Skip to Content

Goedkope kerstdiner tips voor een klein budget

Over een paar weken is het weer zo ver; we kunnen aanschuiven voor het kerstdiner. Het moment waarop veel mensen extra groot en feestelijk uitpakken. Dit jaar zal dat voor veel gezinnen echter een uitdaging worden vanwege de afgenomen koopkracht, de dure boodschappen en hoge energierekeningen.

Toch is het ook zeker met een klein budget prima mogelijk om een goedkoop kerstdiner op tafel te toveren en zo met het hele gezin of familie en vrienden te genieten van de maaltijd.

Algemene tips

Ben je bezig met de planning voor het kerstdiner en krijg je gasten, of heb je oudere kinderen dan kan je ook afspreken dat iedereen een bijdrage levert aan het kerstdiner door iets te maken. Dat scheelt in de inkopen en de tijd om te koken. Zijn er ook jongere broertjes en zusjes kan je afspreken dat jij de boodschappen doet en zij het zelf klaarmaken.

Tip voor volgend jaar; leg iedere maand een bedrag apart voor deze maand zodat je daar boodschappen van kan kopen, en natuurlijk ook de cadeautjes.

Kerstbrunch

Bij Kerst hoort natuurlijk ook een uitgebreid kerstontbijt en of lunch, oftewel de kerstbrunch. Als de gasten van ver komen kan je er ook voor kiezen om in plaats van het kerstdiner met familie te kiezen voor een familie brunch. Dit kan ook een stuk goedkoper zijn. Geschikte gerechten voor de brunch zijn;

  • Verse broodjes (bijvoorbeeld bij de Lidl), of afbakbroodjes met croissantjes
  • Kerststol met boter en suiker
  • Divers beleg; zowel hartig met vleeswaren, kaas, humus, american filet en zoet zoals hagelslag, pasta en jam
  • Kroketjes of iets anders warm
  • (Verse) sapjes, koffie, thee en eventueel wijn al dan niet met bubbels
  • Lekkernijen zoals koek, cupacakes en macarons
  • Zelfgemaakte quiche
  • Soep
  • Wentelteef van suikerbrood; plakken suikerbrood gedompeld in de ei, suiker en kaneel. Eventueel met wat slagroom en fruit
  • Wentelteefjescake naar recept van de AH
  • Pasteitjes met ragout
  • Beenham
  • Carpaccio

Lees ook: Kerstbrunch recepten

Borrelplank & Hapjes

In plaats van het kerstdiner kan je natuurlijk er ook voor kiezen om een borrelplank met hapjes te serveren. Of heerlijk voor op kerstavond of tussendoor. Geschikte en budget hapjes zijn onder andere;

  • Toast, Crackers, stokbrood en tucjes
  • Diverse soorten worst en kaas
  • Gesneden vleeswaar, eventueel opgerold met mini augurk of komkommer
  • Patés en humus
  • Gevulde eieren
  • Salades zoals eiersalade, komkommersalade en kruidenboter
  • Vis; uitgesneden rode zalm, garnaaltjes, paling, haring, sushi
  • Borrelglaasje met kleine blokjes komkommer, dun gesneden ijsbergsla, creme fraiche gegarneerd met rauwe ham, zalm snippers of kleine garnaaltjes.
  • Bladerdeeg met knakworst, stukjes frikandel en kaas of spek
  • Gevulde dadels met roomkaas en chorizo, omgerold met een half plakje ontbijtspek uit de oven
  • Wraps met kruidenroomkaas, sla en zalm of kipfilet
  • Surimi sticks in blokjes met een cherry tomaatjes en een garnering van mayo op smaak gebracht met sriracha

Gourmetten

Traditioneel bij het kerstdiner is het om te gaan gourmetten, kinderen vinden dit vaak ook heel leuk. Je kan dit ook goed afwisselen met wat gezelligheid.

Tip; om te voorkomen dat je in een keer veel geld kwijt bent aan de boodschappen kan je iedere week al iets extra’s kopen zoals een stuk vlees en dit invriezen of een fles saus. Heb je een beperkt weekbudget dan kan je er ook voor kiezen om af en toe een klein blokje van het vlees af te snijden van die dag, zodat je met kerst een mooie voorraad hebt en geen dure gourmetschotel hoeft te kopen.

Gerechtjes voor het gourmetten, die je ook heel makkelijk zelf kan maken, zijn onder andere;

  • Blokjes kaas met een plakje bacon er omheen
  • Mini hamburgertjes
  • Rolletjes gehakt met een plakje ontbijtspek
  • In reepjes gesneden biefstuk met peper(korrels)
  • Vlees in stukken snijden zoals kipfilet, varkenslapjes, spekreepjes, varkenshaas, hamlappen, fricandeau of schnitzel en dan marineren of op smaak brengen met kruiden
  • Eieren
  • Pannenkoekenmix (bijvoorbeeld een shaker)
  • Groentes zoals brocolli, rode ui, paprika, komkommer

Marinades

  • Shoarmakruiden
  • Satemarinade met pindakaas, ketjap, sambal, knoflook, bruine suiker, olie, knoflook en ui
  • Sojasaus marinade met ketjap / sojasaus, knoflookpoeder en fijn gesneden gember en ui.

Voorgerecht

Betaalbare voorgerechten zijn onder andere;

  • Pasteitjes met (kippen)ragout (dit kan je ook vooraf al inkopen)
  • Gele paprikasoep met mascarpone
  • Paddenstoelen soep van groentebouillon met ui, en knoflook, tijm en bakje champignons
  • Mini pizza’s van bladerdeeg met tomatensaus, geraspte kaas en Provençaalse kruiden
  • Garnalen cocktail in glas met blaadje sla, garnalen en cocktail saus. Eventueel met stukjes avocado, mango en tomaatjes
  • Bladerdeeg hapjes zoals uitgestoken sterretjes met geraspte kaas
  • Avocadomouse (2 avocado’s in een blender of met de staafmixer met een beetje roomkaas) met zalmsnippers of rivierkreeftjes en broodsoldaatje

Hoofdgerecht & Bijgerecht

Het hoofdgerecht bestaat vaak uit een stuk vlees met een aantal bijgerechten. Voor het vlees kan je ervoor kiezen om iedereen een eigen stuk vlees te geven (en kinderen laten delen), of door een groot stuk vlees te serveren. Doordat je geen meerdere stukken vlees nodig hebt kan je zo toch goedkoper uit zijn.

  • Varkenshaas met roomsaus; Varkenshaas (of kipfilet) in stukken gesneden in een ovenschotel met een saus van bouillon gemengd met slagroom en dan half uur in de oven
  • Gevulde varkenshaas met champignons en cranberry saus gemaakt van sinaasappelsap op smaak gebracht met kaneelstokje, steranijs en cranberries
  • Romige paprikakip van gefruit uitje en knoflook met paprika. Breng de kip op smaak met paprikapoeder en cayennepeper, uienpoeder, eerst even bakken in de pan en daarna in de oven.
  • Kip in bladerdeeg; ui en champignons snijden en bakken, kipfilet op smaak brengen met tijm, rozemarijn, paprikapoeder, peper en zout, daarna bakken in de pan en in het bladerdeeg rollen met de groenten en dan afbakken in de oven voor 10 tot 15 minuten op 200 graden.
  • Rollade bakken in de pan, met fijn gesneden rode ui, winterwortel en rozemarijn tot hij goudbruin is. Dan koken in de balsamico azijn en 200 ml wijn (of druivensap) en de appel partjes toevoegen. Daarna in de oven (met deksel of afgedekt met aluminium) voor 45 minuten.
  • Beenham uit de oven; snij het vlees in en inmasseren met kruiden en marinade van ketjap, knoflookpoeder, honing, mosterd, whiskey, olie, zout en peper. Daarna in de pan kort aanbakken en in de oven afbakken.
  • Boekweit risotto met rode biet (vega alternatief); boekweit met ui, knoflook, rode bieten, op smaak gebracht met Provençaalse kruiden koken in een bouillon al dan niet met wijn. Gegarneerd met pijnboompitten, rucola en feitenkaas.

Bijgerechten

  • Rosti rondjes
  • Aardappel wedges met krokant korstje
  • Stokbrood
  • Salade
  • Boontjes uit de vriezer omwikkeld met spek
  • witlof met ham en kaas uit de oven
  • Quiche van hartige taart, bladerdeeg, champignons, uien, spekjes eieren en koffiemelk. Met daarbij aardappel kroketjes, stoofpeertjes en spruitjes. Het vlees is vaak kalkoenfilet.
  • Krieltjes
  • (Zoete) aardappelpuree
  • Gevulde champignons; grote champignons, steeltje verwijderen, koken in witte wijn (maar niet slap laten worden), in de ovenschaal met ui, worst, peper en zout en na het bakken peterselie

Desserts

Natuurlijk wordt het diner afgesloten met een dessert; je kan natuurlijk gaan voor de traditionele (en betaalbare) Vienetta ijstaart, maar ook zelf een dessert maken.

  • Sinaasappel tulband; Klop eieren met suiker, vanillesuiker en zout even luchtig voor 1 min. Voeg dan de zonnebloemolie, sinaasappelrasp, bloem en bakpoeder toe. Mix tot een glad beslag, giet het beslag in een goed ingevette vorm en zet in een voor verwarmde oven op 160 graden tussen de 35 en 40 graden.
  • Maak zelf kloppudding in verschillende smaakjes laten opstijven in doorzichtige glazen en garneren met slagroom, fruit en eventueel wat saus zoals karamel of chocoladesaus en wat hagelslag.
  • Kokos yoghurt; Slagroom opkloppen, griekse yoghurt daar doorheen mengen (zo dat slagroom luchtig blijft) en kokos rasp er doorheen roeren. Serveren met slagroom en gesmolten chocolade.
  • Griesmeelpap maken en serveren met lekker kerst chocolaatje
  • Bladerdeeg sterren bakken, gele bakkersroom er tussen en eventueel wat chocolade er overheen gieten.
  • Chocolade ijstaart zelf maken; bekleed cake vorm met plastic folie, maak zelf ijs van geklopte slagroom, gecondenseerde melk met suiker en cacao. Wissel laagjes wafeltjes af met laagjes ijs en dan 6 uur laten opstijven in de vriezer. Garneren met slagroom en chocolaatjes.
  • Limoncello tiramisu gemaakt van laagjes lange vingers en mascarpone op smaak gebracht met limoncello.
  • Trifle; schaal of glaasjes met laagjes beginnend met plakjes cake, dan laagje gemengd fruit of jam, en tot slot vanillevla met wat slagroom.
  • IJs met vers fruit

Of misschien de topper; een choco fondue met gesmolten chocolade waarin je blokjes cake, fruit zoals banaan, aardbei en mandarijn, spekjes, slagroomsoesjes, lange vingers en poffertjes kan dopen.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *