Skip to Content

Gezichtsverzorging winter; tips en producten droge huid en bij koud weer

Gezichtsverzorging winter; tips en producten droge huid en bij koud weer

Tijdens de wintermaanden vraagt de huid om een heel andere huidverzorging dan in de zomer.

De huid kan er tijdens de wintermaanden door de gure en koude weersomstandigheden, en gebrek aan zonlicht en een andere manier van ete, pips, vaal, dof en droog uitzien. Door de huid goed te beschermen en te verzorgen kan dit voorkomen worden.

Droge (vochtarme) huid en lippen

Door de kou, wind en de verwarming droogt onze huid sneller uit. De huid wordt dan vochtarm, je krijgt dan fijne lijntjes in de huid.

Hierdoor lijkt de huid ook sneller vaal en dof. De huid moet dus goed gehydrateerd worden, een goed verzorgingsritueel voor de herfst en winter is dan ook een must. Want kunnen we allemaal doen om onze huid ook in de winter te laten stralen?

Vooral de huid van ons gezicht en handen hebben het in de winter zwaar te voorduren. Het verschilt per huidtype hoeveel last de huid heeft van de invloeden van buiten af.

Het spreekt voor zich dat een gevoelige, dunne huid er meer last van heeft dan een dikke vettere huid. Maar alle huidtypes kunnen in de winter wel wat extra verzorging gebruiken.

Een vette huid kan vochtarm zijn. Het vochtgehalte van de huid heeft niets met huidtype te maken. Bijna iedereen heeft namelijk een vochtarme huid. Dit kan je zelf in de spiegel zien, door de huid bij je kaak, iets omhoog te duwen. Er ontstaan dan kleine fijne lijntjes, dit duidt op een vochttekort van de huid.

Ook de huid op de lippen kan last hebben van de winteren sneller droog aanvoelen. gezien van het feit dat het er niet fraai uitziet kunnen er pijnlijke scheurtjes ontstaan.

Vaak gaan men als automatisch aan de lippen likken, maar dat moet je nou net juist niet doen! Daarom is het zeker in de winter een aanrader om altijd lippenbalsem bij je te hebben. Let er echter wel op dat je voor de beste lippenbalsem gaat die ook veilig is voor je lippen.

Voorkom couperose

Wat is couperose eigenlijk?

Couperose is een veel voorkomend (cosmetisch) huidprobleem. Het zijn gesprongen adertjes. Meestal op het wangengebied of de neus. Dit komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Vaak is het bij een droge (dunne) huid sneller zichtbaar dan bij een vette (dikkere) huid. Couperose wordt ook wel Rosacea genoemd.

Hoe ontstaat couperose?

De exacte oorzaak van couperose is niet bekend. Maar wat risicofactoren zijn:

  • grote temperatuurverschillen ( heet douchen of heel koud, sauna, vrieskou, zon)
  • roken (vernauwt de bloedvaten)
  • Eten en drinken ( alcohol, specerijen, pepers)
  • medicijnen (cortisonen bijvoorbeeld)
  • ruw omgaan met de huid (grove scrub, hard mee-eters en puistjes verwijderen bijvoorbeeld).

Wat kan je doen om couperose te voorkomen?

Om couperose te voorkomen is het erg belangrijk om de huid goed te beschermen tijdens de winter. Een goede dagcrème gebruiken is dan ook erg aan te raden. Geen vette crèmes, zoals vaseline, dit blijft op de huid liggen en zou in de winter gaan bevriezen en dat wil je nou juist voorkomen.

Ook in de zomer is dit niet aan te raden, dan werkt het als een vergrootglas en zou de huid gaan verbranden. Naast een goede dagcrème als verzorging is het aan te raden om een sjaal te gebruiken om zoveel mogelijk temperatuursverschillen te voorkomen.

Huidverzorgingtips voor de winter

De huid heeft nu andere verzorgingsproducten nodig;

  • reinigen (ook in zomer, herfst, winter, voorjaar altijd)
  • peeling
  • masker
  • serum
  • crèmes

Reiniging

Er zijn verschillen manieren om de huid dagelijks goed te reinigen.

  • met een milk en een lotion
  • met een hydrofiele olie
  • reinigingsdoekjes
  • flash wash of foaming

Het reinigen van de huid is belangrijker dan vaak gedacht wordt. Niet alleen een vette huid moet dagelijks gereinigd worden. Voor alle huidtypes is het aan te raden om twee keer per dag de huid te reinigen.

Op een ongereinigde huid, kunnen andere producten niet werken. Ze kunnen hun werkstoffen namelijk niet afgeven, omdat een ongereinigde huid geen werkstoffen kan opnemen. Meer tips vind je op Schoonheidspromotie.

Peeling

Een peeling valt ook onder de reiniging, dit is namelijk een dieptereiniger. Het is voor een goede werking van de peeling wel aan te raden om eerst de huid gewoon te reinigen.

Een peeling verwijdert de dode huidcellen van de huid. In sommige peelings zit een korreltje die je zachtjes over je gezicht schuurt en zo de dode huidcellen meeneemt.

Sommige werken op basis van enzymen en kun je het inwerken en daarna eraf masseren. Hoe: Met de ene hand span je de huid en met de andere hand maak je draaiende bewegingen om zo het product te verwijderen. In de winter is de huid iets dikker en is een peeling extra lekker voor de huid.

Wat doet een peeling:

  • Een peeling helpt preventief rimpels te voorkomen
  • houdt de celdeling actief
  • houdt de huid schoon
  • zorgt voor een egale huid
  • geeft de huid een mooie glans
  • zorgt voor een goede doorbloeding
  • acne wordt minder zichtbaar

Gezichtsmaskers

Gezichtsmaskers zijn er in vele soorten en maten. Een masker hoort bij een goede huidverzorging. Naast de basisverzorging (dagelijks reinigen, dag- en nachtcrème), geeft een masker net even iets extra’s aan de huid. En dat kan de huid nu zeker gebruiken.

In de winter kies je voor een heel ander masker dan in de zomer. Er zijn verschillende soorten maskers;

Kleimasker: Dit is een diepreinigend masker. Deze wordt hard. Als je dit masker nog wat extra’s wil meegeven kan je hieronder een ampul aanbrengen voor extra hydratatie bijvoorbeeld. Door de warmte gaan de huidporiën goed openstaan en kan de ampul goed zijn werkstoffen afgeven.

Gelmasker: Deze zijn er ook in vele soorten. Maar een gelmasker is een hydraterend masker. Het is echt een gelachtige substantie en blijft zacht op de huid. Je kan op de verpakking zien waarvoor hij precies is, hydratatie, voeding of…

Crèmemasker: Deze zijn er ook in alle soorten. Ook een crèmemasker is vooral hydraterend en voedend. Een echte vochtbom. Een crèmemasker blijft zacht van structuur en wordt meestal in een tube of pot verkocht.

Zuurstofmasker: Een zuurstofmasker bestaat uit een poeder. Dit wordt aangemaakt met water, het masker dient direct op de huid te worden aangebracht na het mengen. Het masker werkt reinigend, zuiverend, blekend en verkleind de poriën. Ontspant de huid en verminderd vermoeide gelaatstrekken. Dit masker wordt ook hard.

In de winter heeft de huid juist extra hydratatie nodig. Maar ook een klei- of zuurstofmasker is in de winter zeer geschikt voor de huid.

Omdat deze maskers hard worden, kan je er een serum (ampul) onder aanbrengen. Door de warmte gaan de poriën goed openstaan en kunnen de werkstoffen van een serum goed inwerken.
Het is aan te raden om de maskers af te wisselen. Het beste is om één á twee keer per week een masker aan te brengen.

Serum

Een serum is een heel bijzonder product. Het is een bommetje voor de huid. Een serum is een vloeistof/emulsie met een zeer hoge concentratie aan werkstoffen. Een extra boost dus voor de huid.

Er zijn verschillende soorten serums, hydraterend, liftend, kalmerend etc. Maar een serum kan niet zonder een ander product werken.

Daarom breng ik zelf een serum meestal aan onder het masker. Dus eerst een serum aanbrengen en dan meteen een masker erover. Heb ik minder tijd dan doe ik het serum onder mijn nachtcrème.

Crèmes

Er zijn verschillende soorten crèmes; voor de dag of nacht of gericht op een specifiek gebied.

Dagcrème; Een dagcrème beschermt overdag de huid: Tegen uitlaatgassen, tegen de cv, de kou, make-up etc. Daarnaast houdt een dagcrème de huid soepel. Tegenwoordig zit in de meeste dagcrèmes een UV-bescherming. Dit is een lage spsfactor, het is belangrijk om ook in de winter de huid te beschermen tegen de UV-stralen. De spsfactor is voor de zomer niet voldoende om de huid te beschermen tegen de UV-stralen. Vooral UV-A-stralen veroorzaken o.a. rimpels.

Nachtcrème; Een nachtcrème heeft juist een verzorgende werking. Een nachtcrème herstelt en verzorgt de huid tijdens het slapen. Een nachtcrème heeft ook geen SPS-factor.

Oogcrème; De huid rondom onze ogen is veel dunner dan de rest van onze huid. Daarom is een speciale oogcrème dan ook aan te bevelen. Ook onze bloedvaten en lymfevaten zijn hier minder aanwezig. Waardoor de huid rond om de ogen al snel vochtarm is.

Handcrème; Ook de huid van de handen heeft het in de winter zwaar te verduren. Trek daarom tijdens de kou handschoenen aan, ook in de auto. En gebruik meerdere keren per dag een handcrème.

Oppepper en erg lekker voor de handen

Heb je ook zo’n last van een droge trekkerige huid of zelfs misschien al kloven in de handen? Geef je handen dan extra aandacht. Bijvoorbeeld met;

Peeling voor de handen; Er zijn specials peelings te koop speciaal voor de handen. Je kan een scrub voor de het lichaam gebruiken. Maar wat ik zelf erg lekker en fijn vind voor de handen is scrubben met gebruikt koffiedik.

Gebruik koffiedik; Dit is een perfecte peeling voor de handen. Gooi de koffie uit het filter dus niet weg, maar smeer je handen er lekker mee in boven de gootsteen. Lekker inmasseren en daarna afspoelen, en dan lekker inmasseren met een handcrème.

Heb jij ook een lekkere en fijne verzorgingstip voor de huid?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)