Skip to Content

De geschiedenis van het paasei: van vruchtbaarheidssymbool tot chocoladetraditie

De geschiedenis van het paasei: van vruchtbaarheidssymbool tot chocoladetraditie

Pasen is een feest van nieuw leven, vruchtbaarheid en overvloed. Een van de meest geliefde symbolen van Pasen is het paasei, dat in vele vormen en maten wordt verkocht en versierd. Maar waar komt het paasei eigenlijk vandaan en hoe heeft het zich ontwikkeld tot de chocoladetraditie die we vandaag de dag kennen? In dit artikel duiken we in de geschiedenis van het paasei en de verschillende betekenissen die eraan worden toegeschreven.

Het paasei als symbool van vruchtbaarheid

Het gebruik van eieren als symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven gaat terug tot in de oudheid. In veel culturen werden eieren gezien als een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. Het ei is immers het begin van nieuw leven, en tijdens de lente werd dit nieuwe leven gevierd. Ook in het christendom kreeg het ei een symbolische betekenis als symbool van de opstanding van Jezus Christus.

Het versieren van eieren

Het versieren van eieren is een eeuwenoude traditie die in veel landen en culturen wordt gevierd. In de Oudheid werden eieren vaak geverfd in felle kleuren en versierd met patronen en afbeeldingen van goden en godinnen. Ook werden eieren vaak als cadeau gegeven tijdens het lente-feest.

In de christelijke traditie werden eieren vaak rood geverfd, als symbool van het bloed van Christus dat werd vergoten tijdens zijn kruisiging. Ook werden er vaak afbeeldingen van Christus en heiligen op de eieren geschilderd.

Het paasei als chocoladetraditie

De traditie van het geven en eten van chocolade paaseieren is relatief nieuw en dateert uit de 19e eeuw. In die tijd begonnen chocolatiers in Europa met het maken van chocolade-eieren en -konijnen voor Pasen. Dit werd al snel een populaire traditie, vooral onder kinderen.

In Nederland werd de traditie van het chocolade paasei in de jaren 30 van de 20e eeuw geïntroduceerd door de firma Verkade. Het bedrijf begon met het maken van chocolade paaseieren en -hazen, en deze werden al snel populair onder de Nederlandse bevolking.

De verschillende soorten paaseieren

Vandaag de dag zijn er vele verschillende soorten paaseieren verkrijgbaar, van kleine chocolade-eitjes tot grote, gevulde paaseieren.

Waarom is drie ei een paasei?

Wie kent dit rijmpje niet van vroeger?

Eén ei is geen ei, twee ei is een halluf ei, drie ei is een paasei!’

Dit is een korte variant van;

Palm Palmpasen, ei koerei, over ene zondag, krijgen wij een ei, één ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei.

Het paasei staat symbool voor nieuw leven dat uit iets ogenschijnlijk doods tevoorschijn komt en is daarmee een symbool van opstanding. Dit is de reden waarom eieren een belangrijke rol spelen in de viering van Pasen. Het geven van eieren tijdens Pasen is een eeuwenoude traditie die nog steeds voortleeft. Het is gebruikelijk om minimaal drie eieren cadeau te geven, omdat elk ei een symbolische betekenis heeft.

Het koerei is een verbastering van kopperei (=kippenei). Hei koerei betekend dus hallo kippenei.

Eén ei is niet genoeg, omdat elk mens de ander nodig heeft. Twee eieren representeren het zintuiglijke en lichamelijke deel van de mens, maar het derde ei is de drie-eenheid van lichaam, ziel en geest en staat voor het werkelijke paasei, de opstanding uit de dood.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *