Skip to Content

Grijs haar; oorzaak grijs worden, tips voorkomen, kapsel verven of versnellen

Grijs haar; oorzaak grijs worden, tips voorkomen, kapsel verven of versnellen

Tegenwoordig is grijs haar weer helemaal hip. De trend om je haar grijs te laten verven is er één waar ook jonge, hippe meiden aan meedoen. Toen ik zelf mijn eerste grijze haar ontdekte baalde ik enorm. Ik ben vrijwel meteen naar de kapper gegaan om highlights te zetten. Dat was dan wél voor de tijd dat grijs haar ‘in’ is, al durf ik zelf nog niet aan deze trend mee te doen. Is het waar dat grijze haren te voorkomen zijn?

Of is het waar dat als vroeg grijs worden in je familie voorkomt, je zelf ook al vroeg de grijze haren kunt tegenkomen? Als puber las ik over Marie Antoinette, de koningin van Frankrijk. Zij zou, zo gaat het verhaal, in één nacht volledig grijs zijn geworden. Zoveel stress had ze om haar executie. Op andere sites las ik later dat dit niet zomaar kan, maar toch hield het me wel bezig. Er is uiteindelijk ook een haaraandoening naar haar vernoemd. Hier een artikel over alle fabels van grijs haar en ook over dingen die wél waar zijn.

Het ontstaan van grijs haar

Om een fabel eerst maar te ontkrachten.. hoe ontstaat grijs haar dan wel? Heeft dit te maken met minder kleurpigment, is het afkomstig van je DNA en kan stress het proces versnellen?

Je haarkleur heeft met pigment te maken. Om precies te zijn met het pigment melanine. In het verouderingsproces is er minder van het pigment melanine in je haar beschikbaar. Hierdoor zie je de eerste grijze haren ontstaan. Deze worden bij veel mensen op den duur wit, maar het kan ook grijs blijven. Grijs, wit of zilver haar is dus een gevolg van een te laag pigmentgehalte in je haar.

Goed om te weten; gemiddeld ontstaan de eerste grijze haren tussen de 35 en 40 jaar. Er zijn dus veel volwassenen die op een ochtend voor de spiegel staan en dan grijze haren aan de zijkant van hun hoofd waarnemen. Of midden in de haarscheiding. In de leeftijdsfase van 35 tot 40 jaar wordt het proces in gang gezet dat de natuurlijke melanocyten in de haarfollikels afgebroken worden. Hierdoor wordt het pigment in je haarkleur minder.

De volgende factoren zouden het proces van grijs haar al voor je 35e in gang zetten:

  • Veel roken en drinken.
  • Erfelijkheid (als je vader of moeder vroeg grijs wordt, dan is de kans groter dat jij dit ook hebt)
  • In zeldzame gevallen: een schildklierafwijking, zeldzame infectieziekte of extreme stress.

5 fabels over grijs haar

Je krijgt eerder grijs haar als je je haar in een staart draagt

Het idee achter deze fabel: je haar heeft lucht nodig. Door het los te dragen, krijgt je haar letterlijk lucht van tijd. Het is niet bewezen dat grijs haar meer bij mensen voorkomt die een staart dragen. Wel is het zo dat een staart of vlecht je haar sneller kan laten afbreken.

Van elke dag geverfd haar wassen, gaat de haarkleur van de verf eruit. Gevolg: nog meer grijze haren.

Je haar iedere dag wassen is niet aan te raden. En niet omdat je de verf eruit zou wassen. Maar omdat dit voor je hoofdhuid niet fijn is. Deze wordt door te vaak wassen talgvrij. En talg heb je nodig om de hoofdhuid gehydrateerd te houden. Je lichaam gaat dit in eerste instantie oplossen door meer talg te produceren.. het gevolg? Vet haar. En om langer plezier van je geverfde haarkleur te hebben is dagelijks wassen ook niet persé aan te raden.

Iedere grijze haar die je uittrekt? Komen er twee grijze haren voor terug!

Gelukkig kan er uit een haarzakje maar 1 haar groeien. Dus dat er 2 terug groeien is niet zo. Er is ook geen onderzoek dat ooit bewezen heeft dat deze fabel klopt. Kappers zeggen wel eens dat een grijze haar eruit trekken, zorgt voor stuggere haren die terugkomen.

Grijs haar is van slechtere kwaliteit

Dat de dikte van je haar verslechtert als je grijs haar hebt is niet onderzocht. Dit scheelt per persoon. Er zijn ook verhalen dat grijs haar juist dikker en voller was en beter groeide. Vitamine B en aminozuren zorgen voor glanzende en kleurige lokken. Maar ook met grijs haar kun je glanzende haren hebben.

Grijs haar is te voorkomen door veel vitaminen te slikken

Helaas is hét wetenschappelijke bewijs hier nog niet voor gevonden. De grootste oorzaak ligt toch in je DNA-structuur. Een gezonde leefstijl heeft dus niet persé invloed op wel of niet grijs worden.

Wat zijn de feiten over grijs worden?

Roken zorgt ervoor dat je sneller grijs wordt

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat rokers meer en sneller grijze haren hebben. Roken remt de pigmentproductie. En daarbovenop komt nog dat je lichaam door het roken niet alle voedingsstoffen naar het haar kan transporteren. Rook je en lukt het niet om te stoppen? Het zou kunnen helpen om vitamine B dan bij te slikken, al gaat dit niet de groei van grijze haren tegen. Maar wel de look van je haar.

Ouder worden draagt het meest bij aan grijs worden

Welke levensstijl, gezonde voeding en schoonheidsproducten je ook gebruikt.. grijs worden lijkt daar niet mee te voorkomen. Hoewel wetenschappers er veel onderzoek naar doen, is er nog geen wondermiddel beschikbaar waardoor je niet meer grijs wordt. Ouderdom lijkt het meest bij te dragen aan grijs worden. Langdurige stress draagt ook bij aan grijze haren. Dit heeft namelijk invloed op je DNA, door de beschadiging van je DNA word je eerder grijs.

Grijs en je haar verven? Je haar laat zich niet meer makkelijk verven

Helaas waar.. bij grijs haar is meer dekking nodig. Een kapper kan gelukkig de juiste kleur voor je zo mengen dat dit het beste dekt. Nog beter als uit een pakje van de drogist, omdat deze niet afgesteld is op je persoonlijke haartint en de kappersverf sterker van dosering is. Vraag de kapper gerust om advies. Vaak is een roodtint in je haar ook beter om de haren dekkend te krijgen.

Haarverf vind je hier.

Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *