Skip to Content

Google Nest Mini vs Google hub max Nederland; wat is het verschil?

Google Nest Mini vs Google hub max Nederland; wat is het verschil?

Een eerste stap zetten op weg naar een Smart Home? Of beschik je over slimme lampen of een ander product, dan kan het ook heel handig zijn om een Google Nest in huis te halen. Deze smart speaker is niet alleen heel erg fijn als geluidsbox, maar heeft meer voordelen en toepassingen.

Zo vervangt hij de radio, de wekker op de kinderkamer en het lichtknopje. Ideaal ook voor kinderen om daar al vanaf jonge leeftijd mee op te groeien, grote kans dat als ze zelf volwassen zijn dit de normaalste zaak van de wereld is. En dat allemaal met behulp van voice opdrachten.

De Google Nest is er in verschillende uitvoeringen, zelf hebben we voor de slaapkamers een Google Nest Mini en twijfel ik voor beneden over de Google Hub. Ik twijfel echter nog een beetje over de meerwaarde boven de combinatie van de mini en het beeldscherm van je telefoon 😉

De Google Nest Mini is trouwens ook een ideaal cadeau voor onder de kerstboom.

Smart Home met kinderen

Steeds meer producten zijn er in een smartuitvoering verkrijgbaar, in het begin zal je je misschien afvragen of dat wel echt zo nodig is.

Want je kan de tv ook bedienen met de afstandsbediening (die je de helft van de tijd kwijt bent) en hoe moeilijk is het om nu even aan die thermostaat te draaien om de verwarming wat lager te zetten.

Echter, als je er eenmaal aan begint went het heel snel en wordt het ook wel heel makkelijk. Zeker met kinderen, want hoe vaak gebeurt het dat ze de lampen laten branden, of dat ze iets op de tv willen kijken terwijl jij net even bezig bent.

In een Smart Home kunnen ze heel eenvoudig zelf de smartapparaten bedienen en zeker kinderen hebben snel door hoe dit werkt en kunnen er zelf mee overweg.

Waar ik bij ons thuis heel blij mee ben is onder andere de smartverlichting op de overloop in combinatie met de bewegingssensor. De chromecast om Netflix, Disney+, Videoland etc. te streamen op onze (niet smart) tv.

De videodeurbel zodat ik kan zien wie er voor de deur staat zoals vriendjes, belletje trekken is er dus niet meer bij! Maar ook dus de wekker die automatisch gekoppeld is aan het licht zodat de kinderen weten hoe laat ze op mogen staan.

Het heeft zelfs een opvoedkundige rol zoals de smartstekker voor de tv zodat ze hem zelf niet aan kunnen zetten om 5 uur in de ochtend als ze nog in hun bed horen te liggen.

Echt een must voor als je een smart home instelt met kinderen is Family Link. Met de Family Link-app kun je digitale huisregels instellen om je kind te begeleiden bij het leren, spelen en ontdekken op internet.

Je kan niet alleen de schermtijd instellen, of inzien wat ze gebruiken of apps / programma’s blokkeren, maar ook bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde apparaten.

Smart speakers

Slimme speakers zijn niet alleen draadloze luidsprekers die gekoppeld kunnen worden aan een tv of andere apparaten, maar ze ‘luisteren’ ook. Je kunt een slimme luidspreker nemen die werkt op basis van Google assistent of Alexa met je stem een opdracht geven en dan zorgt het apparaat ervoor dat die wordt uitgevoerd.

De meest karakteristieke functie is dus de spraakherkenning. In eerste instantie werd die gebruikt om de luidspreker te laten weten wat je wilde horen, welke muziek bijvoorbeeld. Maar de slimme speaker wordt steeds meer onderdeel van een draadloos netwerk van slimme apparaten in huis.

De slimme speaker voert niet langer opdrachten uit voor alleen zichzelf, maar geeft die ook door aan andere intelligente apparaten in hetzelfde netwerk die gekoppeld zijn aan Google Home.

Overeenkomsten Google Nest Mini en Nest Hub

De overeenkomsten tussen de Nest Mini en de Nest Hub zijn dat ze beiden komen met de Google assistent. Dat betekent dat ze reageren op opdrachten via spraak en ook andere intelligente apparaten kunnen aansturen, op voorwaarde dat de laatstgenoemden compatibel zijn.

Beiden communiceren via Bluetooth en Wifi. Chromecast is ingebouwd en dus kan er content gestreamd worden naar een groot tv-scherm. En om niet te vergeten, beiden hebben microfoons en luidsprekers.

Beide apparaten worden gevoed met een netvoedingsadapter en bij de plaatsing ervan zal je met de lengte van de voedingskabel rekening moeten houden.

Verschillen Google Nest Mini en Nest Hub

De verschillen tussen de Google Nest Mini en Nest Hub zijn redelijk groot.

 • Ten eerste heeft de Nest Mini niet de Google Home-app geïnstalleerd. Die app is echter wel nodig om de Google assistent in te stellen en te beheren. En daarom is de Nest Mini afhankelijk van een ander apparaat met Google Home. De Nest Hub komt wel met de Google Home-app en is dus voor het functioneren niet afhankelijk van een ander apparaat en kan ook een Nest Mini aansturen.
 • Ten tweede valt natuurlijk onmiddellijk op dat de Nest Hub een beeldscherm van 7 inches heeft. Het scherm is niet alleen voor het weergeven van video’s. Het scherm kan bijvoorbeeld de tijd weergeven en/of het weer, je agenda voor die dag, een route die je gaat volgen en veel meer. Daarvoor heeft de Hub enkele standaard Google-applicaties geïnstalleerd. Grote applicaties kan het echter niet aan. Het is duidelijk dat door het ontbreken van een scherm, de Mini die functionaliteit niet biedt.
 • De Hub is met name bedoeld als een soort commandocentrum van waaruit andere slimme apparaten worden aangestuurd. Het aanraakscherm van Hub maakt dat laatste eenvoudiger en kan het scherm bijvoorbeeld de status van andere apparaten weergeven.
 • Tenslotte heeft de Hub 2 microfoons en de Mini 3. Dat laatste gekoppeld aan het verschil in vorm, maakt de Mini minder richtingsgevoelig. De geluidskwaliteit van de Hub is wat minder dan van de Mini.

Verschillen Nest Hub en Nest Hub Max

Naast de ‘standaard’ Nest Hub, heb je ook nog de Nest Hub Max. Als je deze met elkaar vergelijkt merk je dat de Hub Max een groter beeldscherm heeft, namelijk 10 inches groot.

Daarnaast is het geluid van de Hub Max beter dan de Hub. Dit omdat de Hub Max beschikt over een stereoluidsprekers en een grote lagetonenluidspreker heeft.

Tot slot heeft de Hub Max in tegenstelling tot de Hub een camera en Nest Cam ingebouwd, waardoor deze gebruikt kan worden voor een video call met beeld. De Hub Max heeft ook meer ruimte voor de installatie van apps, wat niet mogelijk is op de Hub.

Google Nest Mini

De Google Assistent De Google Assistent staat altijd voor je klaar. Stel je vraag en krijg het beste van Google, en informatie over het weer, nieuws en vrijwel alle andere onderwerpen. Stel timers en wekkers in, bel iemand met Google Duo, en meer. Je hoeft alleen maar ‘Hey Google’ te roepen.

 • Voice Match ‘Hey Google, goedemorgen’. Met Voice Match kan ​de Google Assistent ​je gepersonaliseerde informatie over je dag geven, zoals je dagschema, de route naar je werk, herinneringen en meer.​
 • De Google Nest Mini die je nu op de markt vindt is de tweede generatie Google Nest Mini, met als grootste ontwikkeling een nog beter geluid. Het blijft tenslotte in eerste instantie een smart speaker. De tweede generatie beschikt over meer vermogen en meer bass. Met voice kan je ook heel eenvoudig het volume aanpassen.
 • Muziek streamen. Stream muziek met je stem. Speel muziek af via Spotify, YouTube Music, TuneIn Radio en meer.​​ Laat de Google Assistent gewoon weten welk nummer, album of genre, of welke artiest je wilt horen. Of stream naar de Nest Mini vanaf je telefoon.
 • Bedien je smarthome met je stem. Zeg​ ​de Google Assistent de verlichting te dimmen, de verwarming hoger te zetten of de tv te pauzeren. Beschik je ook over slimme lampen? Dan zijn deze eenvoudig aan/uit te zetten maar ook van kleur te veranderen! De Nest Mini werkt met honderden geschikte smartapparaten van je favoriete merken, zoals lampen, thermostaten, slimme stekkers of tv’s.
 • Hiernaast past de Google Nest Mini in elk interieur op een koffietafel, een nachtkastje of aan de muur. Er is een witte en een charcoal uitvoering. Hij is klaar om aan de muur te worden bevestigd of hang hem aan de muur. Je kunt de Nest Mini aan de muur hangen in je keuken, slaapkamer, woonkamer of hal.​ Hij is gemakkelijk te bevestigen en te bereiken. En hij staat nooit in de weg.

Meer informatie vind je hier.

Google Nest Hub

Met de Google Nest Hub krijg je in elke ruimte van je huis hulp in één oogopslag. Omdat de Google Assistent is ingebouwd, kun je je agenda, de route naar je werk, antwoorden van Google en meer ophalen. Zie al je beste en nieuwste kiekjes van Google Foto’s. Of bekijk en bedien je verbonden apparaten op één dashboard. Gebruik gewoon je stem om YouTube te kijken en nummers af te spelen op YouTube Music..

 • Centrale punt voor al jouw Smart Home-producten. De Google Nest Hub is het slimme basisstation voor al jouw smart home-producten in huis, zowel met als zonder stem te bedienen.
 • Herbeleef je herinneringen. Naast alle slimme functies is het ook een digitale fotolijst. Hiermee kan je al jouw favoriete momenten opnieuw beleven.
 • Speel muziek en video’s. Filmpjes op YouTube? De Google Nest Hub is jouw assistent tijdens het koken of vraag gewoon om een muziekvideo af te spelen.
 • Krijg visueel assistentie. Jouw persoonlijke assistent die kan laten zien hoe jouw agenda eruit ziet, hoeveel files er staan, wat het weer is en wat jij vanavond moet koken.
 • Hulp in één oogopslag. Met de ingebouwde Google Assistent kun je je beste en nieuwste foto’s in Google Foto’s zien, compatibele apparaten vanaf één dashboard bedienen, naar YouTube kijken en meer.
 • De ultieme digitale fotolijst. Met Google Foto’s zie je automatisch je beste en nieuwste foto’s van vrienden en familie. Bovendien hoef je alleen je stem te gebruiken.
 • Bedien je connected home. Bekijk en bedien compatibele lampen, camera’s, tv’s en andere apparaten op één dashboard. Werkt met Nest en honderden smartapparaten van andere populaire merken.
 • Speel video’s en nummers op YouTube af. Kijk naar YouTube en speel video’s en nummers op YouTube Music af. En luister ook naar Spotify en TuneIn. Allemaal gratis beschikbaar.
 • Krijg handsfree hulp van de Google Assistent. Bekijk je persoonlijke planning, woon-werkverkeer, herinneringen en meer met Voice Match. Je krijgt bovendien visuele antwoorden van Google en kunt nuttige video’s op YouTube bekijken.
 • Ontworpen voor elke ruimte in je huis. De Google Nest Hub: een natuurlijke aanvulling op elke kamer in je huis. Dankzij Ambient EQ wordt de Hub afgestemd op de kleuren en verlichting van de omgeving. De foto’s van de Hub passen zo moeiteloos bij het interieur van je huis. Kies uit een prachtige witte of zwarte tint die aansluit op de achtergrond of die juist opvalt, als dat je stijl is.

Meer informatie vind je hier.

Google Nest Hub Max

Een eerste stap zetten op weg naar een Smart Home? Of beschik je over slimme lampen of een ander product, dan kan het ook heel handig zijn om een Google Nest in huis te halen. Deze smart speaker is niet alleen heel erg fijn als geluidsbox, maar heeft meer voordelen en toepassingen.

De Google Nest Hub Max is de grote variant van de Google Nest Hub met Nederlandse spraakherkenning! Met de Google Nest Hub Max bestuur je jouw hele huis.

Koppel al je smart home-producten aan dit smart display en bedien ze met je stem of via het grote 10 inch touchscreen. Zo schakel je smartlampen in zonder uit je stoel te komen. Drukt er iemand op je slimme deurbel, dan is die direct te zien op het 10 inch scherm op de Google Nest Hub Max.

Het scherm van deze smart home hub toont daarnaast het weer, je agenda of een recept. Handig als je even mee wilt lezen tijdens het koken.

Dankzij de spraakherkenning maak je met maximaal 6 mensen gebruik van de speaker. De Google Nest Hub geeft geen persoonlijke informatie door als je stem niet wordt herkend.

Grootste verschillen met de Google Nest Hub:

 • Scherm 10 inch (normale hub 7 inch).
 • Speakers 2.1 stereo (normale hub full range speaker)
 • Camera aanwezig (normale hub niet)

Dit product ondersteund volledig de Nederlandse taal (dus op het scherm, in spraak en spraakherkenning). En wordt geleverd met een Europese stekker.

Meer informatie vind je hier.

Google Home

Om Google Assistent te gebruiken heb je de Google Home-app nodig, bijvoorbeeld op je telefoon. De Google Home-app wordt bovendien voor het volgende gebruikt:

 • Instellen van Google Nest- en Home-apparaten, zoals de Nest Mini die verderop aan de orde komt.
 • Aansturen van geschikte lampen, tv’s, thermostaten en meer. Kan ook dienen voor het op afstand beheren van smarthome-apparaten van diverse producenten.
 • Beheren van apparaatinstellingen.
 • Voor Google Home-app heb je een geschikt mobiel apparaat nodig, en dus geen Windows computer, en daarop de app installeren. We praten dan over een telefoon of tablet met Android 6 of hoger. En iPhone of iPad met iOS 12 of nieuwer. Verder heb je voor de Home app een Google account en WiFi nodig.

Google assistent

Google assistent is een virtuele assistent. Je kunt Google assistent het beste vergelijken met soortgelijke software als Amazon Alexa, Apple Siri en Microsoft Cortana. Dat betekent dat het software is dat op een apparaat wordt geïnstalleerd.

Door middel van voice kan je opdrachten geven of vragen stellen. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals wat is de weersvoorspelling wat online opgezocht wordt, of schakel het ligt aan. Indien een opdracht niet goed wordt begrepen wordt dat teruggekoppeld.

De Google assistent is niet alleen beschikbaar op je slimme speaker, maar ook onder meer op je intelligente mobiele telefoon, beeldscherm, televisie en horloge, of voor in je auto.

Veel andere merken en producten kunnen hier ook aan gekoppeld worden, zoals de Philips Hue-lampen, Nedis smartproducten of de smartproducten van de Ikea.

Functies waarvoor je Google Assistent kan gebruiken zijn;

 • Inplannen van opdrachten, die op een ander moment moeten worden uitgevoerd.
 • Notities vergelijkbaar met post-it, dus om jezelf en/of anderen aan iets te herinneren.
 • Stukken tekst voorlezen en indien nodig zelfs eerst vertalen. Dus bijvoorbeeld een Engelse tekst kan in het Nederlands worden opgelezen.
 • Sneltoetsen voor slimme schermen. Dat gaat dus niet op voor de Nest Mini, maar wel de Nest Hub, die hieronder aan de orde komen.
 • Opdrachten voor betere privacy (het bijhouden van web en app-activiteit is nu standaard uitgeschakeld).
 • Meer apparaten die de Google assistent kunnen draaien. Met andere woorden, de assistent ook geschikt maken voor apparaten waarvoor dat nog niet geldt.
Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *