Skip to Content

Girls Dinner; de meest recente TikTok trend

Girls Dinner; de meest recente TikTok trend

De wereld van sociale media is constant in beweging, en nieuwe trends lijken dagelijks te verschijnen. Eén van de meest recente verschijningen die snel viraal ging op TikTok is de ‘Girls Dinner’-trend. Dit fenomeen draait om het delen van maaltijden die met minimale moeite zijn bereid en vaak samengesteld zijn uit willekeurige ingrediënten.

Hoewel deze trend in eerste instantie lijkt te draaien om humor en gemak, roept hij belangrijke vragen op over gezondheid, eetgewoonten en genderpercepties. Dit artikel werpt een kritische blik op de ‘Girls Dinner’-trend en onderzoekt de mogelijke problemen die ermee gepaard gaan.

Ontstaan van ‘Girls Dinner’

Het begon allemaal toen tv-producente Olivia Maher een eenvoudige avondmaaltijd deelde op TikTok en het de hashtag ‘Girls Dinner’ kreeg. Het concept is eenvoudig: maak een maaltijd met minimale inspanning en met wat er toevallig in huis is.

Deze maaltijden worden vaak samengesteld uit willekeurige ingrediënten die weinig voedingswaarde bieden. Voorbeelden zijn onder andere een simpele pasta met olijfolie en een ‘maaltijd’ bestaande uit een pot pindakaas en een banaan.

Voorbeelden girls dinner

Vraagtekens?

Hoewel sommige video’s inderdaad bedoeld zijn als humoristische uitingen van gemak, wijzen experts en diëtisten op potentiële gezondheidsproblemen die met deze trend samenhangen. Diëtiste Esther Tambe waarschuwt dat deze ‘Girls Dinners’ vooral door jonge mensen kunnen worden gezien als een acceptabele maaltijd, wat kan leiden tot ondervoeding en eetstoornissen.

Het labelen van dergelijke maaltijden als ‘voor vrouwen’ kan ook resulteren in ongezonde gendergebonden eetgewoonten, waarbij vrouwen het gevoel hebben dat ze minder moeten eten dan mannen.

Complexiteit van de trend

De ‘Girls Dinner’-trend heeft zowel positieve als negatieve aspecten. Sommige experts benadrukken dat het idee van een snelle en gemakkelijke maaltijd op zichzelf niet per se slecht is. Het wordt echter problematisch wanneer deze trend ongezonde eetgewoonten normaliseert.

Veel video’s onder de hashtag #girldinner laten zien hoe sommige mensen zich beperken tot chips of zelfs helemaal niets als avondeten.

Evenwichtige maaltijden

Gelukkig is er een manier om de ‘Girls Dinner’-trend om te buigen naar een gezonder alternatief. Diëtiste Laura Ligos stelt voor dat een ‘girl dinner’ in plaats van een onvolledige snack, een evenwichtige maaltijd kan zijn. Dit houdt in dat je ervoor zorgt dat je ‘girl dinner’ de juiste hoeveelheden voedingsstoffen bevat.

Ze adviseert om ten minste één vorm van proteïne toe te voegen, evenals kleurrijke groenten en wat leuke toevoegingen zoals crackers of olijven. Het is van cruciaal belang om voldoende voeding binnen te krijgen om je lichaam van brandstof te voorzien.

Bescherming van gezonde eetgewoonten

Huisarts LaTasha Perkins deelt de bezorgdheid dat de trend jongeren kan beïnvloeden om ongezonde eetgewoonten te omarmen. Ze benadrukt het belang van evenwicht en variatie in de maaltijden.

Een ‘girl dinner’ kan worden omgezet in een voedzame maaltijd door het toevoegen van proteïne, kleurrijke groenten en andere gezonde opties. Door bewust te kiezen voor voedzaam eten, kunnen negatieve gevolgen voor de gezondheid worden voorkomen.

Hoewel de ‘Girls Dinner’-trend op TikTok lijkt te draaien om gemak en humor, zijn de gezondheidsimplicaties en gendergerelateerde problemen niet te negeren. Terwijl sommige experts pleiten voor een evenwichtige benadering van deze trend, benadrukken anderen de noodzaak om bewust te zijn van de mogelijke gevaren van ongezonde eetgewoonten.

Als we willen genieten van het gemak van een snelle maaltijd, moeten we er ook voor zorgen dat deze maaltijden voedzaam en gebalanceerd zijn. De ‘Girls Dinner’-trend herinnert ons eraan dat gezondheid en welzijn altijd prioriteit moeten hebben, zelfs in de wereld van virale trends op sociale media.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *