Skip to Content

Je gewicht op peil houden tijdens de feestdagen

Je gewicht op peil houden tijdens de feestdagen kan een hele uitdaging lijken. Van alle snacks tussendoor, oliebollen tot de zelf gekookte maaltijden met vrienden en familie, is het geen wonder dat het zo moeilijk voelt om op schema te blijven. Met eenvoudige tips die je kunt volgen kun je ervoor zorgen dat je geen gram aankomt en toch lekker kunt feesten.

Door bewust te eten, regelmatig te bewegen en waar mogelijk gezond te ruilen, hoeft het handhaven van je gewicht tijdens de feestdagen geen ontmoedigende taak te zijn. Lees hieronder de tips voor de feestdagen.

Ga niet met honger naar het diner

Laat je niet verleiden door de allure van een feest vol eten! Wees voorbereidt en laat je niet uitgehongerd naar het feest gaan. Een gezonde snack eten voor je uitgaat kan je helpen betere keuzes te maken op het feest, en het voorkomt dat je maag leeg is.

Trap niet in de val dat je zoveel honger hebt dat je slechte beslissingen neemt over wat je eet. Neem in plaats daarvan iets lichts en voedzaams voordat je aanwezig bent, zodat je zonder stress kunt deelnemen aan de festiviteiten en je beter voelt over welk voedsel je ook kiest.

Wat kun je nog even nuttigen voor je naar een diner gaat:

  • Een schaaltje kwark
  • Proteïne shake
  • Blokjes kaas
  • Worst
  • Soep
  • Een portie vers fruit
  • Een portie (snack)groente
  • Cherrytomaatje met bolletje mozzarella
  • Tomaatjes of komkommerschuitjes gevuld met hüttenkäse
  • Rauwkostsalade

Beperk je alcoholgebruik

Het is geen geheim dat te veel alcohol ervoor kan zorgen dat je aankomt, maar waarom? Wat is er precies aan alcoholische dranken waardoor je kilo’s aankomt? Het antwoord is eenvoudig: alcohol zit vol lege calorieën. Dit betekent dat als je steeds meer drinkt, je calorie-inname aanzienlijk toeneemt.

Daarom is het belangrijk je bewust te zijn van hoeveel alcohol je in je lichaam stopt en hoe snel die calorieën zich opstapelen als je niet oppast. De beste manier om overmatige consumptie te beteugelen is je te beperken tot een of twee drankjes per gelegenheid en die af te wisselen met water.

Door dit te doen bouw je gezondere gewoonten op en kun je overmatige gewichtstoename door drinken voorkomen.

Je bord vullen met gezonde producten

Vul je bord eerst met gezond lekkers – zoals groenten en fruit – voordat je je stort op lekkere kerstkoekjes of pudding. Zo voorkom je dat je te veel eet, terwijl je toch geniet van deze speciale tijd van het jaar. Begin met een vullend bord met voedzaam voedsel en je zult merken dat het veel gemakkelijker is om de verleiding van suikerhoudende lekkernijen gedurende het seizoen te weerstaan!

Vermijd bewerkt voedsel

Het vermijden van bewerkt voedsel kan een belangrijke factor zijn bij het handhaven van een gezonde levensstijl. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak buitengewoon veel suiker en ongezonde vetten, wat negatieve effecten kan hebben op gewichtstoename.

Vul je bord met andere gezonde voedingsmiddelen zoals peulvruchten, volle granen, vers fruit en groenten, magere eiwitten zoals kip of vis, granen en peulvruchten om gezondheid net als welzijn te bevorderen. Vermijd alle sauzen en eet alles zo puur mogelijk. En vergeet niet te genieten van een kleine portie van je favoriete feestdagen diner!

Kom in beweging deze feestdagen!

Kerstdagen, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag zijn vaak momenten waarop we rond de tafel zitten – spelletjes spelen, films kijken, of ons overgeven aan maaltijden en hapjes. Hoewel deze activiteiten klassieke feesttradities zijn, is het belangrijk om deze uitspattingen te compenseren met lichaamsbeweging. Breng jezelf in beweging – streef naar minsten een paar keer per dag te bewegen.

Sta op, ga naar buiten en begin met wandelen, hardlopen of joggen met je familie en vrienden! Maak er ook een beetje plezier in – laat de kinderen meedoen met tikkertje of dans mee op je favoriete kerstmuziek. Kom in beweging tijdens de feestdagen en je zult zowel de fysieke als de emotionele vruchten plukken en je zeker niet meer schuldig voelen over het teveel eten.

(Veel) Water tussendoor drinken

Water drinken tussen de gangen door tijdens een vakantiediner kan een geweldige manier zijn om gehydrateerd te blijven en een helder hoofd te houden. Water bevat geen calorieën, dus je hoeft je niet schuldig te voelen om je glas vol te houden tussen de gangen door of tussen de glazen wijn en champagne door.

Ondanks de verleiding om je tijdens de feestdagen te buiten te gaan aan alcohol, is het belangrijk te onthouden dat het aantal calorieën enorm kan oplopen en dat het doel gematigdheid moet zijn. Door veel water te drinken, heb je toch een leuke tijd met de mensen om je heen, zonder dat je je daarna bezwaard voelt.

Vermijd de hele dag door eten

Als je voortdurend snackt, is de kans groter dat je tijdens de maaltijd te veel eet. Elk feestdag is weer uniek en voor velen betekent dat veel bezoek van familieleden, wat vaak betekent dat je de hele dag snoept.

Hoewel die snacks heerlijk kunnen zijn, als je geen extra kilo’s wilt aankomen tijdens de festiviteiten, probeer dan te voorkomen dat je ja zegt tegen elke zoete traktatie of allerlei snacks die op je pad komt. Eet alleen tijdens de diners en eet geen snacks tussendoor; dit zal je helpen.

Slaap voldoende

December is een drukke en leuke maand, met veel feesten en vieringen om bij te wonen. Maar zelfs bij alle feestelijkheden is het belangrijk te onthouden dat een van de nuttigste dingen die je in deze tijd voor jezelf kunt doen, is ervoor zorgen dat je voldoende slaapt.

Goede rust doet meer dan alleen vermoeidheid voorkomen; voldoende rust helpt ook je energieniveau op peil te houden en stimuleert gezondere voedingskeuzes, zodat je uiteindelijk geen extra kilo’s aankomt. Je lichaam verzorgen door voldoende te slapen maakt december niet alleen een stuk aangenamer – het zet je op het juiste spoor voor een gezond nieuw jaar!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *