Groene zeep: als je de berichten zo links en rechts moet horen (ja, ook of misschien wel juist offline, namelijk de verhalen van de oude familieleden…) schijnt het een wondermiddel te zijn. Groene zeep kun je kant-en-klaar kopen, maar je kunt het ook prima zelf maken. Hoe doe je dat? En waar kun je dit wondergoedje allemaal voor gebruiken? En als we dan toch bezig zijn: wat is het verschil tussen groene en gele zeep (behalve de kleur…)?
Wat is groene zeep?
Hoewel je zal denken dat groene zeep een wasmiddel is met een groene kleur, is dat niet geval. Het is een schoonmaakmiddel met een bruin/gele kleur. Het werd gemaakt van hennepolie en de zeep die daaruit ontstaat draagt wel de kleur groen. Omdat andere plantaardige oliën dit overgenomen hebben is de kleur veranderd, maar de naam dus niet.
Oliën die nu gebruikt worden zijn onder andere sojaolie of koolraapolie. Groene zeep kun je kopen als een vloeibaar schoonmaakmiddel, maar is daarnaast ook te koop in een dikkere uitgave. Dit zit een pot, waarbij je het idee krijgt van een soort gel als je hierin kijkt.
Wat is het verschil tussen groene, bruine en gele zeep?
Groene zeep wordt ook wel bruine zeep genoemd. Ander benamingen zijn zachte zeep of goudzeep. Ook met gele zeep zal doorgaans groene zeep bedoeld worden. Omdat de kleur van de zeep uiteraard afhangt van de plantaardige oliën die gebruikt worden, kan er verschil in de kleurstelling ontstaan.
Welke toepassingen zijn er?
Groene zeep is breed inzetbaar. Dankzij de opkomst van de schoonmaakmiddelenfabrieken is er voor ieder huishoudelijk klusje een specifiek middel ontstaan. Maar voor die tijd werd er voor heel veel dingen 1 en hetzelfde product gebruikt. En wat toen werkte, werkt nu natuurlijk ook nog altijd. Dat product was in veel gevallen dus gewoon groene zeep. En het leuke is: het kost ook nog eens niet veel. Dus waarom zou je moeilijk doen? Voorbeelden van wat je met groene zeep kunt schoonmaken (en geloof me, dit lijstje is bij lange na niet compleet):
- Ramen schoonmaken
- Grasvlekken verwijderen
- Allesreiniger voor je gewone poetsbeurten
- Vet verwijderen van je oven of fornuis
- Tinnen en zilveren voorwerpen schoonpoetsen
- Als krachtige handzeep, maar is te agressief om als gewone handzeep te gebruiken
- Vette schalen schoon krijgen
- Bloemenvazen reinigen
- Teakhouten meubels schoonmaken
- Badkamer schoonmaken
- Vlekken op leer verwijderen
- Tegels schoonmaken (ook op de vloer)
- Frituurpan ontvetten
- Olie of andere vettige substanties van je handen krijgen
- Groene aanslag buiten verwijderen
- Om een glibberige ondergrond mee te maken op een zeil, om er lekker overheen te glijden…
- Schijnt te helpen tegen waterwratten…
Let op bij gebruik
Natuurlijk zijn er ook dingen die je er beter niet mee in kunt smeren. Let dan bijvoorbeeld bij meubels of vloeren goed op of het wel met groene zeep gereinigd mag worden. Zo is het bekend dat marmer en natuursteen er niet mee ingesmeerd mogen worden. Ook linoleum wordt er niet beter op… Ook goed om te weten: groene zeep ontvet als de beste, maar ontkalken kan het niet. Dit komt omdat er geen zuren in groene zeep zitten.
Is groene zeep duurzaam?
Maak je zelf groene zeep dan heb je dat natuurlijk nog meer in de hand, maar zelfs bij gekochte groene zeep schijnt het om natuurlijke ingrediënten te gaan (als je de fabrikant moet geloven) en is 99% ook gewoon biologisch afbreekbaar. Ook dat geeft het toch een mooi streepje voor op al die andere schoonmaakmiddelen met hun zogenaamde krachtige werking (maar helaas zijn die wel schadelijk voor het milieu!).
Omdat zaken als fosfaten of bijvoorbeeld ammonia of zuren er niet inzitten is het biologisch afbreekbaar en vormt het ook geen gevaar voor je eigen huid of je luchtwegen. En dat is toch ook maar weer mooi meegenomen! Toch is ook groene zeep niet altijd in zijn geheel milieuvriendelijk. Wil je dat wel, dan zal je even verder moeten zoeken naar een ‘groene’ variant, want die zijn er wel. Of maak het dus zelf!
Waar koop je groene zeep?
Groene zeep kun je gewoon in de supermarkt kopen. Er zijn meerdere merken die groene zeep in hun assortiment hebben zitten. Naast bijvoorbeeld de bekende Driehoek Groene Zeep heb je dus ook de ‘groene’ varianten. (hier)
Hoe maak je groene zeep?
Wil je als allesreiniger groene zeep gebruiken dan doe je een laag van de vloeibare variant in een spuitflacon en deze vul je verder aan met water. Maar je kunt ook zelf een vloeibare zeep maken. Dit kun je doen door Marseillezeep (hier) of Sunlightzeep (hier) te kopen. Deze zepen rasp je, tot je 40 gram hebt. Dit laat je oplossen in 2,5 liter kokend water, voor een paar minuutjes. Daarna moet het afkoelen, waarbij het ook zal indikken. Dit kun je als allesreiniger gebruiken, maar ook om te gebruiken voor je was.
Combineren met andere middeltjes
Ga je aan de slag met het zelf maken van je schoonmaakmiddelen, dan kan groene zeep daar een groot aandeel in hebben. Wil je bijvoorbeeld een toiletreiniger maken, dan kun je groene zeep aan gedestilleerd water en baking soda toevoegen. Allemaal in dezelfde hoeveelheden. Zeg dat je voor alle drie een liter aanhoudt. Dan voeg je hier een kwart liter azijn aan toe en een heel klein beetje teatree-olie en lavendelolie. Omdat groene zeep niet ontkalkt, heb je andere extra toevoegingen nodig. In dit geval zal o.a. het azijn zorgen voor ontkalken om kalkvrij water te maken.
Een stuk groene zeep voor de huid
En dan is er nog de groene zeep die als een stuk zeep verkocht wordt en bedoeld is om je huid mee te reinigen. Uiteraard kunnen hier verschillen tussen zitten qua geschiktheid voor bepaalde toepassingen. Maar neem je de Aleppo Zeep (hier), dan wordt er zelfs gemeld dat het heel herstellend is voor je huid en dat je het toe kunt passen voor de gevoelige babyhuid of bij een droge of snel geïrriteerde huid. Overigens: gebruik het schoonmaakmiddel groene zeep niet specifiek voor je huid of haar! Juist door zijn ontvettende werking is dit slecht.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment