Een paar jaar geleden begon de Urban Jungletrend en tegenwoordig is hij niet meer weg te denken.
Het zijn niet langer geraniums die aan je oma doen denken, maar heerlijke groene planten zijn niet alleen verantwoord voor een hippe woonkamer, het is ook nog eens goed van je humeur omdat je er een stuk vrolijker van wordt en het is ook nog eens gezond.
Heerlijk om zo met een aantal planten een stukje buiten naar binnen te brengen. Je kan ze verspreiden over de ruimte of juist een beetje bij elkaar plaatsen zodat er een groen hoekje ontstaat (ook stuk makkelijker met water geven).
Gezonde luchtzuiverende kamerplanten die zorgen voor een zuurstofrijke omgeving in huis?
Met name in de gure en koude maanden ligt deze waarde vaak veel lager. Het goed ventileren van de woning is dan niet voldoende, want buiten is er meestal ook sprake van droge lucht.
Met name in nieuwbouwhuizen die zo energiezuinig mogelijk gebouwd worden met hoge isolatie en zo luchtdicht mogelijk waardoor er een beperkte aanvoer mogelijk is van frisse buitenlucht.
Dit leidt tot klachten als droge huid, hoofdpijn, droge en jeukende ogen, huiduitslag, irritatie, lusteloosheid en ook ademhalingsproblemen
Inflammatie van luchtwegen komt in deze tijd ook regelmatig voor, zeker op dit moment lijkt iedereen wel ziek te zijn. Voor een gezond en prettig binnenklimaat spelen er verschillende dingen mee, zoals de temperatuur, voldoende daglicht en een goede luchtkwaliteit.
Natuurlijk is voldoende ventilatie belangrijk voor de luchtkwaliteit, maar ook planten kunnen helpen, onder andere door een onderzoek van TNO dat heeft bewezen dat planten een gunstig effect hebben op het ziek voelen.
Daarnaast heeft een studie van de NASA al in 1989 bewezen dat bepaalde kamerplanten een luchtzuiverende functie hebben. Luchtzuiverende kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert.
Een gezond binnenklimaat heeft een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% om gezondheidsklachten te voorkomen.
Ook kunnen luchtzuiverende kamerplanten ‘onfrisse geuren’ afbreken; ze zijn dus eigenlijk een soort natuurlijke luchtverfrissers en zijn enkele planten uitermate geschikt om schimmels in de lucht tegen te gaan.
De geteste planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammonia op uit de lucht. Benzeen en trichloorethyleen zijn oplosmiddelen die in verschillende sythetische materialen worden toegepast.
Formaldehyde is een gas dat bij de productie van leer of tapijten wordt gebruikt en ook uitgewasemd kan worden door meubelen. In grote hoeveelheden kunnen deze stoffen kankerverwekkend zijn.
Simpel gezegd kun je dus door middel van de juiste kamerplanten, de hoeveelheid schadelijke/kankerverwekkende stoffen in je huis drastisch verlagen.
Deze stoffen worden middels de bladeren uit de lucht gehaald en vervolgens in de plant of de wortel opgeslagen en afgebroken.
De productiviteit wordt met wat groen ook eens 20% bevorderd volgens de resultaten van dit onderzoek van de Indische onderzoeker Kamal Meattle in de TED-talk ‘How to Grow Fresh Air’.
Klein aandachtspuntje; er was kritiek op deze testen en zouden niet zozeer de planten zelf maar vooral de micro-organismen in de potaarde de polluenten omzetten. En treedt dit effect alleen op bij hoge concentraties die in ‘normale’ situaties niet voorkomen en is er alleen getest in kleine afgesloten ruimtes.
Bepaalde kamerplanten helpen niet alleen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit. Ze zorgen ook voor meer sfeer in de kamer en maken van je huis een thuis. Ze zorgen voor een gezondere lucht en dus omgeving voor je kindje om te verblijven.
Ze geven ook nog eens meer energie, kan je je kind tenminste een beetje bijbenen en alleen al het kijken naar groene planten zorgt voor minder stress en betere concentratie!
Een absolute aanrader dus aangezien we steeds meer tijd binnen doorbrengen, helemaal als je vanuit huis werkt.
Met een aantal planten ontstaat er ook een ontspannen sfeer in huis, zodat je ook gewoon lekker kan genieten en tot rust kan komen van het dagelijkse leven. Wist je dat planten zelfs zorgen voor een betere akoestiek!
Hortensia (Hydrangea)
Door de sterk vochtregulerende werking draagt de hortensia bij aan een goede luchtvochtigheid in huis.
Professor dr. Bert van Duijn: “De hortensia zuigt via de wortels water op en transporteert het naar de bloemen en het groene blad. Daar vindt vervolgens verdamping plaats: via huidmondjes in het blad wordt het vocht weer afgestaan aan de lucht.”
Uit de testen blijkt dat er geen andere kamerplant is die zo goed verdampt en daarmee zo’n positieve bijdrage levert aan de luchtvochtigheid in huis.
Volgens de berekeningen zorgen 9 kamerhortensia’s in 4 uur een slechte luchtvochtigheid van 30% verhogen naar een gezond niveau (40%). Van Duijn: “Voor een gezond binnenklimaat is een hogere luchtvochtigheid aan te bevelen. Ten minste 2 kamerhortensia’s per woonruimte helpen daarbij maar hoe meer hortensia’s hoe beter de relatieve luchtvochtigheid.”
De kamerhortensia is dus meer dan een mooie plant vol bloemen in diverse tinten wit, roze, blauw, paars, groen en alles daar tussenin. De indrukwekkende bloemschermen hebben soms wel een diameter van 25 centimeterbloemen.
Deze plant is vanaf februari verkrijgbaar als kleurrijke kamerplant. Deze plant heeft geen intensieve verzorging nodig, maar wel regelmatig een slok water zonder natte voeten te houden. Alhoewel de plant voor het interieur is gekweekt, is de kans groot dat hij ook buiten rijk bloeit en de Nederlandse winter jaarlijks goed doorstaat.
Arecapalm of Goudpalm (Chrysalidocarpus)
Een plant die heel gangbaar is als kamerplant en je regelmatig voorbij ziet komen. Deze plant heeft de reputatie de beste luchtzuiveraar te zijn en een uitstekende luchtbevochtiger.
In de winter, wanneer de cv in de meeste huizen de lucht sterk doet verdrogen, heb je geen luchtbevochtiger nodig als je deze plant in huis hebt.
Hij is erg goed in het aanmaken van zuurstof dat hij omzet van CO2 en vermindert de hoeveelheid formaldehyde, maar ook xyleen en tolueen in de lucht. Formaldehyde kan de ogen, neus en keel irriteren.
Er kan ook hoofdpijn en huidirritatie optreden. Het is zelfs mogelijk om een beroepsastma op deze stof te ontwikkelen. Deze plant heeft naast vers water wel wat extra zorg nodig en wekelijks de bladeren afstoffen.
Voor 100% pure lucht heb je er 3 per persoon nodig, maar met één van deze planten heb je ook al een aanzienlijke verbetering in de luchtkwaliteit.
De plant houdt van een lichte plek, maar zet ‘m niet in direct zonlicht en voorkom ook sterke temperatuurschommelingen. Houdt de potgrond steeds goed vochtig.
Aloë Vera
De Aloë Vera is een van de gemakkelijkste planten voor in huis en heeft weinig verzorging nodig, ideaal dus als je eens een keer vergeet om de planten water te geven of op vakantie gaat. De Aloë Vera helpt de lucht te zuiveren van chemicaliën.
Daarnaast werkt deze plant als een soort indicator, want als er bruine plekjes op de plant verschijnen, dan weet je dat de lucht sterk verontreinigd is. De gel die in de bladeren zit wordt soms ook gebruikt in zonnebrandmiddelen, aangezien hij heel geschikt is bij brandwonden.
Deze plant kan je het beste een zonnig plekje geven, maar niet voor een raam op het zuiden. Daarnaast maakt deze plant regelmatig babyplantjes aan die je in andere potten kan doen om zo weer nieuwe planten te laten groeien, of weg te geven als cadeautje.
De plant zal steeds babyplantjes produceren die je weer in eigen potten kunt doen, een leuk cadeautje om weg te geven.
Vrouwentongen (Sansevieria)
De Sansevieria staat ook wel bekend als een slaapkamerplant omdat hij voornamelijk ’s avonds in het donker aan het werk gaat en de lucht omzet. Hij kan gevaarlijke chemicaliën zoals benzeen, trichlooretheen, xyleen en formaldehyde uit de lucht halen.
Een ander voordeel van deze plant is dat hij heel weinig onderhoud nodig heeft. Voor een gezonde lucht heb je 6 tot 8 planten per persoon nodig…
Deze plant doet het ook goed op de slaapkamer omdat hij een schaduwrijke plek nodig heeft. Hij is echter wel giftig voor mens en dier, dus niet te laag neerzetten.
Klimop (Hedera)
De Klimop staat volgens de NASA op nummer één als het gaat om luchtzuiveren.
Uit onderzoek is gebleken dat klimop ook allergenen als schimmels en dierlijke uitwerpselen uit de lucht zuivert, ideaal dus als je huisdieren hebt of op een boerderij woont. Of als je last hebt van astma of allergieën. Daarnaast neemt deze plant de meeste formaldehyde uit de lucht. Deze plant is trouwens ook zeer geschikt als hangende plant in huis.
Deze kamerplant kan snel groeien, dus moet je wel bijhouden en is daarom fijn voor in een hangmandje.
Verder heeft hij weinig nodig, hij kan dus ook heel goed op de badkamer. Ook heel verstandig met kleine kinderen en huisdieren aangezien de bladeren giftig zijn.
Lepelplant (Spathiphyllum)
Deze plant haalt voornamelijk benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en xyleen uit de lucht, maar ook tolueen en ammonia en is daarmee een van de weinige planten die al deze stoffen filtert.
De lepelplant is familie van de Aronskelk en is bijna niet kapot te krijgen. Het is een mooie en gemakkelijke kamerplant die rijk bloeit met mooie bloemen en makkelijk te verzorgen is.
Hij heeft weinig licht nodig, hij doet het het best op een koele plek in de schaduw en is ook ideaal op het bureau of in de woonkamer. De lepelplant geeft vanzelf aan wanneer het te weinig water heeft, want dan gaat het hangen.
Zodra je weer wat water geeft, krijgt de plant z’n oorspronkelijk vorm terug en kan het er weer tegenaan.
Scindapsus (Epipremnum Pinatus)
Deze plant is over het algemeen wat minder bekend, maar zou daarom niet minder geliefd moeten zijn. De Scindapsus of Epipremnum aureum kan er wat van. Een kanjer van een gezonde plant in het verwijderen van Formaldehyde en Benzeen uit de ruimte.
De Scindapsus is een mooie groene plant en heeft hartvormige satijnachtige bladeren met zilveren, lichtgroene, gele of witachtige vlekken of een gevlamd patroon. De bladeren zitten aan lange ranken die zowel kunnen klimmen als hangen, dat maakt de plant multi-inzetbaar.
Het is een makkelijk te onderhouden plant. Je zet ‘m op een licht plaatsje in de kamer, maar niet in direct zonlicht.
Verder geef je ‘m water wanneer je merkt dat de potgrond aan de droge kant is. Voor wat extra vocht kun je de plant ook af en toe besproeien met een plantenspuit.
Gerbera (Gerbera Garvine)
Naast de Hortensia is ook de Gerbera een vrolijk gekleurde plant die je zowel als plant kan neerzetten of in een vaasje met een aantal bloemen. Dit kleine bloemetje ruimt de meeste Benzeen, Trichlooretheen en Formaldehyde op van alle kamerplanten.
De gerbera is een geslacht van planten in de familie Asteraceae. Er bestaan ongeveer 30 verschillende soorten gerbera’s in het wild in Zuid-Amerika, Afrika, Madagaskar en tropisch Azië.
De basiskleuren van de gerbera zijn wit, rood, geel, roze, paars, oranje en groen, maar ook twee- of meerkleurig. Deze plant heeft een plaats met volop licht nodig, maar niet direct in het volle zonlicht.
Krulvaren (Nephrolepis exalta)
De krulvaren staat 9de in de NASA-lijst van de beste luchtzuiverende planten en zou vooral formaldehyde uit de lucht filteren, maar ook xyleen en tolueen.
Volgens MetaEfficient.com is het de meest efficiënte plant voor het filteren van de lucht, omdat hij ook schimmels uit de lucht verwijdert en een goede luchtbevochtiger is.
Deze plant heeft een plekje in de halfschaduw of uit direct zonlicht nodig en moet je regelmatig water geven en de bladeren nat sproeien. Varens stralen gezondheid en rust uit en zorgen ook voor een schone lucht.
Mexicaanse dwergpalm of Bamboepalm (Chamaedorea Sefritzii)
De dwergpalm is zoals zijn naam al zegt een kleine, traag groeiende, decoratieve palm.
Ook deze plant kwam uit het NASA-onderzoek naar voren als een heel goede luchtzuiveraar en filtert vooral erg goed benzeen en trichloorethyleen, maar is ook geschikt om in de buurt van meubels te zetten die formaldehyde uitwasemen. Het is bovendien een uitstekende plant voor als luchtbevochtiger.
Deze plant doet het prima op een plekje in de schaduw, waarbij direct zonlicht wordt vermeden. Qua verzorging heeft de plant altijd iets vochtige potgrond nodig.
Hebben jullie veel kamerplanten in huis?
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Ik vind een huis zonder planten maar saai, dus ik heb best veel planten in huis. Ik houd het wel bij makkelijke kamerplanten die niet teveel verzorging vergen, zoals de Sanserveria bijvoorbeeld.