Skip to Content

13 tips slim & goedkoop boodschappen doen Nederland

13 tips slim & goedkoop boodschappen doen Nederland

Hoe doe je dat toch?! Die vraag krijg ik regelmatig. Ik doe goedkoop boodschappen, althans daar ga ik van uit. € 70,- per week voor een gezin van 5 inclusief luiers. Niet omdat we het niet kunnen betalen, maar omdat we dit zo gewend zijn.

Ik ben fan van huismerken en aanbiedingen (maar dan wel aanbiedingen die ik echt gebruik) en door vaak op zoek te gaan naar koopjes, geven we weinig uit aan de boodschappen. Maar hoe doen we dat toch? Ik heb heel veel tips voor je waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

Waar goedkoopste boodschappen?

Huh?! Het is toch juist goed om overal de goedkoopste producten te halen?! Nou, niet echt. Ik heb met een druk gezin geen tijd om alle supermarkten langs te fietsen en daarnaast ligt het echt aan de producten die je koopt.

Natuurlijk zijn sommige producten bij een andere supermarkt goedkoper, maar hoe vaker je een supermarkt binnen loopt, hoe groter de kans is dat je nog iets extra’s meeneemt…

En dan kun je dus beter alles bij 1 supermarkt in 1 keer halen.

Je kunt goedkoop uit zijn bij de Albert Heijn en duur bij de Lidl doordat ze daar vaak variaties hebben en naast het A-merk ook een huismerk terwijl Lidl maar 1 optie heeft en niet alle producten aanbiedt.

Maak een boodschappenlijstje en een weekmenu

Door eerst thuis goed te kijken wat je al in huis hebt, voorkom je impulsaankopen. Daarnaast is een weekmenu ideaal of het gebruik maken van verspakket. Je hoeft dan maar 1 of 2 keer in de week boodschappen te doen.

Grote week/ maand boodschappen

Doe 1 keer in de week / 2 weken of zelfs maand GROTE boodschappen. Zelf ga ik 1 keer in de maand met de auto, zonder kinderen. Dan richt ik me vooral op de houdbare artikelen.

Vaak ga ik naar de Albert Heijn hebben ze alles op voorraad in diverse prijscategorieën. Ben je in één keer klaar.

Kijk goed naar de aanbiedingen

Aanbiedingen zijn handig en leuk! Als er luiers in de aanbieding zijn, dan sla ik flink in, want het gaat toch wel op.

Let wel op de valkuil; als je iets normaliter niet gebruikt, dan kun je het beter ook niet meenemen als het in de aanbieding is. De kans is dat groot dat het in de kast blijft staan en je het uiteindelijk weg moet gooien.

Koop alleen wat je nodig hebt

Dat klinkt heel logisch, maar vaak nemen we heel veel extra dingen mee die we niet echt nodig hebben. Extra chips, koeken of snoepjes, dat telt soms flink op. Laat het lekker liggen. Beter voor je portemonnee en je lichaam. Ook zogenaamde boodschappendozen zoals de monsterdoos klinken vaak interessant, maar zitten vol spullen die je niet nodig hebt.

Koop groot in

Luiers koop ik dus bijvoorbeeld groot in, maar denk ook eens aan noten. Een klein zakje is een stuk duurder dan een grote zak. En een kilo appels is vaak goedkoper dan een losse appel.

Maar ook voor vlees kan je beter grote familie- / kiloverpakkingen kopen. Wat je niet gebruikt kun je invriezen voor een andere maaltijd.

Kijk naar alternatieven; zoals markt of Duitsland

Je hoeft niet altijd naar de supermarkt te gaan. In sommige plaatsen is de markt bijvoorbeeld veel goedkoper (helaas niet overal!) Als je dicht bij de grens woont kan het ook voordelig zijn om in Duitsland boodschappen te doen.

Kijk dus eens verder rond en mocht je wel tot de supermarkt “veroordeeld” zijn, kijk dan bijvoorbeeld eens naar de Buitenbeentjes bij Albert Heijn. Groenten en fruit die er iets anders uitzien dan de norm, maar wel een stuk goedkoper.

Vermijdt verleidingen in de winkel

Om verleidingen te voorkomen in de winkel kan het goedkoper zijn om de boodschappen te bestellen en deze op te halen bij een pick-up-punt of thuis te laten bezorgen.

Mogelijk moet je daar wel voor betalen, maar omdat je zeker weten bij je lijstje blijft en niet in de verleiding komt om extra aanbiedingen of producten mee te nemen, ben je goedkoper. Daarnaast kan je meteen overzichtelijk zien wat die week de aanbiedingen zijn en daar dus optimaal gebruik van maken.

Geld besparen; vergelijk goedkoopste winkels

Vaak zijn er standaard boodschappen die je iedere week haalt. Maak daar 1 lijstje van en doe iedere week de boodschappen bij een andere winkel zodat je weet waar je het goedkoopste uit bent.

De prijzen kunnen heel erg per product verschillen, dus is het beter om het gehele boodschappenlijstje te vergelijken. Scheelt je ook meerdere winkels afgaan.

Apps om boodschappen te doen

Om je te helpen met boodschappen zijn er een aantal apps die je kunnen helpen:

Aanbieding. De naam zegt het al: de app ‘Aanbieding’ geeft aanbiedingen weer van vrijwel alle Nederlandse supermarkten. Op deze manier ben je minder geld kwijt aan dezelfde boodschappen. Voor de slijterij is er een speciale app.

Supermarkt+. Android biedt een app om goedkoop boodschappen te doen in de supermarkt. ‘Supermarkt+’ bevat een overzicht van producten en aanbiedingen in vrijwel alle supermarkten van Nederland. De navigatie van deze boodschappenapp is onlangs nog verbeterd en komt vooral goed tot zijn recht op de tablet.

Boodschappen. De app ‘Boodschappen’ is er speciaal voor iOS- en Apple-gebruikers. Heb je echt geen idee wat je vanavond wilt eten? Deze app biedt culinaire inspiratie en suggesties voor verschillende gerechten.

Recepten App Slim Koken. De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ van het voedingscentrum biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.

Algemene bespaartips op de boodschappen

Deze week sluiten we af met de tips en trucs gebaseerd op de ervaringen van de afgelopen week om ook in de toekomst betaalbaar maandelijkse boodschappen te doen en te koken. Ik heb er een lijstje van gemaakt, dus daar gaan we.

Brood, fruit, melkproducten en soms groenten haal ik extra wanneer dat nodig is bij de Lidl-supermarkt om de hoek.

Maak een boodschappenlijstje en houd je daar aan. Dus niet die leuke aanbieding, of ohja dat had je ook nodig.

Ga geen boodschappen doen als je trek hebt of voordat je gaat eten.

Bij de Jumbo, maar ik hoorde ook van andere supermarkten, heb je een handscanner. Zo weet je meteen wat je uitgaven zijn en kan je op zoek gaan naar alternatieven.

Als je partner ’s avonds werkt of er een afspraak is zorg dan dat je een dag eerder gekookt hebt en deze maaltijd makkelijk mee kan nemen en eventueel koud kan opeten.

Als je aardappelen of pasta gaat koken kan je gekookt water uit de waterkoker gebruiken in plaats van deze te verhitten. Mocht dit niet mogelijk zijn doe dan altijd de deksel op de pan zodat er geen warmte ontsnapt.

Als je de tijd hebt kun je de pan van het vuur afhalen en zal deze nog even doorgaren, theoretisch is het mogelijk om pasta een nacht lang in een pan met koud water onderin je bed te hebben staan zodat het de volgende dag gaar is. En ja, dat hebben we met de scouting getest.

Spelen met ingrediënten

Durf te spelen met ingrediënten, door te variëren of alternatieven aan te brengen.

Als de voorraden slinken en ik nog niet in de gelegenheid ben om grote boodschappen doen, word ik creatief met eten. Zoals doperwtjes (uit een pot) met risotto of knakworstjes met spaghetti. Fusion cooking noemen ze dat toch?

Vlees is over het algemeen één van de duurdere aspecten van een maaltijd; overweeg eens om vleeswaren te gebruiken zoals kip bij wraps, of cervelaat in een pasta. Of je veel of weinig vlees eet, dat is je eigen keuze. Een feit is wel dat vlees behoorlijk prijzig is. Vervang een aantal maaltijden per week door de vleesloze variant en de kans is groot dat je goedkoper uit bent. Een vleesvervanger zoals ei, kikkererwten, bruine bonen of tofu is natuurlijk ook altijd een alternatief.

Op de houdbare afdeling vind je ook vlees in blik, zoals gehaktballen of worst. Ik kook vaak altijd eerst vers, dan diepvries en tot slot deze houdbare producten zoals ham, gehaktballen of een gerookte worst.

Voordehandliggend; maar koop voordeelverpakkingen en pak deze over in gebruikershoeveelheden. Vlees kan in de diepvries, rijst en pasta kan ook droog bewaard worden etc.

Groenten uit het vriesvak zijn over het algemeen goedkoper dan vers of in pot. Bovendien zijn ze ook verser; op de versafdeling liggen ze toch al even terwijl ze in het vriesvak over het algemeen meteen na de oogst zijn ingevroren.

Een pak bladerdeeg is altijd fijn om restjes mee te verwerken.

Tips voor baby- en kindermaaltijden

Aangezien de maaltijden voor jonge kinderen één van mijn aandachtspuntjes was, speciale tips voor het koken op een budget.

Voor een baby kan een zak gemixte diepvriesgroenten ideaal zijn. Alles is los ingevroren, dus je kan de worteltjes, bloemkool en broccoli uitzoeken en hebt niet overal giga hoeveelheden van.

Restanten bewaar ik in plastic dozen in de koelkast / diepvries voor een kindermaaltijd als we zelf iets eten wat ze niet ‘mogen’ of als je even snel moet handelen.

Je hebt speciale kinderbordjes met deksel; als ze niet klaar zijn met eten kan je dat een dag in de koelkast bewaren.

Schep de eerste keer niet teveel op, je weet nooit hoeveel trek ze hebben en meer geven kan altijd nog.

De restanten kan je de volgende dag hergebruiken in bijvoorbeeld een bladerdeegpakketje, soepje of in een muffin.

Laat ze helpen en proeven; zo zorg je meteen dat ze meer authentieke smaken leren herkennen en waarderen.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van sandra sandra schreef:

    te kort aan geld afentoe als er alle rekeningen eraf zijn dan moet ik soms lenen om geld is ook niet ideaal maar ja als het moet ik leef van 50 euro en 1 keer in de maand kan ik boodschappen doen van minstends 100 euro maar dat is voor de feestadegen en verjaardagen

  2. Avatar van Krap Budget Krap Budget schreef:

    Hartelijk dank voor alle tips. Deze zijn zeker handig.
    Zelf probeer ik iedere dag boodschappen te doen. Dit doe ik lopend, met twee boodschappentassen (dan loop je in evenwicht). Door het lopend te doen, neem je nooit meer mee, dan je kan dragen. Je hebt dan ook nog even wat beweging. En je laat de auto voor de deur. Is de supermarkt iets verder weg, dan kan je natuurlijk altijd de fiets nemen.

  3. Avatar van Dania Dania schreef:

    Het spijt me, maar ik geloof er Chr helemaal niets van. Zuivel (melk, kaas, yogurt) en dat voor 70 euro per week voor een gezin van 5?

    Echt raar, misschien redt je dat als je ook deels maar de voedselbank gaat. Ik heb weinig geld, maar in mijn eentje redt ik net 40 per week. Wel gezond eten natuurlijk, geen goedkoop witbrood en 300/400 gram groente per dag. Ik zou uw boodschappenlijst wel eens willen bekijken. Ik ben weg benieuwd. Kan het me serieus niet voorstellen.

    • Avatar van Stella Stella schreef:

      wij zijn een gezin met 4, doen iedere week boodschappen voor 60,00. Bij de Lidl. Inclusief luiers ja. Zuivel ook. Mijn man werkt alleen.

  4. Avatar van Anne Anne schreef:

    Leuke tips. Ik hou me er al aardig aan behalve dat ik wel bij meerdere supermarkten puur de aanbiedingen koop. Met een paar winkels in de buurt kost dat niet veel extra tijd.

    Nog een tip: ga niet met trek inkopen doen, dan kom zeker met dingen thuis die je niet nodig hebt.