Skip to Content

Gemiddelde vaste lasten; overzicht uitgaven per maand per persoon of gezin

Gemiddelde vaste lasten; overzicht uitgaven per maand per persoon of gezin

Elk gezin is natuurlijk weer anders: sommige mensen wonen helemaal alleen, sommigen met z’n tweeën en een ander gezin bestaat bijvoorbeeld uit twee volwassenen met vier kinderen. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat de uitgaven stijgen naarmate je gezin groeit; je hebt immers meer monden te voeden, maar ook wordt meestal meer water, elektriciteit en gas verbruikt door grotere huishoudens.

Daarnaast betaal je vaak meer waterschapsbelasting en gemeentelijke belasting als je gezin uit meerdere personen bestaat, vergeleken met iemand die in z’n eentje woont. Ook de leeftijd van kinderen is van belang, omdat je bij elke leeftijd weer andere uitgaven kunt hebben.

Toch kun je gemiddelde uitgaven berekenen door te kijken wat gezinnen uitgeven aan bepaalde vaste lasten. Hieronder vind je een rijtje met gemiddelde uitgaven van een gezin per maand:

Huur of hypotheek: 500 à 600 euro

  • Gas: 115 euro
  • Water: 19 euro
  • Elektriciteit: 68 euro
  • Zorgverzekering: 238 euro
  • Autoverzekering: 53 euro
  • Internet en televisie: 50 euro
  • Verzekeringen: 38 euro

Huur of hypotheek: 500-600 euro per maand

Je kunt je vast voorstellen dat het voor sommige uitgaven relatief goedkoper is om met meer mensen te wonen, want de prijs blijft toch hetzelfde. Dat is bijvoorbeeld zo met de huur of hypotheek die je betaalt voor je woning; het maakt niet uit of je daar in je eentje woont of met een groot gezin, want de prijs per maand blijft gelijk.

Wél wordt de prijs per persoon dus eigenlijk goedkoper als je met meerdere mensen woont, en zeker als je geen éénverdiener bent maar je eventuele partner of huisgenoot ook zijn steentje bijdraagt.

Gas, water en elektriciteit: totaal 202 euro per maand

Deze kosten zijn erg afhankelijk van het soort woning waarin je woont en met hoeveel personen je daar leeft. Hoe groter de woning, hoe hoger de stookkosten vaak zijn. Bovendien profiteer je in een flat vaak van de warmte door het stookgedrag van je buren, waardoor je zelf minder verbruikt.

Woon je in een tussenwoning, dan gaan de stookkosten al wat omhoog, en voor een hoekwoning nog wat extra. Voor een vrijstaand huis betaal je soms wel dubbel zoveel voor gas als wanneer je in een flat zou wonen.

Een ander belangrijk aspect is de leeftijd van de woning: oudere huizen zijn vaak slechter geïsoleerd en daarom ben je veelal meer geld kwijt aan gas dan wanneer je in een nieuwbouwwoning woont.

Boodschappen en verzorging: 361 tot 414 euro per maand

Je hebt natuurlijk naast je vaste lasten zoals de huur en verzekeringen, ook andere maandelijkse uitgaven zoals de boodschappen en kosten voor verzorging. Denk dan ook aan de kapper, pedicure, shampoo, deodorant en luiers. De uitgaven voor boodschappen en verzorging zijn erg afhankelijk van de samenstelling van je gezin.

Eigenlijk gaan de kosten helemaal niet zo erg omhoog nadat er kinderen bij zijn gekomen. Twee partners zonder kinderen besteden maandelijks gemiddeld 361 euro aan boodschappen en verzorging.

Hebben zij twee kinderen onder de 8 jaar, dan stijgt dat gemiddelde iets naar 367 euro per maand. Een gezin met twee volwassenen en één kind van 12 jaar of ouder is gemiddeld 414 euro per maand kwijt aan boodschappen en verzorging.

Dat heeft er onder andere mee te maken dat jonge kinderen minder eten dan volwassenen en dus minder boodschappen nodig hebben, terwijl de meeste pubers soms juist veel méér kunnen eten dan hun ouders en extra eten en drinken vragen. Het kan helpen om te werken met een weekmenu om de kosten te drukken.

Kleding en schoenen: 1600 euro per jaar

Dat is een flink bedrag voor sommige gezinnen, maar ook dit is weer een gemiddelde. Het is erg inkomensafhankelijk hoeveel een gezin per jaar uitgeeft aan kleding en schoenen, want mensen met een hoger inkomen kopen vaak meer en duurdere kleding dan gezinnen met een laag inkomen.

Gezinnen met een lager inkomen besteden ongeveer 4% van hun inkomen aan kleding en schoenen. Voor een gezin in de bijstand is dat dus zo’n 50 euro per maand. Gezinnen met een hoger inkomen geven ongeveer 5% van hun inkomen uit aan kleding en schoenen.

Abonnementen

In de meeste gezinnen zijn ook enkele abonnementen aanwezig. Internet en televisie zijn vaak erg belangrijk, maar dit komt al snel neer op zo’n 60 euro per maand. Je kunt echter wel een goedkoper abonnement kiezen met bijvoorbeeld alleen internet, als je geen televisie kijkt maar veel streamt.

Echter betaal je voor die streamingsdiensten natuurlijk ook een maandelijks bedrag: Netflix is al gauw 12 euro per maand, en voor Videoland betaal je ook zoiets.

Voor het luisteren van muziek is er vaak een abonnement op Spotify of YouTube, wat zo’n 10 euro per maand kost. Ook zijn er kosten voor je mobiele telefoon, want tegenwoordig belt bijna niemand nog prepaid. Je wilt het liefst onbeperkt kunnen bellen, sms’en en internetten op je telefoon.

Soms betaal je ook nog een maandelijks bedrag voor de smartphone zelf: per persoon is dat gemiddeld zo’n 30 euro per maand. Misschien heb je ook nog een abonnement op een tijdschrift of loterij? Dit kost ook al snel tussen de 9 en 13 euro per maand, afhankelijk van hoeveel abonnementen je hebt. Mocht je willen besparen, dan is dit een kostenpost waarbij dat goed mogelijk is.

Heb je geen auto? Dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit dan mensen die dat wel hebben, omdat je geen benzine betaalt, geen wegenbelasting en geen autoverzekering.

Ook kosten voor onderhoud kunnen soms flink oplopen. Maar je hebt toch regelmatig vervoer nodig, bijvoorbeeld als je werk niet op loop- of fietsafstand is. Dan moet je dus met het openbaar vervoer. Je kunt daarvoor ook een abonnement nemen waardoor je goedkoper uit bent dan alle losse ritjes.

Een Weekend Vrij abonnement kost bijvoorbeeld 31 euro per maand, maar je kunt ook een duurder abonnement nemen als je vaker wilt reizen.

Huisdieren

Niet iedereen heeft een huisdier, maar iedereen met een huisdier weet dat daar ook de nodige kosten aan verbonden zijn. Allereerst zijn er kosten voor de aanschaf van een dier.

Maar ook met de volgende zaken moet je rekening houden, bijvoorbeeld bij een hond: chippen en registreren, cursus en training, huisvesting en benodigdheden, voeding en verzorging, dierenarts, verzekering, hondenbelasting, een pension voor tijdens de vakantie, uitlaatservice en oppas.

Meer informatie over huishoudelijke uitgaven vind je hier.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *