Skip to Content

Voorjaarsschoonmaak; grote schoonmaak schema, tips en lijst met taken

Voorjaarsschoonmaak; grote schoonmaak schema, tips en lijst met taken

De voorjaarsschoonmaak, niemand zit er echt op te wachten. Maar met het zonnige weer in aantocht wordt het wel iets laagdrempeliger om met de voorjaarsschoonmaak aan de slag te gaan.

Soms vraag je je echter af waar te beginnen. Is dat die kast die eigenlijk nooit open gaat? Of toch het wassen en uithangen van de gordijnen of het stofzuigen achter de banken en kasten? En hoe krijg je die aanslag in de badkamer nu goed weg?

Lees ook: Najaarsschoonmaak; in 6 stappen je huis klaar voor de winter

Schoonmaak tips en trucs

De voorjaarsschoonmaak, niemand zit er echt op te wachten. Maar met het zonnige weer in aantocht wordt het wel iets laagdrempeliger om met de voorjaarsschoonmaak aan de slag te gaan.

Ik ben dus aardig op weg met de grote lente schoonmaak. Best fijn, want als je huisje weer lekker schoon en fris is voel je je toch een beetje herboren. Toch zijn er dingen die ik ‘vergeet’ omdat ik er gewoon niet bij stil sta. Ik ben daarom ook altijd op zoek naar handige tips en trucjes. Wat dacht je van;

 • Het ontdooien van de koelkast door er een kom heet water in te plaatsen.
 • Met een rauwe aardappel over de spiegel in de badkamer wrijven om te voorkomen dat hij beslaat.
 • De waterkoker schoonmaken met azijn of cola vanwege de aanslag.
 • Vieze geurtjes uit de oven verwijderen door er een schaal water met etherische olie een uurtje in de oven op 150 graden.
 • Kaarsvlekken verwijder je bijvoorbeeld met olie.
 • Het reinigen van de ramen met een licht vochtige krant of koffiefilter om strepen te voorkomen (behalve als de zon schijnt).4
 • Veeg de ramen na met een panty zodat ze mooi gaan glanzen.

Zelf schoonmaakmiddel maken

Je kan heel eenvoudig (en goedkoop) zelf een schoonmaakmiddel maken dat niet alleen geur verwijdert, maar ook bacteriën en dus hygiënisch schoon maakt. Het voordeel is dat dit gemaakt is van natuurlijke ingrediënten zodat het ook geschikt is voor de kinderkamer.

Voor dit schoonmaakmiddel vul je een emmer met een mengsel dat voor de helft bestaat uit water en de andere helft azijn. Eventueel kun je hier nog wat citroensap aan toevoegen. Met een sponsje of microvezeldoekje kun je vervolgens alles afnemen.

Streeploos ramen lappen

Ik heb altijd ruzie met het streeploos ramen lappen. Om de één of andere reden blijf je toch altijd wat zien. Maar tijdens de voorjaarsschoonmaak moet dit toch echt gedaan worden. Deze methode is echter de oplossing. Je begint eerst met een emmer warm water en een spons om de ramen af te nemen.

Vervolgens gebruik je een andere spons voor het water / azijnmiddel. De derde stap is het afnemen van het raam met een trekker. Tot slot, een truc voor streeploos resultaat, nog even nadrogen met een zeem.

Lees ook: Ramen lappen; tips om strepen te voorkomen of andere trucjes

Magnetron schoonmaken

Vaak vind je wel trucjes hoe je de oven moet schoonmaken maar de magnetron? Terwijl dit eigenlijk ook heel makkelijk is. Hiervoor zet je een bak met water en een paar schijfjes citroen in de magnetron. Dit laat je vijf minuten op de hoogste stand stomen zodat de magnetron zo goed als schoon is. Met een vochtig microvezeldoekje haal je het overgebleven vuil weg.

Kalk weghalen

Geen huis-, tuin- en keukenoplossing. Maar gewoon een anti-kalkschoonmaakmiddel sprayen op alles waar kalk op kan zitten. Denk niet alleen aan de douchekop- en slang en kranen maar ook de wc-pot en badkamertegeltjes.

Dit laat je 30 minuten intrekken, in de tussentijd kun je dan alvast wat anders gaan doen. Daarna afspoelen met veel water en afnemen met een doekje.

Baby / kinderkamer

In een kinderkamer is hygiëne extra belangrijk ook tijdens de voorjaarsschoonmaak, zeker als er nog een commode en luieremmer staan. Dit kun je allemaal afnemen met een zelfgemaakte allesreiniger zoals hierboven beschreven.

Dit mengsel doodt bacteriën en verwijdert geurtjes op een natuurlijke manier zonder chemische middelen (wel zo fijn voor een babykamer).

Speelgoed en kleding

Met name speelgoed kun je het beste samen met je kind opruimen. Je hebt er niets aan als je iets weggooit waar je kind (nog denkt) mee te spelen. Daarom kun je tijdens de voorjaarsschoonmaak twee stapels laten maken; één waar ze vaak mee spelen en één niet of nauwelijks. Die eerste mag terug in de kast. De tweede loop je samen na.

Alles wat stuk is kan gewoon weg, wordt alleen maar sneller vies. Misschien kun je er iemand anders blij mee maken en anders gaat het in de grote doos op zolder. Dit geldt natuurlijk ook voor de winterkleding. Wie weet houd je er nog wel een zakcentje aan over.

Wassen

De voorjaarsschoonmaak is een mooi moment om alles een keer te wassen of te laten stomen. Eén keer per jaar zou je de volgende items moeten wassen; badmatjes, dekens en dekbedden, kussens en gordijnen.

Let hiervoor goed op het wasvoorschrift en laat het anders stomen. Vaak is een lage temperatuur al voldoende om alles weer stofvrij te maken.

Echt opruimen

Wist je dat je 80% van de spullen in de kast slechts 1 of enkele keren per jaar aanraakt? Alles wat je wel wilt bewaren maar alleen maar ruimte inneemt, kun je natuurlijk naar zolder verbannen.

Of je koopt een aantal dozen en huurt een ruimte buitenshuis om het op te bergen. Met minder spullen lijkt je huis direct een stuk ruimer.

Extra hulp voor het huishouden

Tot slot is het natuurlijk ideaal als iemand je kan komen helpen bij de voorjaarsschoonmaak. Voor de dagelijkse klusjes, of juist die extra taken zoals het ramen lappen.

Daarnaast is het voordeel dat iemand anders andere dingen ziet dan jezelf, dat is ook weleens fijn.

Lente in je tuin

Zodra je huis klaar is met de voorjaarsschoonmaak kan je verder gaan met de tuin. Zeker in het voorjaar en de zomer een verlengstuk van je woonkamer. Lekker naar buiten. Vooral eind april en begin mei zijn de meeste tuinklussen goed uit te voeren. De zon laat zich steeds vaker zien en de planten groeien het beste in deze periode.

Als je een gazonnetje hebt, is dit hét moment om te zaaien. In een paar stappen is je gazon weer een prachtige groene grasmat. Spit eerst goed de grond om met een schep. Daarna kan je makkelijk alle stenen, wortels en onkruid verwijderen.

Als het goed is zie je nu alleen nog de bodem, deze mag zachtjes geharkt worden. Hierdoor egaliseer je de grond en kunnen de zaadjes beter hechten. Zaai het gazon eerst horizontaal, en daarna nog een keer verticaal. Zorg goed voor dit gezaaide gazon. Als het droog blijft is het aan te raden om iedere dag licht te sproeien.

Het sproeien wordt door veel kinderen als erg leuk ervaren. Deze periode is ook het beste als je het gras wil verticuteren, dit is het doorsnijden van ondergrondse wortels en het verwijderen van mos. Dit is nodig om je gazon gezond te houden. Hiermee voorkom je verstikking.

Tips om je tuin lenteklaar te maken zijn;

 • Verwelkte planten en rozen snoeien.
 • Herfstbladeren uit je tuin harken.
 • Onkruid verwijderen.
 • Voor je moestuin een derde van je grond vervangen en omspitten.
 • Tuinmeubels naar buiten en schoonmaken
 • Voor je moestuin zijn onder andere boerenkool, tomaten, paprika, aubergine, tuinbonen, aardappelen, bonen, erwten en later ook veldsla prima geschikt om te zaaien.

Huisdieren

Heb je toevallig een kat als huisdier? Dan zal hij, of zij, ook genieten van de steeds meer voorkomende zon.

Natuurlijk heb je geen zin om steeds de deur open te doen, dus een goede oplossing is een kattenluik bij de buitendeur. Zo kunnen je huisdieren makkelijk naar binnen, en naar buiten wanneer ze dit zelf willen. Het plaatsen van zo’n luik is een klus die je gemakkelijk met z’n tweeën kan doen.

Als je helemaal hip wilt zijn, dan neem je een luik met een chip. Zo kan alleen je eigen kat gebruik maken van het luik, en wordt je huis geen kattenhotel. Vaak zit er een patroon bij het luik, zodat het alleen een kwestie van overtrekken is. Daarna kan je makkelijk het luik bevestigen.

Helpen met klussen

Als je kinderen wat ouder zijn kun je ze al klussen helemaal zelf uit laten voeren. Een taak die wel wat aandacht kan gebruiken is het snoeien van je struiken.

Deze moeten er wel goed uitzien natuurlijk, en is een goede reden om je kind naar buiten te sturen. Met de volgende tips moet je struik er binnen de kortste keren weer piekfijn uitzien.

 • Het begint bij scherp gereedschap. De snoeiwond die ontstaat kan door gebruik van dit gereedschap beter genezen.
 • Snoei waar een jonge scheut zich naar buiten richt. Deze zal daarna verder groeien, en zorgt zo voor een natuurlijke structuur van de struik.
 • Snoei nooit als de temperaturen rond het vriespunt liggen.

Schoonmaakschema

Meer schema’s vind je hier.

Als al deze klusjes zijn uitgevoerd ben je weer klaar voor één van de mooiste seizoenen van het jaar. Zijn er klussen die we vergeten zijn? Laat het vooral weten en deel je verhalen met ons!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *