Skip to Content

Goodreads app; wat is het en hoe werkt het bijhouden welke boeken je hebt gelezen

Goodreads app; wat is het en hoe werkt het bijhouden welke boeken je hebt gelezen

Goodreads is een sociaal netwerk welke gefocust is op mensen die graag lezen. Waarom zou je hier iets mee willen? Wat kun je er allemaal mee en hoe begin je hier dan mee? Zijn er ook andere platforms die hier wel iets van weg hebben?

Wat is Goodreads?

Ben je een fervent boekenlezer dan kan een sociaal netwerk op dit gebied uiteraard heel leuk zijn. Maar wat is Goodreads dan precies? Je kunt op dit platform bijhouden welke boeken en ebooks je wilt lezen en welke je al gelezen hebt. Je kunt recensies schrijven over deze boeken en boeken waarderen met een sterrensysteem. Ook kun je laten weten met welk boek je op dit moment bezig bent.

Goodreads is weliswaar een Amerikaanse site, toch kun je er ook Nederlandse boeken vinden. Er zijn challenges waar je deel aan kunt nemen. Je kunt het via een app gebruiken, maar ook heel simpel op je laptop/pc. De app is er zowel voor Apple als Android.

Hoe begin je?

Heel simpel: je begint met Goodreads door een account aan te maken. Logisch natuurlijk. Je kunt dit simpel doen door het te koppelen aan je Facebook-, Amazon– of Apple-account. Maar ook gewoon met een mailadres. Boeken zoeken doe je eenvoudig door gebruik te maken van de zoekbalk en heb je het boek gevonden, dan kun je dus aangeven dat je deze aan het lezen bent of gelezen hebt. Recensies kun je hier zelf bij plaatsen of dus die van anderen lezen. En je kunt daarnaast ook bij boeken aangeven dat je die graag zou willen lezen.

Op dit platform kun je eveneens vrienden maken. En daarom is er ook een profielpagina, waar jij uiteraard zelf bepaalt wat je allemaal deelt. Je kunt ook hier laten zien welke uitdaging jij bent aangegaan en hoever je hier ondertussen in bent. Wat misschien ook wel fijn voor je is: aan de hand van de boeken die je hebt gelezen worden er boeken voorgesteld. Best fijn, want zo kom je nog eens op ideeën.

Waarom zou je op Goodreads een account aanmaken?

Natuurlijk zit niet iedere leesfanaat op zo’n account te wachten. Wil je gewoon lezen en verder er niks omheen, dan is dat prima. Maar ben je zo iemand die graag bijhoudt wat hij of zij leest? Dan is dit een leuk systeem. Wil je geïnspireerd worden door andere lezers? Dan is dit ook leuk. En vergeet de challenges niet. Een leuke extra uitdaging aan je hobby, zeg maar.

Maar wat misschien eigenlijk voor iedere lezer toch wel heel leuk is: de leessuggesties kunnen je op boekideeën brengen die je anders over het hoofd had gezien! En vergeet de recensies niet. Zo krijg je toch een idee over een boek voordat je eraan begint. Hoewel ik zelf daar mijn bedenkingen bij heb. Want wat de één een waardeloos boek vindt, kan voor de ander het juist helemaal zijn. Volgens mijn bescheiden mening is dit toch heel persoonlijk.

Kindle of Kobo en Goodreads

Heb je een Kindle-account waarmee je leest? Dan is dit te koppelen aan Goodreads en als je dan aangeeft bij Kindle dat je iets leest, zal deze het direct bij Goodreads aanpassen. Helaas werkt dit niet bij Kobo.

Vrienden maken

Communiceren met je vrienden op Goodreads kan dus ook. Je kunt lid worden van allerlei groepen. Dit kan gaan over een bepaald boek of schrijver of wat voor boekonderwerp dan ook. Reacties geven op de commentaren van anderen over boeken kan eveneens.

De Nederlandse variant: Hebban

Je kunt als Nederlander dus prima uit de voeten met Goodreads, maar er is ook een echt Nederlands platform voor lezers. Dit is Hebban. Hebban is dus een site, maar heeft ook een app. De app is te gebruiken zonder Hebban-account. Maar met is natuurlijk wel fijner. Eigenlijk kun je hier zo ongeveer hetzelfde mee en alles is dus lekker simpel in het Nederlands. De app scoort een 4 van de 5 sterren, dus je zou zeggen dat het dan wel goed werkt. Goodreads zit op het moment van schrijven op 3,5 sterren wat betreft de app.

Andere boekenwebsites

Naast Goodreads en Hebban zijn er vanzelfsprekend meer sites of platforms die je aan kunnen spreken als fervent lezer. Bij Book Club kun je zelf je eigen leesavonturen bijhouden en deze lijst kun je weer delen met anderen. Maar er zijn vast nog meer leuke sites of apps te vinden. Iedere site of app heeft natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen. Gewoon eens rondsnuffelen en zo bepalen welke voor jou het lekkerst werkt is dan ook helemaal zo dom nog niet!

Zelf gelezen worden…

Vind je het leuk om niet alleen maar te lezen maar ook zelf te schrijven? Ook daar zijn apps of sites voor. Je kunt hierbij elkaars verhalen lezen en commentaren geven. Heel fijn om zo je schrijfstijl te verbeteren, om lekker veel te kunnen lezen, maar ook om al een schare fans te krijgen voordat je eerste boek werkelijk uitgegeven wordt!

Hierbij is Wattpad wel een leuke om te benoemen. Je vindt hier zowel amateurschrijvers als professionals! Ook hier is er een gemeenschap, zijn er schrijfwedstrijden, maar kun je ook enkel en alleen willen lezen! En dat is nog niet alles, want Wattpad Studios verbindt talent met internationale bedrijven voor multimediaentertainment… Wie weet wordt jouw verhaal zo wel een film of tv-serie! Of je wordt gewoon gepubliceerd. Zeg nou zelf, welke schrijver wil dat nou niet?

Meer informatie vind je hier.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *