Skip to Content

Gezond ontbijt zomer met fruit

Gezond ontbijt zomer met fruit

Dat een gezonde start van de dag belangrijk is, is een feit. Maar wist je dat een gezond ontbijt ook kan bijdragen aan een vrolijke en positieve dag? Zeker in de huidige tijd is een portie happiness fuel in de ochtend een must.

Een on the go breakfast is momenteel minder aan de orde, er is ruimte om samen thuis creatiever te zijn met het ontbijt. Voedingsexpert en receptontwikkelaar Patricia Ploeger zet samen met Zespri de ontbijttrends voor de zomer van 2020 op een rij.

Kies kleur

Grijp je ‘s ochtends snel naar een ongezond ontbijt? Help jezelf door te kiezen voor kleur. Zo creëer je in een mum van tijd een gezond en vrolijk ontbijt. Elke groente- of fruitsoort heeft een andere samenstelling.

Door te variëren met kleur kun je sneller al het goede van groente en fruit binnenkrijgen. Groente toevoegen aan je ontbijt lijkt voor sommigen wellicht een brug te ver, maar de ‘hartige yoghurt’ -yoghurt met groenten – wordt steeds vaker gespot. Hoe je voor kleur kunt gaan?

Neem standaard fruit bij het ontbijt, zoals een kiwi of een banaan.

Challenge jezelf met een 3-kleuren gezond ontbijt. Wie dacht dat een salade alleen voor de lunch of diner geschikt is, zit verkeerd. Een ontbijtsalade met oranje pompoen, groene avocado en gele kiwi is een heerlijke, verrassende combinatie.

Ga voor gegrilde gele ananas of groene kiwi. Beide fruitsoorten besprenkel je met olie en iedere kant grill je ongeveer 4 minuten in een voorverwarmde grillpan. Groene kiwi wordt verrassend zoet door het grillen.

Pure zoetheid

De trend van minder toegevoegde suiker tijdens het ontbijt zet door. Toegevoegde suikers leveren energie, maar missen de gezonde voedingsstoffen. Zoet in pure vorm is daarom de oplossing. Zo pas je deze trend toe:

  • Skip de vruchtensapjes. Verruil je fruitdrankje met een echt stuk fruit, dus schijfjes sinaasappel in plaats van jus d’orange.
  • Vervang ‘koek in je yoghurt’, zoals cruesli door gezonde ontbijtgranen zoals muesli, havermout of volkoren flakes.
  • Zoet je yoghurt of kwark met een topping van vers fruit.
  • Fruit als broodbeleg: geniet van fruit op brood, zoals plakjes banaan, kiwi of aardbei.

Boost je weerstand

Je immuunsysteem versterken en je weerstand verhogen is nog nooit zo actueel geweest. Met een goede weerstand is de kans groot dat je minder snel ziek wordt en sneller herstelt. Vitamine C, dé weerstandsvitamine, is de sleutel tot succes. Het ontbijt is een perfect moment om dit meteen tot je te nemen.

Hoe je dat doet? Neem een vitamine C rijk ontbijt met aardbei, kiwi of citrusfruit. Nice to know: wanneer het gaat om vitamine C kiest Nederland massaal voor de sinaasappel. Maar wist je dat de groene en gele kiwi (per 100 gram) meer vitamine C bevatten dan de sinaasappel?*

Boost je immuunsysteem met vitamine C

Dat een kiwi gezond is en vitamine C bevat, is bekend. Maar wist jij onderstaande grappige feitjes rondom de kiwi?

  • Velen eten enkel de binnenkant van een kiwi, maar de buitenkant kan juist ook gegeten worden. Vooral de gele SunGold kiwi’s zijn hier geschikt voor. De haartjes van een kiwi verwijder je gemakkelijk tijdens het wassen.
  • Kiwi’s zijn één van de minst bespoten vruchten. Score!
  • Het duurt 7 jaar voordat de boom waar de kiwi’s aan groeien, volledig volgroeid is. De kiwi’s groeien aan een soort lianen. Het eerste jaar worden de slingerplanten in de lucht geleid als een soort tipi, het tweede jaar, als ze vruchten dragen, worden ze “platgelegd” en groeien de kiwi’s op een hoogte die makkelijk te plukken is.
  • Je bewaart kiwi’s het beste in de koelkast. Groene kiwi’s zijn vaak wat harder dan de gele kiwi’s en worden idealiter een paar dagen voordat je ze eet, uit de koelkast gehaald. Bewaar ze op een fruitschaal uit de zon. Versnel het rijpingsproces van een kiwi door ze in een papieren zak samen met ander fruit te stoppen.
  • 100 gram kiwi bevat drie keer zoveel vitamine C als 100 gram sinaasappel.

Tip: Zelf aan de slag met originele recepten met kiwi? Zespri heeft verschillende ontbijtrecepten voor je klaar staan, zoals de burrito met pindakaas, banaan en kiwi. Deze recepten vind je hier.

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *