Skip to Content

Gevolgen social media

Gevolgen social media

Social media: of je nu wilt of niet, het heeft grote invloed op onze wereld. De gevolgen van social media zijn zowel positief als negatief, al horen we misschien vooral de negatieve effecten. Wat zijn deze gevolgen en is er iets wat we kunnen doen om de negatieve invloeden te verminderen?

Waarom social media?

Veel mensen (en bij lange na niet alleen maar pubers!) gebruiken social media om in contact te kunnen treden met hun vrienden. Maar ook om op de hoogte te blijven van allerlei zaken rondom school, verenigingen of werk, het actuele nieuws en over bepaalde onderwerpen die men interessant vindt. Men kan snel nieuws rondbazuinen en je kunt ook zo lekker makkelijk reageren…

Social media: een vloek of een zegen

Zoals bij veel dingen kan dit zowel een positieve als een negatieve strekking hebben. Dat een vereniging met een simpel bericht op bijvoorbeeld Facebook zijn leden kan informeren over een nieuwe activiteit, is natuurlijk leuk en handig.

Wedstrijdverslagen met bijbehorende filmpjes: hartstikke leuk. Maar diezelfde vereniging kan meteen ook leden daarmee de kans geven om hierop te reageren. Waarbij er hele discussies kunnen ontstaan over een bepaalde speler en waarbij die speler volledig met de grond wordt gelijk gemaakt.

Helaas staat dit open en bloot op internet en kan iedereen ermee aan de haal gaan. Een simpel voorbeeld en er zijn nog veel ergere dingen die gedaan worden via social media. Er kunnen prachtige geldinzamelingen gehouden worden of grote zoekacties opgezet worden, wat natuurlijk positief is.

Maar hele complottheorieën worden ook als echt nieuws via social media verspreid met alle gevolgen van dien. Wat is nog fake en wat is echt? 

Complottheorieën en ander fake nieuws

Teksten die uit hun verband worden gerukt. Filmpjes van zogenaamde deskundigen. Foto’s die simpelweg bewerkt zijn. Het wordt allemaal ingezet op social media om nieuws de wereld in te helpen wat helemaal niet waar is. Of om eigen meningen zo groots te verkopen dat anderen het wel moeten beamen.

En daar gebeuren enge dingen mee. Nieuws wat helemaal niet waar is, wordt weggezet als echt, waardoor mensen die van niks weten opeens ergens van beschuldigd worden, bijvoorbeeld.

Ook in coronatijd werd er van uit allerlei fronten nieuws verspreid om toch maar het eigen gelijk te halen. Natuurlijk vaak ook met de beste bedoelingen. Maar ga je daarbij dingen ‘vervalsen’, dan ben je toch echt wel verkeerd bezig.

Maar hoe moet je als lezer dan nog weten wat wel en wat niet echt is? Hoe weet je dan nog welk ‘front’ wat jou betreft de juiste is?

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Social media kan daar zeker bij helpen. Maar dan moeten we wel eerlijk blijven en geen ‘valse’ berichten of beelden gaan verspreiden.

Voor je hersenen

Er is weleens onderzocht wat veel op social media met je brein doet (met name bij pubers). Jongens schijnen volgens het CBS meer op YouTube te zitten, terwijl meiden juist meer social media-verslaafd zijn.

Je hersenen zouden hierdoor anders gaan werken, omdat het zo veel info voorbij ziet komen door al die filmpjes en foto’s. Hierdoor kunnen concentratieproblemen zich voordoen. En ook het slapen kan moeilijker gaan. 

Onzekerheid en social media

We laten vooral graag zien hoe leuk we wel niet zijn of wat voor coole dingen we allemaal doen. De influencers laten zien wat je toch echt allemaal moet zijn en doen en vooral kopen om iets voor te stellen en ga zo nog maar even door.

Zeker pubers of onzekere mensen zullen hierdoor beïnvloed worden en ze kunnen zelfs bijdragen aan een heel negatief zelfbeeld. Depressies door social media of mede door social media komt dan ook zeker voor. 

Enge challenges

En dan zijn er nog die enge challenges, waarbij kinderen en pubers dingen doen die echt letterlijk levensgevaarlijk zijn. De meeste ouders zijn ervan overtuigd dat hun kind dat niet zal doen, maar het is al regelmatig voorgekomen dat er toch een kind hierdoor overlijdt.

Hoe je het in je hoofd kunt halen om een dergelijke challenge te starten? Ik heb werkelijk geen idee. Maar het feit is dat het gebeurt. En daar zullen we als ouders rekening mee moeten houden!

Leren van social media

Maar natuurlijk: er zijn ook voordelen. Je kunt ook veel leren van social media. Neem kanalen als YouTube, waar je filmpjes kunt bekijken hoe je van alles en nog wat kunt doen. Koken, haken, origami, je tuin verzorgen of wat je ook eigenlijk maar weten wilt.

Grote kans dat je het op YouTube kunt vinden. Ideaal natuurlijk! Want een filmpje is veel duidelijker dan enkel tekst bij een haakpatroon…

Een muziekinstrument leren spelen, zangles of scheikundige proefjes: geen enkel probleem! Ideaal voor eigenlijk iedereen!

Werk vinden

LinkedIn is natuurlijk een platform wat heel fijn werkt om werk te vinden. Zeker in een tijd dat werkgevers op zoek zijn… Ze struinen LinkedIn af en je krijgt zelf aanbiedingen van werk toegestuurd. Hoe eenvoudig wil je het hebben? Even zorgen voor een goed profiel en laat jezelf daar maar zien. Voordeel? Echt wel.

Privacy

Want voor je werk is dat toch allemaal nog wel te doen. Maar: moeten we inderdaad alles maar op social media zetten wat betreft ons privéleven? Natuurlijk is het helemaal aan jou of je dit wel of niet wilt doen.

Maar: je kinderen denken er later misschien wel heel anders over en alles wat jij erop zet blijft ergens op internet rondzingen. Pubers die alles op internet gooien en daar spijt van krijgen als ze willen gaan werken, want de toekomstige werkgever zal vaak even op internet kijken of hij iets kan vinden over de persoon…

Komen er dan hele vreemde dingen langs die echt niet stroken met zijn opvattingen of de sfeer van het bedrijf/het werk, dan kan dit dus heel veel nadelen opleveren.

FOMO

Door social media zijn er ook veel meer mensen die lijden aan FOMO. De hele dag door dus checken om toch maar niets te missen. Niets op social media en daarmee ook niets op het gebied van dingen die ze wel meegemaakt willen hebben. 

Kunnen we er iets aan doen?

Tja, we zullen social media niet meer zomaar in de ban kunnen doen. Maar er verstandig mee omgaan hebben we wel zelf in de hand.

Beperk je gebruik tot een paar momenten en zit dus niet de hele dag door op je accounts te kijken. Dat geeft veel meer rust voor je hersenen en je zult je veel beter kunnen concentreren.

Denk goed na wat je wel en niet plaatst en loop niet zomaar met ieder idee mee. Blijf vooral zelf logisch nadenken. Besef dat niet alles wat je leest of ziet ook waar is. Pleeg eventueel zelf onderzoek als je toch iets hebt gezien waar je meer van wilt weten.

En bedenk dat al die influencers gewoon lekker hun gang kunnen gaan, maar dat jij zelf wel bepaalt wat je wel of niet doet of hoe jij leeft! Maar dat geldt natuurlijk voor alle vormen van reclame die aan je voorbijkomen!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *