Je komt ze wel eens tegen: flyers in de winkel, in je brievenbus of aan een product zelf dat je het gratis kunt proberen. In de meeste gevallen kun je de waarde van het product niet direct aan de kassa terugkrijgen, maar moet je het product afrekenen en kun je het later terugvragen. Je krijgt dus geld terug.
Zulke cashbackacties vind je bijvoorbeeld regelmatig via Eurosparen, waar producten van bijvoorbeeld Optimel en Campina aan meedoen. Scoupy is ook een bekende app waar geregeld leuke cashbacks te vinden zijn, kortingen voor producten of verrassingspakketten voor leuke prijsjes.
Het couponnen in Nederland is niet echt te vergelijken met hoe het er in Amerika een toegaat in de TLC-serie Extreme Couponing, maar het is zeker leuk om er meer over te weten te komen! Misschien raak je zelf ook wel geïnspireerd om mee te doen aan geld-terug-acties!
Verschillende soorten cashback acties
Er zit een aantal verschillen tussen de soorten cashbacks die er in Nederland zijn. In veel gevallen gaat het om geld-terug-acties waarbij je 100% van het aankoopbedrag van de boodschappen retour krijgt, maar soms krijg je een vast bedrag een korting terug. Dat kan gaan via een app zoals Eurosparen of Scoupy, maar soms bieden bedrijven ook buiten deze apps om hun cashbackacties aan
Daarnaast bestaan er de zogeheten “niet goed, geld terug” acties, waarbij je het product kunt proberen en je geld terug kunt krijgen als je niet tevreden bent. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat je hier alleen gebruik van maakt als je echt niet tevreden bent.
Hoe werkt het?
Verreweg de meeste geld-terug-acties verlopen tegenwoordig online. Via een website of app kun je een formuliertje invullen met je gegevens, waarna je alleen nog maar een foto van de kassabon hoeft te uploaden en dan binnen een paar dagen het geld op je rekening krijgt gestort.
Soms is een kassabon niet goed zichtbaar of heb je per ongeluk een verkeerd product gekocht. Daar krijg je bij Scoupy dan een melding van, waarna je de aanvraag nogmaals kunt indienen met de juiste gegevens.
Sommige geld-terug-acties verlopen nog via de post. Je moet dan vaak een formulier printen, invullen en de originele kassabon bijvoegen. In de meeste gevallen kun je het wel opsturen naar een antwoordnummer, maar soms kost het je wel een postzegel. Als het dan gaat om een cashback van 1 euro, is dat bijna de moeite niet.
Bovendien kunnen je gegevens of de kassabon kwijtraken en duurt het vaak ook erg lang voordat je het geld retour hebt. Als de aanvraag om wat voor reden dan ook wordt afgekeurd, krijg je hier meestal geen bericht over en krijg je dus ook je geld niet retour.
Tips voor de startende couponner
Lees altijd goed de actievoorwaarden. Dit is het belangrijkste punt van allemaal! Let vooral op wat de actieperiode is, welke vergoeding je krijgt, welke varianten van het product allemaal aan de actie meedoen, etc. Zal je namelijk net zien dat je een andere smaak hebt gekocht dan waar de actie voor geldt, of je hebt het product net één dag te laat gekocht.
Bewaar altijd je kassabonnen. De website of app waar je hebt meegedaan aan de geld-terug-actie heeft meestal ook in de actievoorwaarden staan dat ze het recht hebben om de originele kassabon op te vragen, bijvoorbeeld als er vermoedens zijn van fraude of bij wijze van steekproef. Maar ook voor je eigen administratie is het handig om de kassabon minimaal vier weken na terugbetaling te bewaren.
Bedenk of je het product ook gaat gebruiken. Vooral in het begin kunnen de geld-terug-acties best verslavend werken! Het geeft een heel fijn gevoel om producten “gratis” of met korting te krijgen en het liefst duik je elke dag de supermarkt in om te kijken of er leuke cashbacks verstopt zijn die nog niet online in een overzichtje staan.
Het is ook echt een heel leuke hobby, maar bedenk ook of je het product wel echt gaat gebruiken. Als het in de kast belandt zonder dat je er ooit nog naar omkijkt en het vervolgens na een jaar weg moet gooien omdat het over de datum is, is dat ook zonde. Je hebt bijvoorbeeld geen hondenvoer nodig als je geen hond hebt. Maar wat je wel kunt doen, is dit weggeven aan iemand die het wél goed kan gebruiken.
Bedenk ook dat het doel van de geld-terug-acties juist is om je gratis kennis te laten maken met een vaak nieuw product; het is dus niet heel erg als je het wel probeert en het achteraf tóch niks vindt.
Houd zelf een overzicht bij
Via de Scoupy app kun je gemakkelijk zien aan welke cashbacks je hebt meegedaan en krijg je vaak ook al binnen 48 uur het geld op je rekening. Maar bij sommige geld-terug-acties kan het wel eens iets langer duren, afhankelijk van wat in de actievoorwaarden staat als terugbetalingstermijn.
Als je meedoet aan meerdere geld-terug-acties tegelijkertijd, kun je het overzicht gemakkelijk kwijtraken. Je kunt nu eenmaal niet onthouden op welke dag je hebt meegedaan aan welke actie, maar je wilt wel bijhouden of je van alles ook daadwerkelijk je geld hebt terug ontvangen.
Zo’n overzicht kun je gemakkelijk voor jezelf maken met bijvoorbeeld Excel. Zet daarin gegevens zoals de naam van het product, de datum van aankoop (en eventueel de datum van deelname aan de actie, als dit later was dan de aankoopdatum), het bedrag en eventueel de terugbetalingstermijn.
Vervolgens kun je eenvoudig een kruisje zetten als de uitbetaling heeft plaatsgevonden. Het leuke hiervan is dat je de bedragen voor Excel kunt laten optellen, zodat je precies kunt zien wat de waarde is van de producten die je allemaal al gratis hebt kunnen proberen!
Waar vind je de geld-terug-acties?
Er is een aantal sites waarop je regelmatig de lopende cashbackacties kunt vinden:
- https://www.gratis.nl/geld-terug-acties.php
- https://gierigegerda.nl/dit-zijn-alle-lopende-cashbacks-voor-100-gratis-producten/
- https://www.eurosparen.nl/nl/l/geld-terug-acties/
- https://www.thuisleven.com/lopende-geld-terug-acties/
- https://www.testnugratis.nl/cashback-en-geld-terug-acties/
- https://www.allesvoorniks.nl/geld-terug-acties
- https://xgratis.nl/category/gratis/geld-terug-actie
Leave a comment