Skip to Content

Gezamenlijke rekening; wat is een. tips en voordelen, nadelen

Gezamenlijke rekening; wat is een. tips en voordelen, nadelen

Je bent verliefd, misschien zelfs verloofd of al getrouwd. En elke keer als jij je partner ziet krijg je een warm gevoel van binnen. Samen reizen, uit eten, wandelingen over het strand en af en toe verras je elkaar met een cadeautje. En dan komt het moment dat jullie gaan samenwonen en/of trouwen.

Een goed moment om (als je dat al niet eerder gedaan hebt) het te hebben over hoe jullie de financiën samen vorm willen geven. Er zijn diverse opties. De meest voorkomende opties zijn één gezamenlijke rekening of huishoudrekening en daarnaast nog je eigen persoonlijke rekening.

Eén gezamenlijke rekening

De optie één gezamenlijke rekening zegt het eigenlijk al. Er is één betaalrekening in jullie huishouden waar het salaris (of salarissen) op wordt gestort en alle vaste en variabele lasten gaan van deze rekening. Het wordt ook wel de en/of-rekening genoemd. Dit is wellicht ook wel een traditionele manier om het te regelen.

Sommige keuzes voelen echter gewoon meteen goed en daar hoef je niet over na te denken. En dat allemaal met het idee dat je bij elkaar blijft tot de dood ons scheidt.

Niet dat je naïef denkt dat de optie er niet is om uit elkaar te gaan. Die mogelijkheid bestaat.  Waarom wel lief en leed delen en het geld strikt gescheiden houden?

Voordelen

Overzichtelijk. Je hoeft maar één rekening in de gaten te houden en weet precies wat er nog te besteden is, zonder dat je hiervoor met je partner over in gesprek hoeft te gaan en allebei een kasboekje bij te houden.

Eén ouder zorgt thuis voor de kinderen. Als er kinderen komen gaat er één of meerdere ouders minder werken. Dit zorgt er ook voor dat er minder inkomen binnenkomt. Als een ouder helemaal gaat stoppen dan komt er geen geld voor hem/haar meer binnen. Een gezamenlijke rekening is dan wel zo prettig. Anders gaat het wel erg scheef lopen.

Overleg. Je hoeft geen overboekingen naar elkaar of een andere rekening te doen.

Toestemming. Je hebt geen toestemming van de ander nodig om iets te kopen of over te maken.

Lagere bankkosten. Als je maar één betaalrekening hebt, dan betaal je ook maar voor één rekening bankkosten.

Eén huishoudelijke rekening en daarnaast nog persoonlijke rekening

Daarnaast is er de optie om voor beiden een eigen persoonlijke rekening aan te houden waar jullie salaris op wordt gestort. En daarnaast nog een gezamenlijke rekening waar jullie een deel van jullie salaris op storten om de gezamenlijke lasten te delen.

Voordelen

Beiden heb je nog de beschikking en controle over je ‘eigen geld’.

Weinig geregel rondom geldzaken als je uit elkaar gaat. Cadeautjes kun je gemakkelijk voor de ander kopen, zonder dat diegene op de bankafschriften kan zien waar jij iets hebt gekocht.

Als de ander een dure hobby heeft, hoef jij daar niet direct aan bij te dragen.

Verdeling rekening

Als je ervoor kiest om één huishoudelijke rekening te nemen en beiden een persoonlijke rekening dan is het goed om na te denken hoeveel geld jullie daarop gaan storten. Ga eerst na hoeveel geld er op de rekening moet staan. Wat zijn de vaste lasten die betaald moeten worden van de gezamenlijke rekening?

Moeten de boodschappen ook betaald worden van deze rekening? Kleding voor de kinderen? Benzine voor je eigen auto? Cadeautjes. Ik noem maar wat. Jij weet wat passend is voor jullie situatie. Er zijn twee opties.

50/50

Je kunt allebei de helft van de vaste lasten overmaken naar de gezamenlijke rekening. Zo dragen jullie beiden de helft van de lasten. Deze optie kan goed werken als jullie beiden ongeveer evenveel verdienen.

Naar rato

Verdient de één meer dan de ander. Omdat hij een betere baan heeft of, omdat jij minder bent gaan werken doordat er kinderen zijn geboren. Dan is het eerlijker om jullie salaris naar rato over te maken.

Bijvoorbeeld:

Man verdient: € 2000,-
Vrouw verdient: € 1000,-
Gezamenlijke vaste lasten zijn: € 1500,-.
De man maakt dan : € 1000,- over naar de gezamenlijke rekening.
De vrouw maakt dan: € 500,- over naar de gezamenlijke rekening.

Afspraken

Het is goed om afspraken te maken over de gezamenlijke rekening. Onenigheid over geld is nooit leuk. Wat moet er worden betaald van de gezamenlijke rekening? Breng van tevoren goed in kaart wat er betaald moet worden van de gezamenlijke rekening.

Denk hierbij aan:

 • Boodschappen.
 • Benzine voor de eigen auto.
 • Kleding voor jezelf.
 • Kleding voor de kinderen.
 • Cadeautjes voor vriendinnen.
 • Vakanties.
 • De kapper.
 • De schoonheidsspecialiste.
 • Uit eten met z’n tweeën.
 • Welke uitgaven moeten we overleggen?

Er zijn misschien uitgaven die je van je persoonlijke rekening zult doen. Maar over welke uitgaven moeten we eerst samen toch nog overleggen? Vanaf € 100,-? Of hoeft er helemaal geen overleg plaats te vinden? Wat werkt voor jullie?

Maandelijkse controle

Gaan jullie elke maand even naast elkaar zitten om te bekijken hoe het gaat met de financiën? Maken we nog genoeg geld over naar de gezamenlijke rekening of moet er iets bij of kan er juist iets van af?

Sparen

Op welke manier gaan jullie sparen? Wat zijn jullie spaardoelen? Zijn deze gezamenlijk of individueel? Of maken jullie ook per maand geld over naar een gezamenlijke spaarrekening?

Eigen geld

Hebben jullie één gezamenlijke rekening en voel je de behoefte aan wat meer vrijheid. Dan kun je er ook voor kiezen om te zeggen dat ieder € 100,- per maand kan besteden aan wat hij/zij maar wil zonder overleg.

Zorg kinderen

Welke situatie geld (ja echt zonder dt, want dan kan ik geld schrijven. Past zo leuk in de context 😊) voor jullie?

Een vergelijking van de verschillende bankrekeningen en welke de goedkoopste is vind je bij de Consumentenbond.

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van matchoffice matchoffice schreef:

  Interessant idee. Ik heb ook een gezamenlijk account en vind het erg praktisch