Gezonde fruit & groenten chips en nootjes recepten

Zelf je chips bakken, een ovenheerlijke traktatie. Vroeger bakte mijn vader ook regelmatig een grote berg eigengemaakte chips en dat ging er maar wat graag in!

Heel soms serveert hij nog wel eens zo’n schaal als we met elkaar zijn op zondagmiddag en nog steeds na al die jaren, ook al zijn wij als kinderen 45 en nog ouder, juichen we massaal als kleine hongerige kinderen bij het zien van de inhoud.

Zelf chips maken

Het fijne van zelf je chips maken, is natuurlijk de beleving, je moet er wel wat voor doen. Schillen van de aardappels, goed afspoelen onder de kraan, flinterdun weten te schaven in plakjes dan goed laten drogen, even voorbakken, laten uitlekken en nog verder afbakken.

Daarna zouten en tadaa, je kunt (eindelijk) aanvallen. Een leuke klus om samen te doen. En wist je dat je niet alleen aardappels kunt gebruiken om chips mee te maken? Ook groente en fruit kun je omtoveren tot lekkere chips.

Tip: Ook leuk om er een fijne dipsaus zelf bij te maken, dit kun je mooi doen terwijl je wacht op de aardappels. En de aardappels kun je natuurlijk ook kruiden met je eigen favoriete kruiden, paprika, knoflook, kaaspoeder, zout. Net wat je lekker vindt.

Dus het kiezen voor een gezonde snack is dan wel een goede optie. Kijk snel hieronder welke groente of fruit je hiervoor het beste kunt gebruiken en ga lekker samen met je kind aan de slag in de keuken.

Chips gemaakt van groenten

Krokante chips

Ja zelf chips maken is kinderlijk eenvoudig, maar (!) dan moet je wel weten wát je moet doen. Ook bij mij gaat dit vaak genoeg mis en ben ik (echt waar!) absoluut geen keukenprinses. Vaak genoeg geprobeerd om bij een patatavond voor mezelf een schaaltje zoete aardappelfrietjes te bakken in de oven.

Vaak bleven ze slap, smaakloos of dan wel krokant maar door en door zwart…..zucht…..Tot ik wat trucjes en tips vond zo hier en daar. Dat veranderde de zaak. Hier vind je ook goed werkende tips om je alternatieve bakje chips toch knapperig en krokant te krijgen.

Het recept vind je hier.

Wortelfrietjes

In de oven gebakken wortelfrietjes. Minder vet en heerlijk naar wens spicy te kruiden. Lekker aan tafel bij een mooie salade, maar als snackmomentje ook goed op de borreltafel te zetten, zeker met de pesto-mayonaisedip erbij.

Het recept vind je hier.

Aubergine chips

Aubergine is ook goed krokant tot chips te bakken, hoe dat moet lees je op deze site. En je vindt hier ook nog andere groentesuggesties. Tevens worden er ook mooie tips gegeven welke dipsauzen je hierbij kunt serveren en wat ook goed of zelfs beter zelf te maken zijn om als sausje erbij te serveren.

Het recept vind je hier.

Chips van spruitjes

En nu eet je waarschijnlijk wel je bordje spruiten leeg. Want deze chips zijn dus gewoon van spruitjes gemaakt. Dat had je niet gedacht hè?!

Het recept vind je hier.

Boerenkool chips

Staat boerenkool bij jou niet op je favoriete groentelijstje? Maak er dan een schaaltje chips van, en wie weet heb je er zo weer een nieuwe favoriet bij.

Het recept vind je hier.

Radijs chips

Laag in calorieën en bomvol vitamines. Hiervan wil je meer eten. Niet alleen lekker in een salade, of om rauw op te snoepen, of op de boterham met een goede plak kaas, maar ook krokant gebakken als chipssnack zijn radijsjes onweerstaanbaar. Probeer deze maar eens en proef hoe veelzijdig deze groente kan zijn.

Het recept vind je hier.

Chips gemaakt van fruit

Bananen chips

Deze banaanchips worden gebakken in de airfryer. Binnen 10 minuten heb je een lekker krokante snack op tafel staan.

Het recept vind je hier.

Bananen chips uit de oven

En voor wie geen airfryer bezit, geen nood. Ook in de oven kun je prima bananen tot chips toveren. Kijk maar hier op de site met welke groenten je dat moet doen.

Het recept vind je hier.

Fruit chips

Een mix van verschillende soorten fruit, appel, peer en banaan. Geeft de smaakpapillen een lekkere boost bij het snacken uit dit schaaltje. Kom maar op met die chips! Heerlijk om hiermee het einde van een lange saaie schooldag mee af te ronden.

Het recept vind je hier.

Appel chips

Vroeger riep mijn moeder standaard als ik trek had “snoep verstandig, eet een appel”. Nu ik dit zie, denk ik daar meteen weer aan en denk ik ook meteen “jammer, dat ze dit toen niet wist”. Want appeltjes zijn dus ook superlekker om als chips weg te eten. Het duurt wel even, maar dan heb je wel echt krokante appelschijfjes. Als de appel van zichzelf al zoet genoeg is, zou ik de suiker achterwege laten en enkel kaneel gebruiken. Of anijszaad…..ook lekker.

Het recept vind je hier.

Aardbei chips

Dit is misschien wel een beetje raar misschien, maar niks is gek genoeg toch? Als je iets kunt drogen in de oven en het wordt hierdoor knapperig en krokant, dan mag je het best een chips noemen. Dus ook aardbeien kunnen door het leven gaan als chips.

Het recept vind je hier.

Hartige chipjes

Wokkels van pasta

Heb je gisteren pasta gegeten en zit er nog een beetje in de pan? Niet weggooien dan, want ook hier kun je zelfs chips mee maken. Kruid de pasta met een kruidenmix die je het lekkerst vindt en bak de pastachips krokant in de airfryer. Binnen 10 minuten staat je snack op tafel.

Het recept vind je hier.

Kaaschips

Ook met geraspte kaas kun je lekkere krokante chips maken. Kruid ze nog extra voor een fijne smaak en je hebt een heerlijk krokante snack. Lekker ook als bijgerecht voor bij een soep.

Het recept vind je hier.

Tortilla chips

Torillachips op een andere maar gezondere manier. Je minipizaatjes in je hand. Gemaakt van wraps of torilla’s en gebakken in de oven. Houd de baktijd goed in de gaten, want ook dit kan redelijk snel zwart worden (ja ook hier heb ik ervaring mee).
Dit maak ik vaak bij de Sinterklaas tapas. Leuk voor de kinderen om erbij te hebben.

Het recept vind je hier.

Kikkererwten chips

Ook met peulvruchten is een schaaltje chips te maken. Met kikkererwten bijvoorbeeld. Je maakt ze lekker krokant. Hoe dat moet, lees je hier op de site.

Het recept vind je hier.

Nootje, why nut?

Graai je toch liever in een bakje nootjes? Dan maak je deze borrelsnack voortaan met kikkererwten. Want ook hier kun je heerlijke krokante nootjes van maken, met je eigen favoriete kruidenmix.

Het recept vind je hier.

Zelf kruiden die noten

Zoals ik hierboven al eerder geschreven heb is het snacken van een schaaltje ongebrande en ongezouten noten niet slecht voor je. Sterker nog, het staat zelfs vermeld in de schijf van vijf. En wist je dat je deze notenmix ook zelf nog een mooie toevoeging kan geven met kruiden? Bak de noten in de oven op een bakplaat en strooi hierover heen je kruidenmix.

Als je het zout achterwege laat, dan kun je ze ook mee snacken als je een zoutarm dieet moet volgen. Ik houd dan wel van een beetje pit, dus ik kies vaak dan een spicy cajun mix. Je staat letterlijk in brand, zo pittig. En dat is maar goed ook, want dan duurt het iets langer voor het schaaltje leeg is.

Het recept vind je hier.

Hopelijk kun je hier iets lekkers uit zoeken en heb je weer volop inspiratie voor een lekker snackmomentje. Geniet ervan, liefs Isabell

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *