Gevuld speculaas is een typisch Nederlands gebak dat vooral in de periode rondom Sinterklaas populair is. Het bestaat uit twee lagen speculaasdeeg met daartussen een smeuïge vulling van amandelspijs. De karakteristieke smaak van speculaas wordt verkregen door het gebruik van speculaaskruiden, een mengsel van onder andere kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember.
Het gebak wordt traditioneel geserveerd in de vorm van een rechthoekige plak die in punten wordt gesneden. Gevuld speculaas is een geliefde lekkernij bij jong en oud en brengt tijdens de wintermaanden de gezellige sfeer van Sinterklaas en de feestdagen naar boven. In deze tekst zal verder worden ingegaan op de geschiedenis en bereiding van gevuld speculaas en hoe je het zelf kunt maken.
Recept gevuld speculaas
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 125 gram koude boter
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 1 ei
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
Voor de vulling:
- 250 gram amandelspijs
- 1 ei
Bereidingswijze:
- Doe de bloem, speculaaskruiden, bakpoeder, basterdsuiker en een snufje zout in een kom en meng dit door elkaar.
- Voeg de koude boter toe en snijd dit in kleine blokjes. Kneed het geheel met je handen tot een samenhangend deeg. Voeg vervolgens het ei toe en kneed nogmaals door tot het deeg soepel is.
- Verdeel het deeg in tweeën en leg één helft in de koelkast.
- Bekleed een bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier en vet de randen in.
- Rol de andere helft van het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 millimeter dik. Leg deze in de bakvorm en druk het goed aan.
- Meng de amandelspijs met één ei tot een smeuïge massa en verdeel dit gelijkmatig over het deeg in de bakvorm.
- Rol de andere helft van het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 millimeter dik en leg deze bovenop de amandelspijs. Druk de randen goed aan.
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Klop het overgebleven ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van het deeg.
- Bak het gevuld speculaas in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.
- Laat het gevuld speculaas afkoelen voordat je het in stukken snijdt.
Eet smakelijk!
Varianten gevuld speculaas
Er zijn verschillende varianten op het klassieke recept van gevuld speculaas die het proberen waard zijn. Hieronder worden er een aantal genoemd:
- Gevuld speculaas met cranberry’s: voeg aan het amandelspijs een handje gedroogde cranberry’s toe voor een friszure twist.
- Gevuld speculaas met chocolade: hak wat pure chocolade in kleine stukjes en meng dit door het amandelspijs voor een extra smaakbeleving.
- Gevuld speculaas met noten: voeg wat gehakte noten, zoals hazelnoten, pecannoten of walnoten toe aan het amandelspijs voor een knapperige bite.
- Vegan gevuld speculaas: vervang de boter in het deeg door plantaardige margarine en gebruik een ei-vervanger zoals aquafaba of gebroken lijnzaad om het deeg te binden. Voor de vulling kun je een vegan amandelspijs maken.
- Gevuld speculaas cupcakes: maak kleine porties gevuld speculaas door het deeg in muffinvormpjes te drukken en hier een klein bolletje amandelspijs op te leggen. Bak dit af in de oven en je hebt heerlijke gevuld speculaas cupcakes.
Welke variant je ook kiest, gevuld speculaas blijft een heerlijke lekkernij die perfect is voor bij de koffie of thee tijdens de koude wintermaanden.
Meer recepten vind je hier.
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Leave a comment