Skip to Content

Giftige kamerplanten voor baby, kind en dieren; van monstera tot olifantsoor en alocasia

Giftige kamerplanten voor baby, kind en dieren; van monstera tot olifantsoor en alocasia

Houd jij ook zo van planten in huis? Planten geven niet alleen veel sfeer aan een huis, maar hebben ook nog eens een luchtzuiverende werking. Het is wetenschappelijk bewezen dat planten voordelen hebben voor je gezondheid: planten zorgen ervoor dat je cortisolgehalte en je bloeddruk verlaagt (ze werken dus stressverlagend).

Je voelt je ook oprecht gelukkiger in een groene omgeving dan in een omgeving met weinig planten, je geneest sneller na een operatie als er planten en bloemen in de kamer staan, je gaat productiever werken als er kamerplanten in je werkkamer staan, en het vergroot je concentratie en inlevingsvermogen.

Giftige kamerplanten

Al die planten zijn natuurlijk prachtig en ze blijken dus ook nog eens goed te zijn voor je gezondheid. Maar wist je dat er ook een aantal planten is dat giftig kan zijn? Vaak zijn het juist de mooiste planten met bijzondere vormen en kleuren. Veel mensen weten niet eens of de planten die zij in huis hebben staan giftig zijn of niet.

Voor volwassenen zijn de meeste kamerplanten in principe niet giftig, maar ze kunnen dat wel zijn voor kleine kinderen en huisdieren.

Let dus altijd goed op welke planten je in huis neemt, zeker als je kleine kinderen hebt die wel eens iets in hun mond stoppen, of huisdieren die aan je plant kunnen knagen. Hieronder staan de meest voorkomende giftige kamerplanten:

Alocasia Zebrina

De Alocasia Zebrina staat beter bekend als olifantsoor. Dat heeft alles te maken met de mooie, grote vorm van het blad. Bij deze kamerplant moet je oppassen dat er geen sap van de bladeren op je huid terecht komt. Dat kan namelijk zorgen voor een geïrriteerde huid en irritaties van de slijmvliezen. Altijd je handen goed wassen dus als je deze plant hebt aangeraakt!

Aloë Vera

Deze populaire kamerplant heeft maar weinig verzorging nodig en staat daarom bij veel mensen in huis. Ideaal natuurlijk als je niet zulke groene vingers hebt, maar wel wilt genieten van de sfeer die kamerplanten aan je huis geven. Het zal je misschien verbazen, maar de Aloë Vera is een plant die voor huisdieren giftig is.

Voor mensen heeft de Aloë Vera juist een verzorgende werking, en het sap en de gel die uit deze plant komen worden dan ook vaak gebruikt in verzorgingsproducten. Maar voor huisdieren ligt dat dus iets anders; het eten van de plant kan ervoor zorgen dat je huisdier gaat braken en diarree krijgt.

Anthurium

De Anthurium, ook wel flamingoplant genoemd, kun je herkennen aan de roze, rode of witte bloemen met schutblad. Veel mensen hebben deze kleurrijke blikvanger in huis. De plant is echter erg giftig en het binnenkrijgen ervan kan zorgen voor brandende zwellingen van de lippen en mond. Als er blaren ontstaan in de mond, kan het ademhalen en slikken moeilijker gaan, wat erg gevaarlijk is.

Cactus Euphorbia

Heb je helemaal geen groene vingers? Dan zijn cactussen ideaal voor jou als je toch graag planten in je huis hebt. Ze hebben maar heel weinig onderhoud nodig. Maar de Cactus Euphorbia kan gevaarlijk zijn als je de plant gaat verpotten naar een grotere pot als je de cactus groter wilt laten worden. Er kunnen namelijk sappen uit de cactus komen.

Als dat sap op je huid terecht komt, kun je last krijgen van een brandende huid of zelfs blaren op je huid. Als het sap op je handen zit en je raakt je mond aan, kan het in je mond terechtkomen; je mond kan dan gaan opzwellen en geeft een brandend gevoel. Als het sap wordt doorgeslikt kan dat leiden tot misselijkheid en diarree.

In de ogen kan het oogontsteking en tijdelijke blindheid veroorzaken. Wees dus erg voorzichtig als je deze plant gaat verpotten! Het beste kun je stevige handschoenen dragen en goed je handen wassen. Huisdieren blijven gelukkig meestal op veilige afstand van de stekels van cactussen.

Dieffenbachia

De bladeren van de Dieffenbachia zien er prachtig uit! Niet voor niets is deze plant dan ook erg populair in de meeste woningen. Je moet echter heel erg uitkijken met deze plant, want voor mensen én huisdieren is deze plant erg giftig. Het sap van de bladeren van de Dieffenbachia bevatten kristallen die, als je ze in je mond krijgt en inslikt, kunnen zorgen voor zwellingen en een brandend gevoel.

Het doorslikken van het sap van de Dieffenbachia kan zelfs leiden tot verstikking! Kijk dus vooral erg uit met kleine kinderen en huisdieren die de plant voor een lekker hapje aanzien, en snoei de plant niet.

Monstera Deliciosa

De Monstera Deliciosa is één van de meest hippe kamerplanten in de Nederlandse huizen op dit moment. Deze plant, die ook wel gatenplant genoemd wordt, heeft een luchtzuiverende werking en staat bovendien erg leuk in de huiskamer.

Voor mensen is de Monstera Deliciosa niet giftig, maar als je huisdieren hebt moet je erg uitkijken dat ze niet van deze plant eten. Ze kunnen namelijk ziek worden van het eten van de stengels en bladeren van deze gatenplant.

Zamioculcas

De Zamioculcas is een prachtige kamerplant die heel goed staat in een hippe woning. Maar ook met deze plant moet je uitkijken, want voor zowel mens als dier is de Zamioculcas giftig. Gelukkig valt het voor de mens wel mee: je kunt een wat geïrriteerde huid krijgen van het aanraken van de plant.

Baby’s en kleine kinderen hebben een meer gevoelige huid en kunnen daarom iets heftiger reageren op het aanraken van de plant. Was altijd goed je handen als je de plant hebt aangeraakt. Voor huisdieren geldt dat ze ziek kunnen worden als ze een hapje nemen van deze mooie, doch gevaarlijke kamerplant.

Symptomen vergiftiging

Niet alle giftige kamerplanten staan in deze lijst. Vraag het dus altijd even na in de winkel als je een nieuwe plant aanschaft en thuis kleine kinderen en/of huisdieren hebt!

Andere giftige planten zijn bijvoorbeeld: de narcis, lelietje-van-dalen, hyacint, Amaryllis, Christusdoorn, Sansevieria, Ficus, lepelplant, kerstster en begonia. De volgende symptomen kunnen optreden bij mensen en dieren die van een giftige kamerplant eten, maar dat verschilt erg per plant:

  • Bleke tong en tandvlees
  • Braken
  • Buikpijn
  • Diarree
  • Gebrek aan eetlust
  • Stuiptrekkingen
  • Zwellingen in de mond en keel

Na het binnenkrijgen van delen van een giftige plant vind je hier eerstehulptips en kun je het beste zo snel mogelijk een arts raadplegen. In sommige gevallen kan het zo ernstig zijn dat het belangrijk is om direct 112 te bellen, omdat sommige planten niet alleen gevaarlijk maar zelfs dodelijk kunnen zijn!

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *