Oké je bent eindelijk gestart met je eeuwige goede voornemen “gezonder leven”. Meer groente en fruit en bewuster producten kiezen. Het gaat je ongemerkt misschien nog best goed af. En dat is niet zo moeilijk, want de verleiding komt gewoon wat minder regelmatig voor.
Een verjaardagsfeestje zit er niet meer in, dus die gebakjes bij de koffie en thee staan ook veel minder op de agenda. Gelukkig zijn er ook alternatieven en gezonde taart- en cakerecepten, of in ieder geval gezonder. 😉
Alternatieven gezonde taart
Heb je wel eens aan een gezonder alternatief gedacht, een gebakje waar ook nog groente in zit zoals bijvoorbeeld avocado, of courgette, pompoen, of wortels? Met veel groentes kun jij je taarten goed op smaak brengen en lekker smeuïg en zoet krijgen.
Ik bak zelf regelmatig een lekker alternatief voor mezelf. Ik verdeel het dan na het bakken in porties en stop ze in de vriezer. Als één van mijn kinderen dan weer een bakbui krijgt en in de keuken de lekkerste muffins bereidt, weet ik dat ik bij de thee straks ook iets lekkers heb, zonder te veel suiker.
Om jou ook wat vaker te kunnen laten genieten van een beter alternatief bij de thee of koffie zal ik hier wat mooie recepten voor je op een rij zetten.
Cake met perziken
Zoet fruit is een heel mooie suikervervanger voor je bakproducten. En kies dan wel echt vers fruit en geen fruit uit blik, want hier zit dus wel altijd veel extra suiker in. Deze cake is dus enkel te maken in de zomermaanden, want dan zijn de perziken op zijn lekkerst.
Het recept vind je hier.
Glutenvrije gevulde speculaas
Gevuld speculaas zit vaak vol suikers. Het glutenvrije deeg zelf wordt al flink gezoet en de toevoeging van het amandelspijs vergroot het suikergehalte nog eens dubbel. Maar dit taartje is vrij van geraffineerde suikers en wordt gezoet met onder andere dadels. Een mooi gezonde vervanging voor de kristalsuiker.
Je kunt deze taart natuurlijk rond de gebruikelijke sinterklaasperiode maken, maar ik weet zeker dat het elders in het jaar ook best lekker kan zijn in de koektrommel. Wil je liever geen grote koek maken maar direct kleine porties, dan zou je het ook kunnen verdelen in een muffinblik.
Het recept vind je hier.
Appelcake
Deze cake wordt gezoet met honing en uiteraard de schijfjes appel. Kies voor een goede zoete appelsoort. Als je een zure appel hierin verwerkt proef je vooral het zure terug en mis je misschien toch het zoete van de suikers. Je appelkeuze kan hier dus erg bepalend bij zijn.
Het recept vind je hier.
Suikervrij hazelnootgebakje
Bij ons in de stad is er een bakkerij met een heerlijke specialiteit, zijn gelijknamige hazelnootgebakje. Iedere inwoner van de stad heeft dit lekkere gebakje wel eens en waarschijnlijk ook vaker gegeten. Helaas is dit een verboden vrucht voor mensen die geen suiker mogen of willen eten. Maar gelukkig bestaat er nog een soortgelijk gebakje wat hier zomaar ineens aan kan tippen. Het proberen waard zou ik zeggen.
Het recept vind je hier.
Brownies met courgette
Heb je ooit gedacht bij het bakken van een cake “laat ik eens kijken in de groentela wat ik allemaal nog heb liggen?” Nu dus wel, want voor deze chocoladecake heb je toch echt een courgette nodig. Je proeft de groente niet terug in de cake, dus het kan prima bij de koffie geserveerd worden. En als je er kleine blokjes van snijdt kun je het met meerdere mensen proeven hoe lekker het is.
Het recept vind je hier.
Chocoladetaart met frambozen
Chocolade en frambozen zijn een perfecte combinatie om samen te eten. En dat proef je zeker terug in deze lekkere taart. Vrij van geraffineerde suikers en toch lekker zoet door de vruchten. Probeer ook hier weer vooral verse frambozen te gebruiken. Als er geen frambozen bij de fruitboer liggen, ga dan geen diepvrieszak kopen, maar kies dan een ander recept.
Het recept vind je hier.
Cheesecake met avocado
Mocht je nu geen oven hebben of is het momenteel buiten werking, dan nog kun jij genieten van een heerlijk zoet gebakje bij de thee waarvan het recept uit New York komt. Deze taart hoeft enkel op te stijven in de koeling en je kunt genieten! Veel avocado’s gaan hier in, goed voor je lijf met gezonde vetten. Dus prik dat gebaksvorkje er maar goed in.
Het recept vind je hier.
Monchou taart
Een klassiek taartje is de monchoutaart. Een zachte, zoete, smeuïge taart met krokante bodem. Deze variant komt erg in de buurt van de klassieker. En als de kersen volop te koop zijn zou ik deze versie zeker een keer gaan maken als ik jou was.
Het recept vind je hier.
Kiwi kwarktaart
Een fris kwarktaartje gaat er op warme zomerdagen best in. En dit taartje kan je prima eten want er zit zowel groente als fruit in en geen geraffineerde suiker. Ook deze taart hoeft niet in de oven want de bodem hoeft niet eerst gebakken te worden. Alles kan in de vorm en de koelkast zorgt voor de rest.
Het recept vind je hier.
Suikervrije kwarktaart van rode vruchten
Geen liefhebber van kiwi’s? Dan kies je toch rood fruit voor je kwarktaart, ook erg lekker. Blijf in je keuze bij de verse vruchten. Kook wat er op dat moment bij de fruitboer ligt, het kan van alles zijn: bramen, frambozen, aardbeien, aalbesjes, kersen. Noem maar op. En om je taartje nog mooier te maken versier je het hier en daar met wat eetbare bloemetjes.
Het recept vind je hier.
Rode bietjestaart
Brownies op basis van rode bietjes. Een goed gezond alternatief om van te smullen. De brownie wordt er wel iets roder door, maar je zal geen bietje terug proeven in de smaak. Verder wordt dit gebakje gezoet met appelmoes (zelf maken zonder suiker! In potten kant-en-klare appelmoes zit toch vaak een heel grote schep suiker) en honing.
Het recept vind je hier.
Koolhydraatarme mokkataart
Mokkataart is niet ieders favoriet, maar als je er wel van houdt dan mag je van geluk spreken dat je ondanks je strijd met suikers toch kunt genieten van je favoriete stukje taart. Deze mokkataart is helemaal veilig voor jou dus geniet er lekker van.
Het recept vind je hier.
Ananas taart
De combinatie van kokos en ananas maakt dit een zeer fris en smaakvol taartje om van te smullen. Vrij van geraffineerde suikers en een mooi alternatief om een feestje mee te vieren. Ananas is vaak erg zoet en maakt dat je hier de suiker dus al niet eens mist.
Het geeft zelfs een tropisch tintje, zeker ook door de pinacolada-achtige smaak die er ook in te proeven is. Dus ben je dol op het strand en de tropen met een pinacoladacocktail in je hand en een vers stuk ananas? Dan bak je deze taart vast en zeker wel een keer.
Het recept vind je hier.
Appeltaartje voor jezelf
Appeltaart kan goed zonder suiker gemaakt worden, zeker als je goede zoete appels hier voor gebruikt. De krenten en rozijnen dienen ook al als mooie suikervervangers en als extra smaakmaker kun je ook nog wat gecrunchte noten (walnoten, pecannoten, amandelen of hazelnoten bijvoorbeeld) toevoegen aan de appelvulling.
De bodem wordt gemaakt van havermout en noten en geeft de koek een heerlijke knapperige bite. Deze taartjes bak je in een muffinblik. Je hebt dus je eigen taartje in handen die je met niemand hoeft te delen. Maak een lekkere voorraad en bewaar er een aantal in de vriezer. Zo kun je op andere dagen ook nog genieten van je taartjes.
Het recept vind je hier.
Blondies
Wie gezond wil eten kiest voornamelijk suikervrije producten en volkoren producten. Dan bof je met dit recept. Deze blondies worden gemaakt met volkoren speltmeel, verse pompoen, een goede suikervervanger, en lekker veel speculaaskruiden.
Het recept vind je hier.
Appelkoeken
Als we met het gezin op vakantie gaan dan neem ik altijd iets mee voor onderweg bij de koffie. Graag iets wat voedzaam is, een soort energiereep waar je daarna weer een flinke tijd mee door kan in de auto. Maar ook al lijkt zo’n reep onschuldig, als je de ingrediënten leest dan zit hier veel meuk in verscholen waar je niet echt een gezonde boost van krijgt.
Maar deze voedzame koek is dan wel een zeer goede optie. Lekker knapperig van de havermoui en zoet van de appel en krenten. Een ideaal suikervrij tussendoortje voor het hele gezin. Maar ook als je niet onderweg bent zijn deze in stukken te snijden koeken ook prima voor thuis in de koektrommel.
Het recept vind je hier.
Zoete aardappeltaart
Als je de visite vraagt “wie lust er een stukje aardappeltaart?” Dan denkt iedereen natuurlijk dat jij je verspreekt en appeltaart bedoelt. Maar niks is minder waar! Het is echt geen foutje.
Want dat je taarten lekker op smaak kunt brengen met wortels, pompoen, of zoet fruit, ja dat zal menigeen bekend in de oren klinken. Maar zoete aardappel? Tja die moet je toch een keer geproefd hebben. Dus tast toe!
Het recept vind je hier.
Carrot cake
De carrot cake mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Een taart op basis van zoete wortels. Lekker fris van smaak en een mooi alternatief als je op de lijn wilt letten.
Het recept vind je hier.
Wat mij vooral opvalt bij dit soort alternatieve recepten is dat je je echt moet houden aan het recept zoals het is weergegeven. Bij normale recepten kun je net iets makkelijker een eigen draai eraan geven zonder de hele structuur te veranderen (in mijn geval te verknallen dus).
Vaak probeer ik toch wat hoeveelheden aan te passen of andere ingrediënten te gebruiken, maar dan belandt het (mis)baksel toch uiteindelijk in de afvalbak. Daar word ik door vriendinnen vaak genoeg aan herinnerd. Als we koffie drinken samen wordt er altijd hard lachend gevraagd of er ook nog een lekker stukje worteltaart bij zit.
Haha, nou wie weet ooit…..eerst nog maar even oefenen dan.
Dus wees gewaarschuwd! Liefs Isabell
ik kan alle taarten aanklikken behalve de mokka taart en dat is nu net mijn favoriet.
ik vond een heerlijk dessert voor bij de koffie of bij groot bezoek