Skip to Content

Goed zoet! recensie; suikervrij koekjes bakken zonder suiker

Goed zoet! recensie; suikervrij koekjes bakken zonder suiker

Vaste lezers van mijn eigen mamablog weten dat ik intolerant ben voor sacharose/sucrose en lactose.

Dus toen Linda een oproep plaatste voor een review van dit boek Goed Zoet! Bakken zonder suiker twijfelde ik geen moment om mij aan te melden. Met een dochter die bijna 3 jaar is, wordt er steeds meer lekker suikervrij gesnoept en dit geef ik het liefst zo verantwoord mogelijk.

Ook voor de andere gastkinderen is dit gezonder, maar bovenal voor mijzelf! Altijd lekker om mee te kunnen snoepen natuurlijk.

Ik heb een aantal recepten uit het boek uitgeprobeerd de afgelopen weken. Dochterlief was erg blij mee want die mocht alles natuurlijk ook proeven.

Goed Zoet! Bakken zonder suiker

Review: Goed zoet! receptenboek voor gebak - Mamaliefde.nl

Zoals je kunt zien aan de plakkertjes heb ik al vele lekkere recepten uitgezocht om uit te proberen en dat is nog maar de helft van het boek wat ik heb doorgespit, want er staat veel lekkers in!

Ik heb al verschillende kookboeken zonder suiker voorbij zien komen, maar deze is een absolute nummer 1. Het is een echt bakboek waar zo onwijs veel informatie en tips in staan die ook nog eens duidelijk en op een leuke wijze zijn opgeschreven. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken.

De Voorraadkast:

Review: Goed zoet! receptenboek voor gebak - Mamaliefde.nl

In dit deel behandelt de schrijfster, Nanne Hogeland, de verschillende suikervervangers en bloemvervangers. Ze legt helder de verschillen tussen baksoda, bakpoeder en wijnsteekbakpoeder uit, iets dat ik altijd lastig vond om te onthouden.

Ook staan hier een aantal basisrecepten in zoals je eigen vanille extract maken (duurt 2 maanden) en citroenfrosting. De citroenfrosting maakte ik bijvoorbeeld bij de worteltaart en is verbazend lekker!

Review: Goed zoet! receptenboek voor gebak - Mamaliefde.nl

Vervolgens komen er 3 hoofdstukken met opbouw naar steeds gezonder. Achter elk recept staan handige icoontjes waardoor je precies kunt zien of het glutenvrij, lactosevrij, eivrij en notenvrij is.

Stap 1. Lekkernijen met bloem

Review: Goed zoet! receptenboek voor gebak - Mamaliefde.nl

Hier staan heerlijke recepten in die notenvrij zijn allemaal. Ik probeerde de Chocolade-frambozentaart uit. Al tijdens het maken van de taart kreeg ik enorm zin om alles af te likken.

De cacaolucht is enorm aanwezig en echt verrukkelijk in combinatie met de frambozen. Achteraf schrok ik dat er toch best wel wat kokosbloesemsuiker in gaat.

Naïef dacht ik namelijk dat bakken zonder suiker dus betekent dat kokosbloesemsuiker blijkbaar geen sacharose/sucrose bevat, maar dit is helaas niet waar.

De volgende keer zal ik hem dan ook proberen te bakken zonder suiker.

 Iedereen smulde ervan en binnen no time was de taart helemaal op! Dochterlief vond hem ook verrukkelijk!

Lees ook: Smullen zonder suiker; gezond gebak en taart

Stap 2. Zoetigheden met volkorenmeel

Deze recepten zijn bijna allemaal notenvrij en lactosevrij. Ik probeerde de Haverkoeken die glutenvrij, lactosevrij, eivrij en notenvrij zijn. Megagezond dus! 

Ik verving de volkorenmeel voor amandelmeel, de kokosbloesemsuiker voor rijststroop en de roomboter voor ontgeurde kokosolie. Op deze manier werd het echt suikervrij en lactosevrij.

Ik gebruikte walnoten en pecannoten als noten en werkelijk waar ze zijn geweldig. Ze kruimelen wel een beetje dus een bordje onder je koekje is aan te raden.

Stap 3. Lekkers met haver- en notenmeel

Deze recepten zijn bijna allemaal glutenvrij en lactosevrij en bijna allemaal eivrij. Ik probeerde de worteltaart.

Heel anders dan de suikervrije en lactosevrije worteltaart die ik al eens probeerde. Ook maakte ik de citroenfrosting die erop kan. Erg lekker fris als combinatie bij de kruidige worteltaart.

Mijn moeder vond hem net als ik heerlijk en mijn schoonmoeder vond hem niet zo lekker. Eigenlijk is dit ook meer een gezond hartig ontbijt in plaats van een taart.

Tussendoortjes en traktaties

Als extra is er nog een hoofdstuk met tussendoortjes en traktaties. Als ik ooit een keer voldoende energie heb en de beschikking over een grotere keuken, wil ik de regenboogtaart wel eens uitproberen.

Zelfs de kleuren worden met voedingsmiddelen gemaakt en het is dus echt een flinke bakklus maar wel heel gaaf natuurlijk als je deze helemaal zelf hebt gemaakt een keer.

Het laatste hoofdstuk was voor mij een verademing om precies te weten wat er in welke suikervervangers nu precies zit en wat het allemaal met je lichaam doet.

Palmsuiker bevat bijvoorbeeld nog 88% sucrose en kokosbloesemsuiker nog 80%. In honing zit maar 1-5% sacharose! En in rijststroop zit helemaal gaan sucrose/acharose.

Geheel suikervrij (en lactosevrij)  in verband met mijn intoleranties is het dus niet. Maar af en toe kan ik wel wat hebben dus is het de moeite waard om te proberen.

Daarbij weet ik nu precies in welke suikervervangers wat zit en durf ik inmiddels wel wat te experimenteren met het vervangen van roomboter en suiker in gerechten om toch te kunnen bakken zonder suiker.

In het boek wordt er vooral de aandacht gegeven aan de glycemische index en het effect van levensmiddelen op een wisselende bloedsuikerspiegel.

Dus voor mensen die hier erg veel last van hebben en met name dus suikerziekte patiënten hebben aan dit boek veel.

Een compleet boek om gezonder te bakken zonder suiker met veel uitleg over wat voor invloed suiker op je lichaam heeft. Een echte aanrader voor iedereen die bewust wil bakken!

Meer informatie vind je hier.

Hebben jullie ook een favoriet kookboek?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Volgmama Volgmama schreef:

  Mmmm jammie krijg meteen trek!

 2. Avatar van Farah Farah schreef:

  Wat een interessant boek, in principe ben ik niet anti-suiker maar het mag en kan altijd minder

 3. Avatar van Lori (Mama's Jungle) Lori (Mama's Jungle) schreef:

  Leuk! Dit boek spreekt mij echt aan. Water loopt me in de mond hihi

 4. Avatar van Judith Judith schreef:

  Dat boek moet ik hebben!! Klinkt helemaal super, vooral de taart wil ik echt een keer maken

 5. Avatar van Christi Christi schreef:

  Ja, dat is een heel fijn boek, ook bij ons verkrijgbaar overigens: https://www.kitchenhugs.nl/koken/kookboeken/