Skip to Content

Gember shot maken; is dit gezond, effect en nadelen zoals afvallen

Gember shot maken; is dit gezond, effect en nadelen zoals afvallen

De laatste tijd lijkt het alsof gembershots overal zijn. Als je ze niet kent, ze worden meestal gemaakt van verse gember, water en citroensap. Soms worden er andere ingrediënten aan toegevoegd, zoals honing, cayennepeper of kurkuma. De shotjes worden meestal ’s ochtends als eerste gedronken op een lege maag.

Gezien de hype vraag je je misschien af wat deze shots precies zijn en wat ze voor je kunnen doen. In dit artikel bekijken we de gembershots van dichterbij en kijken we of ze echt voldoen aan de hype.

Wat is een gembershot?

Een gembershot is een drankje gemaakt door gemberwortel te persen of te raspen. Een shotje is ongeveer 30 milliliter, en je drinkt het meestal in één of twee slokjes uit een klein glas. Wat zit er in een gembershotje? Gewoon gembersap! Maar voel je vrij om citroensap, sinaasappelsap, kurkuma, cayennepeper of honing toe te voegen voor extra smaak. Zo kun je het precies maken zoals jij het lekker vindt.

Sommige mensen houden van pittige gembershots, terwijl anderen ze liever zoet hebben. Gembershots zitten boordevol voedingsstoffen en zijn een geweldige manier om je dag te beginnen.

Hoe smaakt het?

Heb je ooit gembersap geprobeerd? Als je dat hebt gedaan, dan weet je dat het een unieke, pittige smaak heeft. Sommige mensen houden van de sterke, peperige smaak van gembersap, terwijl anderen het een beetje te intens vinden. Gelukkig zijn er manieren om gembersap smakelijker te maken voor mensen met een gevoelige smaak.

Eén optie is het toevoegen van zoete ingrediënten zoals honing of suiker. Dit helpt de pittige smaak van de gember te compenseren en maakt het verfrissender. Een andere optie is om het gembersap te verdunnen met water of een ander sap. Dit helpt de intensiteit van de smaak af te zwakken en maakt het aangenamer om te drinken.

Wanneer neem je een gembershot?

Sommige mensen nemen ze graag voor het eten om te helpen bij de spijsvertering, terwijl anderen vinden dat het nuttig is om er een te drinken vlak voor de training. Hoe dan ook, het nemen van een gembershot is een prima manier om je dagelijkse dosis van deze gezondheidsbevorderende wortel binnen te krijgen.

Niet alleen helpt gember bij de spijsvertering, maar het is ook aangetoond dat het misselijkheid verlicht en ontstekingen vermindert. Maar je kunt een gembershot ook prima ’s ochtends nemen.

Is het gezond?

De laatste jaren zijn gembershots populair geworden als gezondheidsdrank. Van gember wordt toch gezegd dat het ziekten helpt afweren en je immuunsysteem versterkt. Maar zijn deze beweringen waar? Laten we dat eens nader bekijken.

Mogelijke gezondheidsvoordelen en effecten van gembershots;

  • Gember wordt al eeuwenlang gebruikt voor medicinale doeleinden. Zelfs in de oudheid werden gemberelixers gebruikt om allerlei kwalen te behandelen. Er zit dus zeker een geschiedenis achter de bewering dat gember goed is voor je gezondheid.
  • Maar wat zegt de wetenschap? Nou, studies hebben aangetoond dat gember kan helpen misselijkheid en braken te verminderen, en het kan ook helpen pijn en ontstekingen te verlichten. Gember is ook een krachtige antioxidant, wat betekent dat het kan helpen je cellen te beschermen tegen schade.

Gember ontstekingsremmend en antioxiderend

Gember is een populair ingrediënt in veel culinaire gerechten, maar het heeft ook een aantal krachtige gezondheidsvoordelen. Gember zit boordevol gingerolen, paradolen, sesquiterpenen, shogaolen en ingebroken – allemaal stoffen met sterke ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.

Veel studies tonen aan dat gemberextract ontstekingen kan verminderen bij mensen met reumatoïde artritis, darmontsteking, astma en bepaalde soorten kanker. Citroen en kurkuma (ingrediënten die ook veel voorkomen in gembershots) hebben ook sterke ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.

Helpt bij misselijkheid en spijsverteringsproblemen

Al eeuwenlang wordt gember gebruikt als natuurlijk middel tegen maagproblemen. De moderne wetenschap heeft deze volksbeweringen ondersteund, en studies hebben aangetoond dat gember kan helpen bij misselijkheid, een opgeblazen gevoel en indigestie.

Als je op zoek bent naar een veilige en effectieve manier om je spijsvertering te verbeteren, kan gember het proberen waard zijn. En, in tegenstelling tot sommige andere behandelingen, kun je gemakkelijk gember supplementen vinden bij je plaatselijke natuurvoedingswinkel.

Gember is goed voor je immuunsysteem

Als je op zoek bent naar een manier om je immuunsysteem op natuurlijke wijze te versterken, kan gember een prima optie zijn. Gember heeft sterke ontstekingsremmende en antioxiderende effecten, die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en je immuunsysteem gezond te houden. Bovendien heeft gember krachtige antivirale en antibacteriële eigenschappen.

Er zijn veel studies die erop wijzen dat gember de immuunrespons kan stimuleren. Daarnaast zitten er vaak andere ingrediënten in een shot gember die ook het immuunsysteem verbeteren, zoals honing en citroen. Van deze is aangetoond dat ze een antibacteriële en antivirale werking hebben.

Gembershot helpen je af te vallen

Als je wilt afvallen, kan gember een nuttige aanvulling zijn op je dieet. Van gember is aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel verlaagt en gewichtsverlies bevordert. Bovendien bevat het veel antioxidanten, die kunnen beschermen tegen bepaalde soorten kanker.

Probeer gember toe te voegen aan een smoothie of sap, of maak een gembershot door gember te mengen met water, honing en appel. Voor een extra boost van gezondheidsvoordelen voeg je spinazie toe aan je gembershot.

Zijn er ook nadelen?

Gembershots lijken over het algemeen flinke gezondheidsvoordelen te hebben. Er zijn echter een paar dingen waar je op moet letten:

  • In grote hoeveelheden schijnt gember bloed verdunnend te kunnen werken. Er zijn echter ook studies die aantonen dat gember geen effect heeft op bloedverdunning. Als je bloedverdunners gebruikt, kun je misschien beter niet te vaak een gembershot nemen.
  • Gembersupplementen kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen. Mensen met diabetes die bepaalde bloedsuikermedicijnen gebruiken kunnen daarom misschien beter die supplementen niet te veel nemen. Het is niet bekend of shots gember hetzelfde effect hebben als supplementen.
  • Als je allergisch bent voor gember, kun je ook beter geen gembershots nemen.
  • Let op suikers. Sommige recepten bevatten iets zoets als honing of stroop, wat het aantal calorieën en koolhydraten kan verhogen. Kies voor ongezoete versies of maak zelf thuis met alleen water en verse gember.

Nu je wat meer weet over de mogelijke voor- en nadelen van het nemen van gembershots, kun je beslissen of ze voor jou geschikt zijn. Helaas is er geen pasklaar antwoord als het om zoiets gaat – uiteindelijk is het aan jou om naar je lichaam te luisteren en te kijken hoe je je voelt na het uitproberen ervan.

Zelf een gembershot maken

Je hoeft niet die dure gembershots uit de winkel te kopen, je kunt ze prima zelf maken. Alles wat je nodig hebt, is een sapcentrifuge of blender, verse gember en een citroen. Doe gewoon alle ingrediënten in de sapcentrifuge of blender en voeg water toe. Giet het in een glas en geniet! Je kunt ook experimenteren met verschillende ingrediënten om je perfecte recept te vinden. Vergeet niet daarna wat water te drinken om de sterke smaak weg te spoelen. Geniet ervan!

Meer recepten vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *