Glühwein is een traditioneel drankje dat gedronken wordt tijdens de koude wintermaanden en erg populair is op kerstmarkten als tegenhanger op de warme chocolademelk.
Het is een warme, alcoholhoudende drank die wordt gemaakt op basis van rode wijn en op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Het woord glühwein is afgeleid van het Duitse woord glühen, wat betekent dat de wijn “brandend” of “gloeiend” is.
Geschiedenis van Glühwein
Er zijn verschillende legendes over het ontstaan van glühwein, in ieder geval is met zekerheid te zeggen dat de Romeinen al warme wijn dronken om warm te blijven in de koudere gebieden tijdens de winter.
Echter de glühwein zoals wij die nu kenen is pas later ontstaan tijdens de Middeleeuwen en bestaat uit ingrediënten die uit het oosten kwamen. In Duitsland werd deze wijn bereid op basis van een mengsel van wijn en kruiden, aangevuld met fruit voor een zoetige smaak.
Inmiddels wordt het ook in vele andere landen gemaakt en gedronken. In andere landen zijn er soortgelijke drankjes te vinden onder andere onder de naam mulled wine, vino caliente, glögg, vin brulé, bisschopswijn, vin chaud, candola en vinho quente. Allemaal varianten op de warme wijn drank.
Glühwein maken
Glühwein is eigenlijk heel simpel te maken, je hebt in principe alleen rode wijn, kruiden (zoals kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en steranijs) en suiker nodig.
Het exacte recept varieert nogal per regio en per persoon, dus je kunt er heel makkelijk je eigen draai aan geven. Zo wordt er vaak ook citrusvrucht (zoals sinaasappel of citroen) aan de drank toegevoegd voor de smaak.
Om glühwein te maken, verwarm je de wijn met de kruiden en suiker totdat het kookt. Vervolgens laat je het nog even staan op laag vuur zodat de smaak goed in de wijn kan trekken. Vervolgens serveer je het in een warme mok of een schaal. Eventueel kan je nog een extra schotje rum, cognac of wodka toevoegen.
Lekkerste recept om Glühwein te maken
Ingrediënten
Om glühwein te maken, heb je nodig:
- 1 liter rode wijn
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 2 kaneelstokjes
- 5 kruidnagels
- 2 eetlepels suiker
- 1 eetlepel honing
Bereidingswijze
- Snijd de sinaasappel en citroen in plakjes en doe deze samen met de kaneelstokjes, kruidnagels, suiker en honing in een grote pan.
- Giet de rode wijn erbij en breng alles aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de glühwein circa 10 minuten trekken.
- Zeef de glühwein om eventuele kruiden en schilfers te verwijderen.
- Serveer de glühwein in kleine kopjes of mokken en garneer met een plakje sinaasappel of citroen.
Enjoy!
Meer recepten vind je hier.
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Leave a comment