaar.

Waarom zou je je haar doneren?

Kinderen die ziek hebben al veel te veel meegemaakt, wat ze eigenlijk niet in hun korte leventje meegemaakt zouden moeten hebben. Ziek zijn heeft een grote impact. Wanneer je door deze ziekte ook nog eens kaal wordt, dan tast dit je zelfvertrouwen aan.

Een mooi haarwerk zorgt ervoor dat het kind weer zelfvertrouwen kan opbouwen en zich niet ook nog eens zorgen hoeft te maken over zijn/haar haar naast het ziek zijn. Kinderen willen zich niet anders voelen dan hun leeftijdsgenoten.

Helaas zijn goede haarwerken vaak erg duur en wordt niet alles vergoed door de verzekering. En soms wordt er zelfs helemaal niets vergoed. Niet elk gezin heeft de middelen om een haarwerk te kopen voor zijn/haar kind.

Stichting Haarwensen biedt deze kinderen de keuze uit een grote collectie haarwerken van hoge kwaliteit, zonder dat er kosten aan verbonden zijn. Een prachtige initiatief voor deze kinderen en hun ouders.

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn in principe twee mogelijkheden. Je kunt het haar vrijwillig doneren. Maar je kunt het ook aan een stichting geven en ervoor betaald krijgen.

Onbetaald

Stichting Haarwensen is een stichting die haarwerken voor kinderen maakt. Vaak verliezen deze kinderen hun haar als gevolg van alopecia (kaalhoofdigheid) of een medische ingreep.

Zij betalen degene die het haar doneert niet, maar vragen ook geen geld aan degene die het haarwerk krijgt. Je wordt betaald in onbetaalbare dankbaarheid.

Meer informatie vind je hier.

Betaald

Op natuurlijkehaarwerken.nl kun je terecht als jij je haar wilt doneren, maar hier graag een bijdrage voor krijgt. De vergoeding van een nette gezonde staart van 35 centimeter bedraagt gemiddeld tussen de 15 en 75 euro.

Meer informatie vind je hier.

Hoe gaat het allemaal in zijn werk?

De lengte van de staart dient minimaal 30 centimeter te zijn. De haarwerken worden voornamelijk voor meiden gemaakt en zij willen graag lang haar.

Als je 30 centimeter doneert, wordt dit geen haarwerk van 30 centimeter lang. Eerst wordt het goed doorgekamd en kammen ze alle korte ‘babyharen’ eruit.

Alle natuurlijke haarkleuren zijn welkom, behalve grijs.

Het haar moet onbewerkt zijn. Dat wil zeggen: niet geverfd, behandeld (bijvoorbeeld permanent) of geblondeerd.

Het haar moet gezond zijn, dit kun je zien aan de zacht- en soepelheid van het haar. Vaak is al het bovenstaande van toepassing op kinderenharen die nog onbewerkt zijn.

Kapsalons

Er zijn kapsalons die voor 50% van het tarief jouw haar willen knippen als je dit haar gaat doneren. Er zijn ook kapsalons die zelfs gratis jouw haar knippen als je het doneert. Hier vind je de kapsalons die er aan mee werken.

Je kunt natuurlijk ook altijd bij je eigen kapsalon terecht, misschien willen zij jou ook wel gratis knippen.

Je kunt dit altijd vragen. Wie niet waagt, wie niet wint! Zij weten aan welke eisen het haar moet voldoen. En anders volg je onderstaande instructies onder het kopje ‘zelf knippen’.

Zelf knippen

Heb je een eigen kapper die niet op de lijst staat, maar jouw haar wel gratis of tegen een gereduceerd tarief wilt knippen? Dan ga je als volgt te werk:

  • Maak één of meerdere staarten in het haar.
  • Meet de lengte van de staarten. Dit moet minimaal 30 centimeter zijn.
  • Maak een vlecht van de staarten. Boven- en onderaan moet een elastiekje zitten.
  • Knip de vlechten 2 à 3 centimeter boven het bovenste elastiekje af.
  • Maak een brief met daarop jouw naam, leeftijd en adresgegevens.
  • Stuur het haar in een enveloppe bij bijgevoegde brief op naar de stichting van jouw keuze.

Op welke andere manieren kan ondersteunen?

Heb je het geduld niet om lang te wachten totdat je haar minimaal 35 centimeter lang is of behoud je liever je eigen lange lokken. Dat is ook helemaal prima. Maar wil je toch op een andere manier je bijdrage leveren. Dat kan!

Je kunt de stichtingen ook financieel ondersteunen.

Hoewel sommige stichtingen het haar gratis krijgen, betekent dit niet dat het haarwerk dan ook direct af is. Het kost ook geld om van de gedoneerde haren, daadwerkelijk een van hoge kwaliteit haarwerk te maken.

Het kost gemiddeld € 1500,- om een mooi haarwerk aan te meten, te produceren en te onderhouden.

Wil je doneren aan stichting Haarwensen, dan kan dit gemakkelijk via Ideal. De stichting is aangesloten bij het CBF Erkend Goed Doel. Bovendien is de donatie ook aftrekbaar van het belastbaar inkomen.

Dankbaarheid

Ik heb op internet diverse reacties en verhalen gelezen van kinderen en ouders die enorm dankbaar zijn voor het haarwerk dat zij gratis hebben ontvangen. Dat is waar je het voor doet als donateur.

Kinderen worden niet meer telkens geconfronteerd met hun ziekte, hun zelfvertrouwen is gegroeid. En ze stralen echt! Dat is toch wat we ieder kind gunnen.

Twijfel je nog? Lees dan hier zelf een paar ontroerende verhalen.

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *