Skip to Content

Girl dinner trend

Girl dinner trend

Een vrij nieuwe trend op het gebied van eten is de girl dinner trend. Wat wordt hiermee bedoeld en is het een gezonde trend of kan je het toch maar beter laten? 

Wat is de girl dinner trend?

@girl dinner op Tiktok opzoeken en je hebt deze online hype te pakken. Natuurlijk zou Tiktok Tiktok niet zijn als het ook uitloopt op vreemde filmpjes met mensen die het wel erg ver doorvoeren. Want een girl dinner trend is niks meer of minder dan even makkelijk eten, door restjes en andere makkelijke snacks met elkaar te combineren tot een maaltijd.

Als je dus even geen zin hebt in koken óf niet in een uitgebreide maaltijd. Zeer voor de hand liggend als je moe van je werk komt en er geen kinderen gevoed hoeven te worden…

Enkel en alleen voor jezelf (of misschien ook wel met enkel je partner) even snel een bord vullen met wat je nog hebt staan (of makkelijk en snel klaar te maken is) en klaar…

Hoe ontstond deze trend?

De trend is in mei (2023) ontstaan. Eigenlijk begon het als een grapje. Olivia Maher deelde een video van haar diner. Je raadt het al: brood, druiven, kaas en dergelijke en ze zei erbij dat het eten was wat een Middeleeuwse boer gegeten zou hebben.

Dit is opgepikt en volledig viraal gegaan, waardoor vooral vrouwen hun eigen makkelijke maaltijden laten zien. In het begin was dit nog een beetje zoals Olivia liet zien. Maar je kon erop wachten dat dit zou veranderen en het extremer zou worden. 

Is de girl dinner trend een probleem?

Ja. Zoals het wordt gepresenteerd op Tiktok wel. Want hier komen filmpjes voorbij van mensen met een zak chips als maaltijd. Of met een glas wijn en enkel een stokbroodje met kaas. Kortom: misschien gezellig en lekker snel. En zeker ook lekker qua smaak voor veel mensen.

Maar het is natuurlijk allesbehalve gezond. De trend zoals die op Tiktok ontstaan is, is dus zeker een probleem als mensen dit gaan kopiëren.

En we weten allemaal dat het zo werkt. Zeker bij mensen (jongeren) die gevoelig zijn voor de trends op social media. Die zien bijvoorbeeld ook niet dat de extreme filmpjes puur een grapje zijn. 

Waar kan je aan denken bij een girl dinner trend?

Je kunt aan uiteenlopende dingen denken bij deze trend als we even verder kijken dan de filmpjes. Brood, fruit, restjes van de vorige dag, kaas: dat kan natuurlijk snel en makkelijk een maaltijd vormen.

Nu ligt het voor de hand dat er ook ongezonde varianten voorbijkomen. Een zak chips, bijvoorbeeld. Wat moet je nu met zo’n trend op Tiktok?

Werkt dit nu ongezond eten in de hand? Dat is natuurlijk maar net hoe je jouw girl dinner in elkaar zet. Want dat het ook gewoon een gezonde maaltijd kan zijn is natuurlijk ook zo. Misschien niet Tiktok waardig…maar daar eet je niet voor, toch?

Waar let je op bij een makkelijke maaltijd?

Zie je zo’n girl dinner wel zitten? Dan zijn er meerdere punten waar je even op moet letten als je wel gezond wilt blijven. Zorg dat je wel goed gevuld raakt, je hebt immers genoeg eten nodig en anders zal je waarschijnlijk alsnog ongezonde dingen gaan snacken om geen trek meer te hebben.

Natuurlijk moet je zorgen dat je alles van de schijf van vijf binnenkrijgt. Maar ook dat hoeft niet meteen ingewikkeld te zijn. Kies gewoon de makkelijke varianten. Fruit pak je immers zo en die zorgen voor heel veel goede voedingsstoffen. Een lekker eitje is zo gebakken en kaas is helemaal makkelijk.

Vergeet je handje nootjes niet. Makkelijk en staat ook gewoon in de schijf van vijf. Een sneetje volkorenbrood of een volkoren knacker, bijvoorbeeld. En natuurlijk eet je dit niet iedere dag… 

Is de girl dinner trend dus gezond of ongezond?

Die vraag is dus niet echt te beantwoorden. Er komen ook echt wel gezonde varianten langs, alleen vaak wel in dusdanig kleine porties dat ook dat niet echt gezond te noemen is. Daarbij hangt het er uiteraard ook vanaf hoe vaak je een girl dinner nuttigt. 

Andere dinners….

Je kunt je afvragen waarom we het zo steevast een girl dinner noemen. Volgens de Washington Post is er ook een Boy Dinner, die meer eiwitrijker zou zijn. En daar blijft het niet bij.

Er is een Husband Meal, waarbij men eet wat het vrouwtje niet moet weten…En een Mom Dinner is dan weer het eten wat de kinderen niet opgegeten hebben. Koude kipnuggets bijvoorbeeld. 

Irritaties en zorgen

Mensen die zich druk maken over de trend maken zich zorgen over het ongezonde aspect, zoals al we al eerder aangaven. Maar er zijn eveneens mensen die het woord ‘girl’ in dit verband niet fijn vinden.

Maar er zijn er ook die het juist fijn vinden dat vrouwen hierdoor vrij zouden komen van de verwachting dat ze altijd voor anderen moeten zorgen. 

Niks nieuws onder de zon

Neem een willekeurige tv-serie als Seks and the City en wat zien we dan langskomen? Inderdaad: een meisje met een grote schaal popcorn op de bank… En dat is maar 1 voorbeeld.

Eigenlijk is er helemaal niks nieuws onder de zon met deze trend. Even lekker makkelijk eten en je lekker op de bank installeren: wie heeft zich er nooit schuldig aangemaakt?

Probleem is enkel dat door social media dit soort dingen een trend worden, waardoor het extremere vormen aan kan nemen. 

Gebruik gewoon je verstand!

Meedoen? Enkel een filmpje posten of een keer jezelf zo lekker makkelijk er vanaf maken is op zich natuurlijk niet erg.

Als je even buiten beschouwing laat dat je met jouw filmpje wel andere mensen weer kunt beïnvloeden. Puur voor jezelf is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en dus ook gezond eet! 

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *