Gourmetten? Ja leuk, gezellig!
Misschien ken je het wel, er komt een verjaardag aan of een bepaalde feestdag en in de folders van de supermarkten staan vele leuke pakketten op de foto die roepen naar je: Gourmetten! Gourmetten!
En net die maand heb je al de nodige uitgaven gehad. Jouw gedachte is dan vooral nee, dat kan ik echt niet betalen hoor. Al dat vlees, dat loopt al lekker snel op. Dat zal een dure gaan worden…
Dat hoeft niet per sé. Met een beetje creatief denken kun je op best wel een goedkopere manier toch nog een zeer geslaagd en gezellig avondje hebben, ook als je kiest voor vegan gourmetten. Hieronder volgen 10 tips hoe je deze avond wat goedkoper zou kunnen houden.
Géén kant-en-klare vleespakketten
Heel makkelijk natuurlijk zo´n kant-en-klare schaal gevuld met allerlei soorten lekkere vleesjes. Het staat leuk op tafel en je bent snel klaar met je voorbereidingen.
Maar dit zijn zeer handige supermarktstunts waar klanten snel intrappen, ze lijken dan wel goedkoop maar meestal is dit slechts bedrog. Koop zelf een grote verpakking vlees bijvoorbeeld kipfilet en gehakt en verdeel dit in kleine porties.
Wat je niet nodig hebt kan in de vriezer en je kunt een schaaltje vlees in de koelkast achter de hand houden voor als je tijdens het gourmetten tekort komt.
Serveer wat frituursnacks
Tips voor als je gaat gourmetten met kinderen, maar volwassenen vaak ook, zijn dol op frikandellen. Deze kunnen ook makkelijk worden opgewarmd in het pannetje en bovendien zijn ze snel klaar.
Of wat dacht je van hamburgers? Die kunnen natuurlijk ook prima en zijn licht goedkoper dan de verse burgers van een slager. Je hebt ook minisnacks, die zijn vaak sneller gaar maar ben je langer mee bezig omdat het kleinere stukken zijn.
Ook knakworstjes en gehaktballetjes werken prima voor de gourmet en zijn sneller gaar.
Mandje stokbrood
Een mandje met stukjes stokbrood, vers of afgebakken, en een lekkere kruidenboter zorgt ervoor dat er minder veel vlees gegeten zal worden. De kinderen hebben bij ons zelf ontdekt dat je ook wat broodjes in een pannetje kan grillen en dan wat boter erop kunt laten smelten.
Langzaam aan, geen haast
Het is uiteraard het gezelligst als je niet na een kwartier al je buik hebt rond gegeten. Langzaam tafelen, door bijvoorbeeld één vleesje per keer te grillen geeft een avondvullend programma. Gooi dus niet meteen je hele pannetje vol.
Koude bijgerechten
Om het bord toch enigszins gevuld te houden kun je wat koude bijgerechten serveren. Denk aan komkommers, stukjes paprika, schijfjes ananas, champignons, courgetteplakken, wat uitjes, maar ook salades.
Bij ons is een tomatensalade erg favoriet, ook bij de kids trouwens.
Een rauw uitje, of wat bosuitjes in kleine ringetjes gesneden verdelen in een schaal met in stukken gesneden tomaten en wat uitgebakken spekjes erdoor roeren. Beetje peper uit de molen en wat olijfolie erover sprenkelen.
Of een tapenade van in stukjes gesneden perzik (vers of uit blik) met een scheutje chilisaus. Een pittige dip voor bij je kip.
Pannenkoeken
Geen gourmet zonder pannenkoekjes! Ook voor de kids is dit een extra feestje, lekker met poedersuiker. Of met stroop, of chocopasta. Net wat ze lekker vinden.
Een ei erbij
Naast een pannenkoekje bakken, is het natuurlijk ook mogelijk om een eitje te bakken in je pannetje.
Klop wat ei met een scheutje melk en wat kruiden in een schaaltje en je kunt het ei verdelen over een aantal pannetjes. Let op een heel ei is vaak te groot voor je pannetje.
(rest)groenten erbij
Kleed het eitje nog wat extra aan met groente en maak er een heus omeletje van. Dit kan bijvoorbeeld heel goed met groentes die je nog overhebt van een vorige avond. Niks weggooien dus als je deze week nog van plan bent om je gourmetstel te pakken.
Een grote kan water
Zorg ervoor dat er voldoende water op tafel staat, ook hiermee voorkom je dat de kinderen zich te vol proppen. Water vult de maag en dan is er iets minder ruimte om veel te eten.
Geen zin in water of vind je water saai? Met stukjes fruit erbij of wat blaadjes verse munt oogt het leuker en smaakt infused water ook nog lekkerder.
Een restjesdag
Een gourmet is vreselijk om vooraf in te schatten wat er gegeten zal gaan worden en hoeveel je precies nodig zal hebben. Meestal sla je veel te ruim in.
Wij hebben altijd standaard na een gourmetavond een restjesdag. Zoals ik hierboven al schreef, leg niet al je vlees en vis meteen aan het begin op tafel, maar houd wat achter in de koelkast en pak het er pas bij als dit nodig is.
Wat je overhoudt kun je de volgende dag nog verder opbakken en wat je van tafel overhoudt dat moet je ter plekke alvast goed doorbakken en afgedekt in de koelkast bewaren voor de volgende dag zodat er geen bacteriën in het vlees kunnen komen.
Met een lekkere pan soep erbij en de restjes heb je voor een volgende avond vast weer genoeg voor een compleet avondmaal.
Dus als je een keer van plan bent om te gourmetten en je moet op de kleintjes letten (zoals zovelen!) Geen paniek!! Het kán best goedkoper. Veel vlees is niet eens nodig en bovendien ook niet echt gezond.
En maak voor jezelf een goede keuze in je vleessoorten. Varkenshaas is lekker, maar een kipfilet is vaak net zo smaakvol en een dure biefstuk is ook echt niet nodig.
Gezelschap voor het gourmetten
Het ligt er ook aan met wie je gaat gourmetten. Is het alleen met je gezin? Of komen er ook nog vrienden of familie bij? Als dat laatste het geval is zou je natuurlijk ook de kosten kunnen delen, of zorgen dat iedereen iets meebrengt zodat jij niet in je eentje voor deze kosten zal opdraaien.
Maar ik ga er nu even vanuit dat dit niet het geval is en dat je gewoon met je eigen gezinnetje, je eigen ploeg om de tafel gaat zitten.
Wat vooral nodig is, is genieten! Jij en je tafelgasten zijn samen een leuke avond bij elkaar, gezellig tafelen en lekker (bij)kletsen. Dát is het belangrijkste. Veel plezier met elkaar!
Heb je zelf ook nog leuke tips? Ik hoor/lees ze graag!
dank voor tips. Ik heb er ook nog eentje. Nasi goreng of mihoen goreng – al dan niet uit de super -opbakken, heerlijk