Skip to Content

Google Nest thermostaat review & ervaringen

Google Nest thermostaat review & ervaringen

Besparen op de energierekening. Iets wat veel mensen volgens mij wel willen, maar niet zo snel weten hoe. Vaak moet je hiervoor eerst investeren voordat je er profijt van kan hebben.

Toch hoeft dit niet heel ingewikkeld te zijn. Met een klein apparaatje zoals de Nest Thermostaat is het mogelijk om een begin te maken aan de besparing in huis.

Wil jij je man dit jaar iets anders geven voor vaderdag dan je normaliter zou geven. Iets waar je zelf en de kinderen stiekem ook heel veel aan hebben? Lees dan vooral verder.

Elektrische thermostaat

Het stond hier al een tijdje op het wensenlijstje. Een elektrische thermostaat. We hebben zelfs overwogen om hiervoor een overstap te maken van energieleverancier.

De leverancier die we hadden, deed de prijzen omhoog na het aflopen van het jaarcontract met als gevolg dat we extreem veel betaalden.

Veel energieleveranciers maken reclame dat ze een (eigen) thermostaat leveren die je geld zou besparen. Pas als je gaat kijken en vergelijken begrijp je waarom ze dit doen.

Deze tarieven liggen veel hoger dan de gangbaar tarieven. Dan is het toch goedkoper om dit lagere tarief te betalen.

Zo heel veel eisen hadden we er niet aan. De enige eis was eigenlijk dat ik hem zelf zou begrijpen. Dat klinkt misschien heel erg blond, zeker als je enkele reviews op internet leest. Maar het is wel de waarheid.

De thermostaat die er hing was al minimaal 10 jaar oud. Was er niet door de vorige bewoners opgehangen, maar zelfs al die daarvoor. Een draaischijf met allemaal symbolen waarvan ik totaal niet begreep wat ze betekenden. Ook niet met de uitleg ernaast.

Met als gevolg eigenlijk dat ik continu aan dat ding zat te draaien en het dan weer te koud en dan weer te warm was.

Sterker nog, een van de warme dagen in mei kreeg ik het gevoel dat de verwarming aanstond terwijl de zon lekker aan het schijnen was. Dat is natuurlijk niet zo handig. Dus ik dat ding een zwiep gegeven naar beneden.

Met als gevolg dat het automatische menu werd ingeschakeld en we de volgende ochtend in een sauna wakker werden. Vind je energierekening erg leuk kan ik je vertellen!

Installatie Nest thermostaat

Toen ik dus een mailtje kreeg met het verzoek of we een Nest thermostaat wilden testen. Speciaal voor vaderdag twijfelde ik geen moment. Daar zou manlief vast blij mee zijn. Kan ik hem eindelijk ook zelf bedienen.

Per post werd een doos opgestuurd waarin de Nest thermostaat en Nest protect (rookmelder) was ingepakt en een paar dagen later kreeg ik een telefoontje voor het maken van de afspraak met de installateur.

De Nest thermostaat is namelijk niet geschikt om zelf te installeren. Er was al vrij snel ruimte binnen een tijdsvak, en aan het begin daarvan stond hij al aan de deur.

Geen uren wachten dus wat je soms ook wel eens hebt. De verpakking werd erbij gehaald zodat hij opgeladen werd. Beneden werd de thermostaat opgehangen en op zolder werd er een module aan de cv-ketel gemonteerd. Nog geen half uur later was deze vriendelijke man al klaar.

Met het koppelen van de thermostaat aan de app die je op je telefoon kan installeren ging in eerste instantie niet zo goed. Maar hij bleef tot alles het goed deed.

Nu hoef ik zelfs niet eens op te staan en kan ik vanaf mijn telefoon de thermostaat bedienen. Ideaal als je in de winter op vakantie bent geweest en bijna thuis komt bijvoorbeeld. Ook via voice control kan ik de thermostaat met behulp van Google Nest besturen.

In gebruik

Er zitten trouwens nog meer handige foefjes op. Het systeem leert namelijk wat de gemiddelde temperaturen zijn en past daar zijn schema op aan. In de app kan je tien dagen terugkijken wat de gemeten temperaturen zijn en hier zelf je schema op aanpassen. Dit was zelfs voor mij te doen.

Op de dagen dat er niemand thuis was was er een vertreksymbooltje zichtbaar. Deze trad een uur na vertrek in.

Nu zijn wij in principe altijd thuis, omdat ik vanaf huis werk. Maar handig als je buitenshuis werkt. Hij zorgt er ook voor dat hij automatisch op tijd wordt ingeschakeld zodat het warm is als je thuis komt.

Misschien niet direct energiebesparend, maar wel zo comfortabel. Dat levert toch een iets ander Om je te stimuleren goed bezig te gaan krijg  Iedere maand schijn je ook een energierapport te ontvangen, deze heb ik nog niet gekregen dus daar kan ik niet over oordelen.

Meer informatie vind je hier.

Nest Protect

Naast de thermostaat hebben we ook de Nest Protect ontvangen. Dit is een rook / koolmonoxide melder. Je kan kiezen uit twee varianten; een op batterijen of een met kabel. Nu is het aan te raden om op iedere verdieping van je huis een rookmelder te hebben hangen.

Vanwege mijn werk is het ook nog eens verplicht. Deze kan je dan het beste ophangen bij de trap, aangezien rook probeert op te stijgen en daar dus het snelste gedetecteerd zal worden.

Andere plaatsen die worden aanbevolen zijn buiten de keuken en bij de wasmachine. Dat zijn toch de meest brandgevoelige plaatsen in huis. Aangezien wij er al eentje hebben hangen op batterijen leek mij dat het handigste.

Met de bijgeleverde schroeven kan je hem makkelijk zelf installeren. Als je dat nog niet had gedaan kan je de gratis Nest app op je telefoon installeren. Dit zorgt er voor dat als hij afgaat je een melding ontvangt.

Stel dat er wat gebeurd als je op vakantie bent, dan krijg je via je telefoon een melding en hoef je niet te wachten tot je buren dit hebben gesignaleerd.

Via de app kan je ook heel makkelijk een keer per maand een test uitvoeren. Dan weet je hoe het signaal klinkt en weet je zeker dat de batterij nog niet leeg is.

Ook de moeite waard is het om een keer de tips door te nemen die er worden genoemd. Zoals het afspreken van een verzamelpunt, inclusief suggesties.

Volgens de installateur hing er bij 9 op de 10 mensen al zo’n nest thermostaat. Ik ben erg blij dat wij er nu ook een hebben hangen. En dat wil ik ook graag met jullie delen.

Misschien niet het meest voor de hand liggende onderwerp, maar wel eentje waarvan het me niet zou verbazen dat er net zoals mij meerdere moeders mee stoeien.

En dan heb ik het nog niet eens over het uiterlijk dat er een stuk stijlvoller uitziet dan het plastic ding dat we daarvoor hadden hangen.

Het kost dan misschien wel flink wat geld (rond de 200 euro + installatiekosten), maar hier in huis was het zeker de moeite waard. Natuurlijk is mijn man er ook blij mee, want het was toch speciaal voor vaderdag 😉 En laten we hopen dat dit op de lange termijn geld bespaard.

Meer informatie vind je hier.

Avatar van Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Vanda Vanda schreef:

    Voor de zzp’ers en freelancers onder ons (dat zijn er toch meer dan een miljoen), een zakelijk energieabonnement kan ook veel schelen! Met onze elektriciteit zijn we zo’n 15% goedkoper uit en met gas 10%. Er zitten verder geen eisen aan, je hoeft de kosten niet zakelijk op te voeren en je hoeft ook niet vanuit huis te werken. Alle energiemaatschappijen bieden dit aan als je een KvK nummer hebt. Ideaal.

  2. Avatar van Elisabeth Elisabeth schreef:

    Wij hebben ook pas een nieuwe thermostaat geinstalleerd, ik snap er alleen niet zoveel van 🙂 mijn vriend heeft hem precies ingeprogrammeerd, ook handig, maar zelf leren doet hij niet helaas.

  3. Avatar van Barbara Barbara schreef:

    Ik blijf me altijd afvragen wat voor gegevens er ondertussen naar die bedrijven toegaan over je energieverbruik.