Skip to Content

Fiets beveiligen tegen diefstal; en tips gestolen fietsen terugvinden of wat te doen

Fiets beveiligen tegen diefstal; en tips gestolen fietsen terugvinden of wat te doen

Zelfs als je niet in Amsterdam woont kun je er zo mee te maken krijgen: een gestolen fiets! Het is mij zelfs al twee keer gebeurd, gewoon in de rustige dorpjes waar ik woonde. En gewoon bij mijn eigen huis!

Dus om die plaag tegen te gaan hier tips om het te voorkomen en als het dan toch gebeurt: wat doe je dan? En kun je je fiets verzekeren tegen diefstal?

Gestolen fiets voorkomen??

Helemaal waterdicht is waarschijnlijk geen enkel idee, maar hoe moeilijker je het maakt voor een dief hoe beter. Of hoe onaantrekkelijk!

Wil een fietsendief gewoon snel even een fiets meenemen, dan zit hij niet te wachten op diverse moeilijke sloten. Gaat het hem om geld, dan zal een onaantrekkelijke fiets hem niet boeien. Hier kan jij je voordeel mee doen!

Dus wil jij een gestolen fiets voorkomen?:

 • Alles valt of staat uiteraard met sloten. Zorg voor goedgekeurde sloten en het liefst zelfs twee verschillende soorten! Vastzetten aan het fietsenrek, een lantaarnpaal of zelfs een daarvoor bestemde haak aan je huis: goed plan! En de fiets zelf ook op slot zetten uiteraard.
  Is je fiets alleen bedoeld voor even het centrum ingaan, of van het station naar je werk/huis fietsen en andersom, dan kun je natuurlijk kiezen voor een oud model, die totaal niet interessant is.
 • Zet je fiets niet open en bloot neer, zodat de ogen van de dief er helemaal heen getrokken worden. Onopvallend in de drukte tussen al die andere fietsen is beter.
 • Zet je fiets ook nooit zo neer dat een dief ongestoord zijn gang kan gaan. Goed zichtbaar onder een lantaarnpaal nodigt vast minder uit dan achteraf in een doodstil steegje.
 • Zet je fiets ALTIJD op slot, ook al staat hij gewoon op eigen terrein en zelfs in je schuur (is mij 2x overkomen…)
 • Gebruik je een kettingslot en ben je die vergeten? Dan zou je je fiets onaantrekkelijker kunnen maken door er iets aan te doen waardoor de dief er niet zomaar mee weg kan komen. Je band leeg laten lopen, zadel of stuur eraf halen, net wat voor jou het makkelijkst werkt
 • Woon je in een ‘gevaarlijke’ wijk wat fietsen betreft, zorg dat je fiets binnen staat (op slot…). Heb je geen schuur, zet hem dan in je hal, of hang hem op aan haken. Niet handig misschien, maar beter dan iedere week een nieuwe fiets nodig hebben!
 • Gebruik bewaakte fietsenstallingen.
 • Plaats een track & trace-zender op je fiets…

Welk slot op je fiets?

Zelfs als je niet in Amsterdam woont kun je er zo mee te maken krijgen: een gestolen fiets! Het is mij zelfs al twee keer gebeurd, gewoon in de rustige dorpjes waar ik woonde. En gewoon bij mijn eigen huis!

Met een fietsslot op je fiets kun je met een gerust hart jouw fiets achter laten waar je maar wilt. De meeste nieuwe fietsen worden tegenwoordig geleverd met een ringslot. Deze is gemonteerd op het frame. Let hierbij wel op de ART certificering (ART 2 sloten zijn in de meeste gevallen voldoende voor de diefstalverzekering)

Naast een vast slot kun je jouw fiets nog extra beveiligen met de een kettingslot, beugelslot, vouwslot of kabelslot. Hiermee kan je je fiets ook fysiek aan een paal oid koppelen zodat hij niet zomaar op slot meegenomen kan worden.

Fietssloten vind je hier.

Weet alles van je fiets!

Als je fiets gestolen is, dan wil je het terug, dat mag duidelijk zijn. Maar dan moet je wel weten hoe het ding eruit zag en welke bijzondere kenmerken het heeft waardoor anderen het ding ook als jouw fiets zullen herkennen. Vaak blijkt dat dit helemaal zo simpel nog niet is! Dus noteer deze zaken! Zoals:

 • Een fiets heeft een framenummer, noteer deze (bij centrumfietsdiefstal kun je zien waar dit nummer staat of vraag het na bij de winkel waar jij je fiets gekocht hebt).
 • Uiteraard zijn foto’s nog het meest duidelijk.
 • Merk, kleur en modelnaam.
 • Misschien heb je bijzonderheden als een ander zadel of een andere bagagedrager dan de standaardfiets.
  Bewaar je gegevens samen met je garantiebewijs of verzekeringspolis of misschien heb je wel een fietsregistratiekaart.
 • Zitten er kinderzitjes op? Maak ook daar foto’s van en noteer de bijzonderheden.

Wat doe je als je fiets gestolen is?

Helaas kan het toch nog gebeuren dat je fiets gestolen wordt. Allereerst geef je dit online aan bij de politie. Hier is ook een link te vinden naar fietsendepots waar je fiets misschien naar toegebracht is. Is je fiets verzekerd dan moet je uiteraard ook je verzekering op de hoogte brengen.

Hoe kun jij je gestolen fiets terug vinden?

Een track&trace-chip (hier) op je fiets kan uiteraard de uitkomst bieden. Er zijn verzekeringen die zo’n zendertje op je fiets willen. Is je fiets gestolen, dan gaat er een opsporingsdienst mee aan de slag.

Als je geen chip hebt, dan kun je platforms in de gaten houden of je fiets niet te koop wordt aangeboden, zoals op Marktplaats.

Daarnaast plaats je natuurlijk ook zelf oproepen op sociale media, waarbij je vraagt of je vrienden het willen delen. Zo was hier laatst een bakfiets teruggevonden zelfs toen hij al een paar gemeentes verderop was.

Verzekeren tegen fietsdiefstal

Je kunt je fiets laten verzekeren tegen diefstal. Eigenlijk alle grote verzekeringsmaatschappijen bieden wel een dusdanige verzekering aan.

Let wel goed op wat er allemaal onder valt en hoeveel er vergoed wordt bij een gestolen fiets. Zo zijn er zelfs verzekeringen die een doorfietsgarantie bieden.

Er zijn verzekeringen waarbij een soort wegenwacht erbij inzit: je krijgt dus hulp bij pech onderweg!

Fiets je veel dan kan dat uiteraard een uitkomst zijn. Ook juridische hulp kan erbij inzitten.

Uiteraard betaal je wel voor deze extra’s. Ben je een fervent fietser, die veel, ver en vaak fietst, dan is het vanzelfsprekend veel interessanter dan voor iemand die alleen snel even naar de winkel fietst…

Beetje humor

En om dan toch de humor er maar in te houden, ga je toch gewoon zingen: ‘Mijn fiets is gejat’… of kijk met de kinderen naar Ernst en Bobbie!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *