Skip to Content

Gemiddeld aantal keer seks per week; hoe vaak op welke leeftijd?

Gemiddeld aantal keer seks per week; hoe vaak op welke leeftijd?

Seks speelt vaak een belangrijke rol binnen een relatie. Het is een onderwerp dat ons allemaal bezighoudt. Maar hoeveel seks hebben we eigenlijk?

We horen vaak over hoeveel seks mensen tegenwoordig zogenaamd hebben. Volgens sommigen doet iedereen het iedere dag, en soms een paar keer per dag! Maar hoeveel seks hebben mensen echt gemiddeld? En hoe verhoudt dit zich tot vorige generaties?

Hoe vaak hebben we gemiddeld seks?

We doen het om ons dicht bij onze partner te voelen, stress te verlichten, calorieën te verbranden en ons gevoel van welzijn te vergroten. Maar hoe vaak hebben we eigenlijk seks?

Ten eerste is het aantal keer natuurlijk ook afhankelijk van je leeftijd. De groep mensen in de leeftijd 18-29 jaar hebben, heel verrassend, de meeste seks. Zij doen het zo’n 112 keer per jaar, wat neerkomt op twee keer per week. Als je ouder wordt neemt dit af, mensen in de leeftijd 30-39 jaar hebben ongeveer 86 keer per jaar seks, wat 1.6 keer per week is. En mensen in de leeftijdsgroep 40-49 doen het gemiddeld één keer per week, namelijk 69 keer per jaar. Dit kan komen omdat je op jonge leeftijd nog de meeste energie en tijd hebt, naarmate je ouder wordt komen er ook andere verantwoordelijkheden bij kijken zoals een baan, gezin etc.

Uit het onderzoek Seksuele gezondheid in Nederland van Rutgers in 2017 kwamen hele andere cijfers. Volgens dit onderzoek hebben de meeste Nederlanders niet meer dan drie keer per maand seks. Het eerder genoemde gemiddelde van ‘twee keer per week’ wordt dus meestal niet gehaald. Dat wil echter niet zeggen dat de mensen niet tevreden zijn over hun seksleven. Zo zegt 92% van de mannen en 75% van de vrouwen erg te genieten van seks.

Een recente studie van het Amerikaanse seksuologenpunt heeft aangetoond dat het gemiddelde aantal seksuele contacten per jaar onder volwassenen is gedaald van 118 x per jaar in de jaren negentig tot 88x per jaar in de jaren 2010. Dit betekent een daling van bijna 25%. Dit is opmerkelijk, aangezien we in een tijd leven waarin seks meer geaccepteerd en bespreekbaar is dan ooit tevoren. Er is zelfs een onderzoek geweest waarbij de respondenten aan een leugendetector werden gelegd, hieruit bleek dat mannen dit nog wel eens willen overdrijven en vrouwen daarentegen een lager aantal opgaven.

Minder relaties

De daling in het aantal seksuele contacten kan worden toegeschreven aan een aantal verschillende factoren. In de eerste plaats kan deze daling het gevolg zijn van het feit dat mensen steeds later in het leven trouwen. De gemiddelde leeftijd is volgens het CBS gestegen van 23 jaar in 1980 tot 38,8 jaar in 2020. Ook zijn het aantal alleenstaanden toegenomen. Aangezien de meeste seksuele contacten plaatsvinden binnen een relatie, kan dit invloed hebben op dit cijfer.

Geen partner meer nodig

Een andere factor die kan bijdragen aan de daling van het aantal seksuele contacten is de toenemende populariteit van pornografie, denk bijvoorbeeld ook aan OnlyFans. Daarnaast wordt zelfbevrediging steeds normaler en geaccepteerd. Er komen steeds meer speeltjes op de markt waardoor je geen partner meer nodig hebt om toch een orgasme te kunnen krijgen of in je eigen behoefte te voorzien.

Sociale media

Een derde factor die de daling van het aantal seksuele contacten kan verklaren is de groeiende populariteit van sociale media. Studies hebben aangetoond dat mensen die meer tijd doorbrengen op sociale media, minder seks hebben. Dit komt waarschijnlijk omdat sociale media ons afleiden van onze echte sociale contacten, waaronder seksuele contacten.

De daling in het aantal seksuele contacten is dus het gevolg van een aantal verschillende factoren. Het is echter belangrijk om te bedenken dat dit gemiddelde cijfer niet per se iets zegt over hoeveel seks mensen willen hebben. Veel mensen hebben een hoog seksdrive en willen meer seks hebben dan het gemiddelde. Anderen hebben een lage seksdrive en hebben minder behoefte aan seks. Het is dus belangrijk om te bedenken dat iedereen anders is.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *