Skip to Content

Hoe maak je een goede eerste indruk

Hoe maak je een goede eerste indruk

Een eerste indruk kan je maar één keer maken…En die kan dus maar beter goed zijn. Want iemand kan al genoeg van je hebben voordat je de kans hebt gekregen om echt te laten zien wie je bent. Zeker in bepaalde situaties kan dat belangrijk zijn. Bij een sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld. Is je eerste indruk niet goed, dan zullen ze je immers niet nog een keer uitnodigen. Maar ook als je juist een afspraak met een klant hebt is een goede indruk onmisbaar! Maar hoe maak je dan zo’n goede eerste indruk?

Zie er verzorgd uit

We zullen allemaal (vaak ook onbewust) in eerste instantie toch afgaan op hoe iemand eruitziet. Dat is immers het eerste wat je meekrijgt van een persoon. Het mag dan ook meteen duidelijk zijn dat het van belang is dat je er verzorgd uitziet. Dus geen smerige handen of vlekken op je kleding, bijvoorbeeld. 

Kies de juiste stijl 

Buiten dit soort algemene zaken (want niemand zal een fijne eerste indruk hebben als iemand smerig tegenover je staat) kan je ook even specifieker kijken naar wat het bedrijf zelf uitstraalt. Is het een jong bedrijf waar iedereen in spijkerbroek loopt, of is het juist een heel formeel bedrijf waar men altijd in pak loopt?

Natuurlijk maak je de beste indruk als je zelf dan ook in die stijl gekleed bent. Zo laat je zien dat je er ‘echt’ bij past. Je kunt hierachter komen door het bedrijf via internet te bestuderen. Kijk eens op de website of je kunt zien hoe de mensen gekleed gaan. Of misschien is er iets bij social media te ontdekken? Ken je mensen die er werken? Dan kan je dit natuurlijk navragen. Of waag er gewoon een telefoontje aan.

Op tijd komen

Nog zoiets wat echt geen goede indruk maakt is te laat komen! Zorg dus dat je een ruime planning hebt. Beter te vroeg dan te laat en je kunt eventueel nog een rondje lopen als je echt veel te vroeg bent. Zeker met het openbaar vervoer is het maar de vraag of alles op tijd verloopt en er nergens een lijn uitvalt of dat je toch de bus of de trein mist.

Ga je met de auto? Ook dan moet je uiteraard rekening houden met files of bruggen die blijven hangen, waardoor je om moet rijden… (dat gebeurt hier namelijk regelmatig). Te laat komen straalt meerdere negatieve dingen uit.

Het kan overkomen alsof het je allemaal niet zo interesseert of dat je te makkelijk bent in de dingen die je moet doen. Zeker voor een nieuwe baan niet echt zaken die een ander over je moet denken.

Wees vriendelijk 

Natuurlijk maakt een vriendelijk persoon een betere indruk dan iemand die boos overkomt. Tover dus een glimlach op je gezicht. Niet ingewikkeld om te doen, maar geeft je uitstraling direct iets positiefs. Iemand aan durven kijken, een ferme hand geven: het laat allemaal zien dat je er zin in hebt en lef hebt. Pas wel op dat je niet overdrijft. Het moet natuurlijk wel echt blijven en niet te gemaakt. Dan val je zeker door de mand!

Let op je houding

Ook je houding doet veel. Door recht te staan straal je uit dat je zeker van je zaak bent. Maar schijnt ook betrouwbaarheid uit te stralen. Neem een open houding aan. Armen over elkaar staat misschien netjes, denk je. Maar kan juist overkomen als dat je je afsluit voor de persoon tegenover je. 

Laat je interesse zien

Laat zien dat je echt geïnteresseerd bent. Dit bereid je al van tevoren voor door je te verdiepen in het bedrijf of in de functie die je wilt krijgen. Zo kan je gerichter vragen stellen en snap je ook waar zij het over hebben. Wees tijdens het gesprek er echt bij en ga dus in op het gesprek door relevante vragen te stellen. Je laat zo merken dat je interesse hebt!

Wees enthousiast

Misschien een beetje in het verlengde van hierboven, maar wees lekker enthousiast. Zo laat je immers zien dat je het echt ziet zitten, dan je vriendelijk bent en lekker positief. Maar ook dit moet wel natuurlijk blijven. Gaat het om een sollicitatie, dan ben je enthousiast over de functie of het bedrijf. Zit je bij een klant? Natuurlijk ben je dan enthousiast over je eigen product of je eigen werkzaamheden. Maar stel ook interesse (met enthousiasme) in dat wat de ander doet.

Praat niet te veel

Voorkom dat je te veel zelf aan het woord bent. Richt je liever op wat de ander zegt, waarmee je meteen aardiger gevonden wordt! Uiteraard hangt dit wel een beetje af van wat jouw functie in het gesprek is. Heb je een klant die juist bij jou voor advies komt, dan zal je natuurlijk wel moeten zeggen wat er te zeggen valt… Maar ook dan is het goed om ook de ander aan het woord te laten en uit te laten spreken. En stel vragen aan hem of haar!

Een eerste indruk privé

Bij bovenstaande tips hebben we het steeds over werk gerelateerde zaken. Maar uiteraard kan je ook in je privéleven te maken hebben met eerste indrukken. De eerste keer op bezoek bij de ouders van je partner, bijvoorbeeld. Toch kan je ook dan veel hebben aan wat hierboven staat. Dus:

  • Kom op tijd
  • Zie er verzorgd uit
  • Wees vriendelijk en geïnteresseerd in de ander
  • Eis niet alle aandacht op
  • Heb een open houding 

Natuurlijk hangt het ook nu af van de situatie waar je mee te maken hebt hoe jij je kleedt of gedraagt. Bij nette schoonouders zal je je immers anders gedragen dan bij een eerste bezoek aan een nieuwe voetbalclub. Maar probeer wel authentiek te blijven. Want met jou echte ‘ik’ zullen ze het uiteindelijk toch moeten doen… 

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *