Skip to Content

Gezonde hapjes maken; warme snacks of borrelhapjes voor verjaardag en avond

Gezonde hapjes maken; warme snacks of borrelhapjes voor verjaardag en avond

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Vandaag laat ik je dan ook in dit artikel 20x gezonde en toch ook feestelijke hapjes zien die allemaal even lekker zijn, maar wel net iets gezonder dan zoete hapjes en bittergarnituur. Van luxe tot snel klaar voor een gezellige avond. Ook met komkommer, spiesjes of avond van tevoren klaar te maken voor een verjaardag.

Ben je op zoek naar gezonde hapjes voor kerstdiner op school kijk dan op Kerstliefde.nl!

Koude hapjes en snacks

Er zijn natuurlijk ontzettend veel hapjes te bedenken die je op tafel kunt zetten. De één net iets meer geschikt voor kinderen dan de ander, maar allemaal even lekker! Ik laat je gezonde, koude hapjes zien die zowel voor kinderen kunnen als voor volwassenen. En sommige ook helemaal in kerstsfeer 😉

Lees ook: De lekkerste en gezonde snacks voor een perfecte zomer!

Rauwkost groenten met dip

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Altijd goed en lekker makkelijk; worteltjes, komkommer, sellerij in plakjes gesneden. Maar ook mini tomaatjes en broccoli is erg lekker met een smakelijke dip zoals deze kerrie.

Het recept vind je hier.

Komkommer rolletjes

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Het alternatief op wraps zijn deze komkommer rolletjes, bijvoorbeeld met roomkaas en gerookte zalm.

Het recept vind je hier.

Gevulde wraps

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Met wraps kan je heerlijk variëren, door verschillende varianten aan te bieden zit er vast voor iedereen wat tussen. Zowel vega als met vis of juist vlees.

Komkommer sandwiches

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Nog een heerlijk gerecht met komkommer; namelijk komkommer sandwiches als alternatief voor brood.

Het recept vind je hier.

Courgette chips

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Koolhydraatarme chipjes van courgette op smaak gebracht met parmezaanse kaas en dan lekker in de oven of in de airfryer.

Lees ook: Gezonde fruit & groenten chips en nootjes recepten

Mini garnalencocktail

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Deze versie van de garnalencocktail is erg leuk! Zorg ervoor dat je redelijk grote kerstomaten hebt, want daar doe je de garnalen in!

Het recept vind je hier.

Zalmcupjes

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Een heel simpel gerecht, maar ontzettend lekker en het ziet er ook nog eens heel erg leuk uit!

Het recept vind je hier.

Witlofbootjes

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

De witlof en de granaatappelpitten zorgen bij mij voor dat heerlijke kerstgevoel. Deze bootjes wil ik dan ook zeker gaan maken met de kerst!

Het recept vind je hier.

Gevulde dadelspiesjes

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Heerlijke dadels gevuld met geitenkaas en daar omheen parmaham. Houd je niet van geitenkaas? Dan kun je de dadels ook met roomkaas vullen.

Het recept vind je hier.

Zalmrolletje

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Gek op zalm en avocado? Dan moet je deze echt eens proberen! Ik weet wel wat ik op tafel ga zetten; dit ziet er ontzettend lekker uit.

Het recept vind je hier.

Gevulde eieren

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Dit hapje zie je op bijna elk feest, en als je het mij vraagt, moet dat ook zeker zo blijven! En je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de vulling.

Het recept vind je hier.

Knakworst-kerstbomen

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Ook deze kerstbomen zien er heerlijk uit! Gemaakt met knakworsten, komkommer en cherrytomaatjes.

Het recept vind je hier.

Bladerdeeg-kerstbomen

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Nog meer kerstbomen! Alleen nu met bladerdeeg en knakworst, ook ontzettend leuk om op tafel te zetten als gezonde hapjes voor kerst als je het mij vraagt.

Het recept vind je hier.

Sneeuwmannetjes

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Deze heerlijk uitziende sneeuwmannen lijken misschien lastig te maken, maar dat valt best mee! Je maakt ze met komkommer, cherrytomaat, mozzarella, eetbare inkt, stokjes en een hoedje van papier.

Het recept vind je hier.

Warme hapjes

Maar ook aan warme hapjes mag het tijdens de kerst zeker niet ontbreken! Hoe heerlijk is het om samen een mooie film te kijken, een spelletje te doen of gewoon te kletsen terwijl je de verschillende geuren ruikt van al deze hapjes?

Kipgehakt-pakketjes

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Een simpel maar leuk uitziend pakketje met kipgehakt. Door de bladerdeeg er in repen omheen te wikkelen ziet het er extra leuk uit!

Het recept vind je hier.

Spinazietaartjes

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Leuke, kleine gezonde taartjes van filodeeg met spinazie. Lekker, makkelijk en het staat ontzettend leuk op tafel!

Het recept vind je hier.

Mozzarellasticks

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Mozzarella verpakt in filodeeg en gebakken in de oven. Wanneer je van mozzarella houdt zijn dit lekkere en gezonde hapjes.

Het recept vind je hier.

Kip of kalkoen gehaktballetjes

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Het alternatief op de kant en klare gehaktballetjes zijn deze kalkoen balletjes, die je natuurlijk ook van kip kan maken. Heerlijk zoet of juist pittig.

Het recept vind je hier.

Vegetarische loempiaatjes

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Deze loempiaatjes hebben een vegetarische vulling met groenten en glasnoodles en worden gebakken in de pan. Koolhydraatarm; gebruik dan rijstvellen of sla om de vulling te omhullen.

Het recept vind je hier.

Flammkuchen toast

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Geinspireerd op de Duitse keuken deze toastjes als gezonde hapjes met Flammkuchen topping van romige kaas met spekjes en bieslook.

Het recept vind je hier.

Gevulde champignons

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Een echt klassieker voor gezonde hapjes als je het mij vraagt. Champignons gevuld met roomkaas, heerlijk!

Het recept vind je hier.

Gegrilde tomaten

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Tomaten met Italiaanse kruiden en kaas uit de oven. Dat klinkt toch onweerstaanbaar?

Het recept vind je hier.

Mini quiche met geitenkaas

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Deze miniquiche is gemaakt met geitenkaas maar als je dit echt niet lekker vindt, kun je er ook andere kaas in doen. Ook prima geschikt als gezonde hapjes voor een verjaardag.

Het recept vind je hier.

Garnalenpotje

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Garnalen gebakken samen met knoflook en rode peper. Dat klinkt ontzettend lekker!

Het recept vind je hier.

Aardappelschuitjes

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

In deze schuitjes van aardappel vind je onder andere zalm en dille. Deze gezonde hapjes er heerlijk uit toch?

Het recept vind je hier.

Eiermuffins

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Ontzettend makkelijk te maken en heel erg lekker. Het enige dat je nodig hebt is een muffin-, of cupcakevorm, vulling naar wens en eieren! Niet alleen geschikt als ontbijt maar ook super leuk als mini muffin hapjes.

Het recept vind je hier.

Courgette pizza’s

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Een gezonde pizzaversie! Plakjes courgette belegd met tomatenpuree en toppings naar keuze voor heerlijke mini gezonde hapjes.

Het recept vind je hier.

Mini Hamburgers

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Erg lekker zijn verse zelfgemaakte hamburgers. Hiervoor gebruik ik gehakt, ei, paneermeel en gehaktkruiden, eventueel in een fijn gesnipperd uitje. Even goed mengen en kneden. Dan met de hamburgerstamper uit het kerstpakket van manlief samenpersen en je verse hamburger is klaar.

Lekker op een sesambroodje met wat sla, uiringen, ketchup etc. Deze miniburgers zonder broodjes zijn ook nog eens keto verantwoord!

Lees ook: Broodje hamburger; Waarmee beleggen / wat doe je er op of erbij? 

Pita pizza’s

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Dit recept heb ik volgens mij al eens gedeeld maar blijf het heerlijk vinden. Hiervoor gebruik ik pita broodjes die ik in de lengte door midden snijdt. Dit gebruik ik als de bodem voor een mini pizza waar ik wat tomatensaus opsmeer. En vervolgens wat lekkere ingrediënten zoals paprika, een uitje, spinazie, spek, cervelaat of wat dan ook.

Tot slot wat kaas en kruiden, tien minuutjes in de oven en klaar zijn deze gezonde hapjes.

Bladerdeeg hapjes

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Als je een keer geen zin hebt in brood is bladerdeeg een heerlijk alternatief. Omdat het in de oven moet vraagt het wel wat voorbereiding, of vooral tijd. Even het bladerdeeg uitleggen en laten ontdooien, in de tussentijd kan je de oven voorverwarmen en de gehakt rullen. Dit combineer ik met een pittige smaak van chilisaus, pepers etc.

Lekker ook met wat paprika. Bij de kip is het mais of ananas lekker met een zoetig sausje, kerrie of ketjap. Als het vlees gaar is vul je de bakjes. Omdat het vrij veel is vouw ik de hoeken naar binnen toe zodat je heerlijke hapjes krijgt.

De monkey platter

Feestjes zoals verjaardagen of kerst zijn natuurlijk bij uitstek momenten waar lekker eten centraal staat. Dat is tenminste zo bij mij en de mensen om me heen en als ik social media moet geloven is dit vrijwel bij iedereen zo. Toch is gezonde voeding en dus gezonde hapjes ook erg belangrijk, en de laatste tijd is daar ook veel meer ophef over.

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de gezonde hapjes want er is ontzettend veel te bedenken! En het leuke is dat je bij bijna elk recept alles zelf aan kunt passen. Zit er iets in dat je niet zo lekker vindt, vervang het dan door iets dat er bij past en wat je wel lust! Ook voor kinderen zijn deze zomerse hapjes ideaal; ze zijn niet te pittig of met heel vreemde ingrediënten.

Dit is ideaal als je wat restjes hebt liggen; vaak combineer ik de borrelplank met lekkernijen zoals kaas of worst, fruit, gedroogd fruit, wat crackers of zoute snacks of een krentenbol in stukjes. Ik kijk gewoon wat er in de koelkast / voorraadkast ligt aan gezonde hapjes en open is. Alles voldoet.

Lees ook: Monkey Platter; Originele ideeën voor op een bord of schaal, ook voor volwassenen

Samen met je kind iets maken

Natuurlijk kun je ook samen met je kind gezonde hapjes klaarmaken. De courgettepizza’s bijvoorbeeld, kan je kind makkelijk zelf beleggen. Laat hem/haar erop doen wat hij/zij lekker vindt, zodat ze echt hun eigen pizza hebben! Maar dit kan ook bij de eiermuffins, omdat je ook daar zelf de vulling bepaalt.

Wanneer je kind al wat ouder is, kan hij/zij met bijna elk recept wel helpen met de voorbereiding wat het voor een kind natuurlijk extra leuk maakt. Misschien heeft je kind zelf ook nog wel een lekker en leuk idee voor een hapje, die jullie vervolgens samen klaar kunnen maken.

Liever vegetarisch?

Ook zijn de recepten bijna allemaal makkelijk aan te passen naar vegetarische recepten. Meestal kun je het vlees gewoon vervangen door een groente, of het simpelweg weglaten uit het recept. Zo heb je een makkelijk hapje zonder vlees!

Lukt het toch niet om het vlees te vervangen omdat het een hoofdbestanddeel is? Probeer het recept dan wat aan te passen zodat je hem wel vegetarisch kunt maken.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van maria maria schreef:

  Bedankt voor het delen van deze heerlijke en gezonde hapjes. Ik zal zeker enkele van deze ideeën proberen voor mijn volgende bijeenkomst met vrienden en familie. Wat een geweldige manier om te genieten van lekker eten en tegelijkertijd goed voor jezelf te zorgen!

 2. Avatar van Marie-Claire Marie-Claire schreef:

  Hapjes voor mummies 😉 ! Ziet er erg leuk en lekker uit, ik ga e.e.a. uitproberen!
  Kan de link voor de courgette pizza’s toegevoegd worden?

 3. Avatar van Thea Thea schreef:

  Super !! Wat fantasierijk…
  Ik wil ze bijna allemaal proberen !,,
  Zeer bedankt.

  Thea

 4. Avatar van Lenie van Veen Lenie van Veen schreef:

  Wat een leuke en lekkere hapjes daar word ik heel blij van
  Mijn dank is groot
  Lenie

 5. Avatar van Mart Mart schreef:

  Precies wat ik zocht. De altijd gepresenteerde taart, gebakjes of andere suiker + vet daar heb ik nu wel genoeg van gegeten. Heel lekker maar ik heb een pens van jewelste !

  Hartelijk dank voor dit pionierswerk !

 6. Avatar van Nket Nket schreef:

  Wat een super leuke ideeen zijn hier verzameld. bedankt!