Skip to Content

Ghosting; als je opeens niets meer hoort van de ander

Ghosting; als je opeens niets meer hoort van de ander

En zomaar vanuit het niets overkomt het je: je date verdwijnt opeens van de radar. Je krijgt geen respons meer op je berichtjes. Het is over en uit en eigenlijk weet jij dus van niks. Het komt vaker voor dan je waarschijnlijk voor mogelijk zult houden. Ghosting wordt dit genoemd. Wat is het precies, waarom doen mensen het en hoe ga je er als ‘slachtoffer’ mee om?

Wat is ghosting?

Onder ghosting wordt verstaan dat iemand niks meer van zich laat horen. Zonder opgave van reden stopt hij of zij met het beantwoorden van berichten of oproepen van een persoon. Daardoor heeft die andere persoon geen mogelijkheid meer om in contact te komen met hem of haar en eigenlijk ‘verdwijnt’ hij/zij dus.

Dit kan gaan om een persoon als je date, maar het kan ook voorkomen bij een gewone vriendschap of zelfs in zakelijk opzicht. Natuurlijk kan er altijd even een adempauze zijn in de berichtenstroom. Dit hoeft niet meteen iets te betekenen.

Maar als het langer aanhoudt en je ook op andere manieren geen contact meer kunt krijgen, dan ben je waarschijnlijk slachtoffer geworden van ghosting.

Waarom zou je gaan ghosten?

Ghosten is natuurlijk een heel makkelijke manier om van ‘iemand af te komen’, zonder dat je de confrontatie hoeft aan te gaan. Hierbij walst men overduidelijk over de gevoelens van de ander heen. Redenen om iemand op een dergelijk flauwe manier te laten vallen zijn onder andere:

  • Gebrek aan interesse. Je hebt iemand leren kennen via een dating app en je appt er rustig met elkaar op los en het voelt heel goed. Plots stopt het, zonder verdere uitleg. De ander heeft geen interesse meer en het is het makkelijkst om dan maar gewoon te verdwijnen…
  • Conflictvermijding: zoals gezegd hoef je het conflict zo niet aan te gaan. Zie je er tegenop om iemand eerlijk te vertellen wat er aan de hand is en/of ben je bang voor de reactie van de ander? Of misschien zelfs wel dat de ander je om weet te kletsen? Dan is ghosting opnieuw een keuze om dit te vermijden. 
  • Onzekerheid: iemand is zelf onzeker en doet het eigenlijk vanuit onzekerheid. Ook nu is het aangaan van een gesprek dan een stap te veel.

Is ghosten eerlijk?

We leven in een tijd dat we natuurlijk vrij eenvoudig online contacten leggen en misschien is dat ook wel een reden dat mensen denken dat je dan ook net zo simpel contacten weer verbreekt. Niet meer geïnteresseerd? Dan ‘los je gewoon op’. 

Maar eerlijk is het uiteraard niet. De ander heeft immers wel gevoel en misschien ben jij voor hem of haar juist wél heel belangrijk. Ook is het heel verwarrend als je niets meer van iemand hoort. Je weet immers niet wat er aan de hand is.

Je kunt jezelf vragen gaan stellen over de reden. Je kunt je ook blijven afvragen of de ander je gewoon gedumpt heeft (en waarom) of dat er iets met hem of haar gebeurd is. En dat kan veel stress opleveren.

Als ghosten jou overkomt

Overkomt het jou, dan zal dit moeilijk zijn. Natuurlijk hangt het af van meerdere factoren hoe moeilijk jij het vindt, maar fijn is het nooit. Je kunt beter horen dat het definitief over is. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent en hoef je je ook geen zorgen te maken over de ander.

Antwoorden komen er niet meer én je kunt ook het gevoel krijgen dat je het dus allemaal niet waard bent. Onzekerheid kan dus de kop opsteken. 

Hoe ga je om met ghosten?

Omgaan met ghosten kan je op de volgende manieren doen:

  • Ga niet meteen uit van het ergste. Als iemand opeens niet zo snel als anders reageert, kan er ook gewoon even geen tijd zijn om te reageren. Of bij een date kan iemand ook even zelf de tijd nodig hebben om alles op een rijtje te zetten. Geef iemand ook die ruimte. Je jaagt iemand eerder weg als je blijft appen en vragen om een reactie. Je kunt een paar dagen later wel weer eens proberen. 
  • Geef jezelf de ruimte om er boos en verdrietig over te mogen zijn. Het wegstoppen heeft geen zin, daar pest je alleen jezelf maar mee. Praat er over met vrienden of familie, om zo je hart te kunnen luchten. Of schrijf in een dagboek om het van je af te schrijven.
  • Probeer afleiding te zoeken in leuke dingen. Ga lekker op stap met vrienden, ga langs bij familie of ga lekker sporten. Begin een nieuwe hobby. 
  • Ga niet blijven proberen om contact te krijgen. Hier word je zelf echt niet vrolijker van. Je mag best open en bloot vertellen wat het met je doet in een appje, bijvoorbeeld. Maar stop met steeds opnieuw proberen. Je kunt beter verder gaan met je leven! En het heeft ook eerder een averechtse werking. Gaat het niet om een date, maar bijvoorbeeld een familielid, dan kan het zomaar zo zijn dat die persoon zelf uiteindelijk toch weer reageert. Ben jij hem of haar aan het ‘stalken’, zeg maar, dan zal je die kans alleen maar verkleinen. Wees duidelijk dat jij open staat voor contact en veel meer kan je niet meer doen. 
  • Besef dat je ertoe doet en dat niet iedereen zo flauw is om je zo te laten zitten. Laat je dus niet uit het veld slaan hierdoor! 
  • En wat die persoon betreft die jou liet zitten: besef dat hij of zij heel kinderachtig reageert door niets te laten horen! Is hij of zij jouw energie waard? Eigenlijk niet toch?!

Kan je ghosting voorkomen?

Nee, eigenlijk kan je dit nooit helemaal voorkomen. Je kunt wel proberen om de kans te verkleinen:

  • Communiceer op een respectvolle manier. Hierdoor zal de ander minder snel zich bedreigd voelen en het lef niet hebben om eerlijk te vertellen dat hij of zij stoppen wil met het contact.
  • Wees duidelijk in jouw verwachtingen. Door hier open met hem of haar over te praten, is het voor jullie beide duidelijk hoe de ander erin staat en zal ghosting minder snel voorkomen. De ander kan immers gewoon aangeven dat hij dat niet ziet zitten.
  • Door open te staan voor de ander en attent te zijn, zal je eerder een band opbouwen waar je niet zomaar voor weg zal lopen zonder eerlijk een uitleg te geven. 

Als je zelf wilt stoppen

Het mag ondertussen wel duidelijk zijn dat ook jij nooit zomaar iemand in de steek moet laten zonder eerlijk uitleg te geven. Je speelt dan wel heel erg met het gevoel van de ander. Leg gewoon eerlijk uit dat je geen behoefte meer hebt aan contact. Zeker weten dat het jou zelf ook een beter gevoel geeft!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *