Skip to Content

Geluidsoverlast buren; van geluid meten, tot hoe laat bij feestje of verbouwing

Geluidsoverlast buren; van geluid meten, tot hoe laat bij feestje of verbouwing

Geluiden kunnen soms tot irritatie leiden. Buren die veel lawaai maken, de snelweg vlak langs je woonplaats, de jongeman verderop in de straat met zijn crossbrommer, kortom er is veel waar jij je aan kunt ergeren wat geluid aangaat.

Soms kan deze geluidsoverlast je leven gaan beheersen. Elke dag het constante blaffen van de hond van de buren kan zoveel irritatie opwekken, dat je elk geluid al als overlast gaat ervaren.

Dit kan tot botsingen met de buren leiden, wat eigenlijk allang voorkomen had kunnen worden als je er maar over had durven praten. Maar zo gemakkelijk is dat niet.

Soorten overlast

Geluidsoverlast buren

Wanneer de zomer is aangebroken, zullen er ook steeds meer mensen buiten gaan leven en zelfs tot laat in de nacht doorgaan. Op zich is dat niet erg, maar dan moeten ze hun stemgeluid wel aan gaan passen en de muziek zachter of uitzetten. Dat is meestal niet het geval.

De nodige biertjes hebben hun werk gedaan en men wordt luidruchtiger en vrijer. Zij realiseren zich vaak niet, dat er ook mensen zijn die de volgende dag weer vroeg op moeten en naar hun werk zullen moeten gaan.

Liefst goed uitgerust. Dan is het niet fijn om een groep mensen te moeten aanhoren die vrij veel lawaai maakt en je uit de slaap houdt.

Wat je kunt doen is er naar toe gaan, maar je kunt ook bellen, als je een telefoonnummer hebt. Vraag of ze rustiger willen zijn en vertel dat je weer moet werken de volgende dag. Misschien willen ze binnenshuis hun feestje voortzetten? 

Provoceer niet, maar spreek gewoon met deze mensen. Wanneer er niet op gereageerd wordt, of soms zelfs, nog meer lawaai gemaakt wordt, bel dan de politie. Die komt het geluid meten en zal de herrieschoppers hierop aanspreken.

Buurtfeesten

Ook de nodige feestjes zullen weer de aandacht trekken. Buurtfeestjes, barbecues en andere feestjes zullen weer volop de aandacht gaan trekken.

Gelukkig worden deze van tevoren aangekondigd en kun je daar zelf rekening mee gaan houden. Er zullen voor sommige evenementen vergunningen worden afgegeven.

Daarvan kun je een aankondiging vinden in je regiokrant of op de website van je Gemeente.

Je kunt er bezwaar tegen aantekenen, je kunt er ook voor kiezen om ergens anders een onderkomen te vinden als dit maar voor één nacht is. En oordoppen kunnen ook een heel eind helpen om geluidshinder tegen te gaan.

Mobiliteitsoverlast

Ook die jongen op zijn crossbrommer zal het begrijpen als je hem vraagt of hij niet in de straat zoveel lawaai wil maken.

Misschien kun je hem zelfs een plaatsje aandragen, waar niemand er last van heeft. Mogelijk kan hij ergens in een weiland crossen, of weet iemand een ander terrein voor hem.

Verbouwingsoverlast

Er zijn ook mensen die hun huis verbouwen. Dat moet je toch weer even voor lief nemen. Je kunt niet verwachten dat mensen zomaar ophouden midden in hun werk.

Maar ze moeten wel rekening houden met hun buren en dus rond de klok van tien stoppen met harde geluiden en ’s morgens niet om zeven uur alweer beginnen, mits ze dit met je besproken hebben.

Je hoeft dit echter niet een heel jaar lang te dulden, een verbouwing moet wel een keer stoppen, dus bespreek dit met elkaar.

Overlast zelf bespreekbaar maken met de buren

Want hoe pak je dat aan? Hoe zullen de buren reageren en krijg je geen ruzie door dit op de man af te bespreken? Kun je niet beter de politie bellen of een buurtbemiddelaar dit laten regelen?

Het antwoord daarop is: nee. Zij zullen je ook vragen of je zelf al eens met je buren hebt gesproken over dit probleem. Pas dan komen zij in actie.

Het hoeft niet zo moeilijk te zijn om dit bespreekbaar te maken met je buren. Ga er gewoon naar toe, of wanneer je ze toevallig eens voorbij ziet lopen, knoop dan een praatje aan.

Vraag of zij weten dat hun hond zoveel blaft in hun afwezigheid, of misschien dat hun kind de radio veel harder gaat zetten als ze er niet zijn. Je kunt ook vertellen dat je veel last hebt van geluiden, waar zij zelf mogelijk geen weet van hebben.

Hoe hun reactie zal uitvallen, ligt meestal ook aan je eigen gedrag. Wanneer je boos en geagiteerd naar hen reageert, zullen zij dit als een aanval zien en dus ook boos terug gaan doen.

Maar als je het rustig aanpakt en erover in gesprek kunt gaan, zonder dat er verwijten naar elkaar worden gemaakt, dan zal het zeker veel beter uitpakken.

Overlast melden; waar kan dat?

Heeft dit allemaal geen zin, dan kun je de politie bellen, of via de gemeente een buurtbemiddelaar eraan te pas laten komen. Huur je een woning, dan kun je ook de verhuurder op de hoogte stellen.

Er staat in je contract dat je geen overlast zal mogen veroorzaken, dus dat geldt ook voor je buren. De verhuurder kan je buren hierop aanspreken.

Meer informatie vind je hier of op de website van je gemeente.

Zelf overlast veroorzaken

Probeer zelf ook wat begrip voor een ander op te brengen en leg niet op elk slakje zout. Wacht echter nooit te lang met het melden van geluidshinder bij je buren. Hoe langer je wacht, hoe groter de irritatie wordt en dit kan je zelfs ziek maken.

Geef duidelijk aan wat het probleem is, zonder dat je boos wordt of verwijten gaat maken naar je buren. Haal er niets anders bij, dan alleen de geluidsoverlast.

Maak het bespreekbaar, door te vragen of je zelf ook geen lawaai maakt of dat de buren ergernissen hebben over jouw gedrag.

Wanneer je aangeeft dat je zelf niet perfect bent en mogelijk ook storend gedrag vertoont, zullen de buren ook ontvankelijker zijn voor kritiek op hun eigen gedrag. Geluidsoverlast is storend in ieders leven, dus probeer wat rekening met elkaar te houden.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *