Tips om geld sparen. Wie zegt dat je alleen geld apart kunt zetten op je spaarrekening als je een hoog inkomen hebt?
Door eens goed te kijken naar jouw inkomsten en uitgaven, vind je misschien mogelijkheden om te besparen op bijvoorbeeld de vaste lasten of boodschappen, en kun je per maand dus meer geld overboeken naar de spaarrekening. Wees je ervan bewust dat elke euro is meegenomen.
Zelfs al spaar je maar 10 euro per maand, als dat alles is wat je kunt of wilt missen, dan is dat per jaar toch 120 euro en in vijf jaar tijd heb je 600 euro gespaard. Dat lijkt niet heel veel, want sommigen sparen dit bedrag maandelijks, maar toch kan het een mooi begin zijn.
Voor mensen die het niet breed hebben, kan die 600 euro in vijf jaar tijd een flinke buffer zijn voor als hun wasmachine bijvoorbeeld stuk gaat. Hieronder vind je tips hoe je geld sparen goed aan kunt pakken!
Kijk goed naar je uitgavenpatroon
Heb je het idee dat je eigenlijk niks kunt missen? Vaak zijn er nog genoeg mogelijkheden om ergens op te besparen, zodat je minder geld uitgeeft en dus tóch elke maand iets op die spaarrekening kunt storten en een lekker bedrag opbouwt. Door het maken van een begroting krijg je veel inzicht in je inkomsten en uitgaven en kun je ook direct zien waar je geld naartoe gaat.
Waar kun je op besparen? Misschien zijn er wel allerlei abonnementen binnen jouw huishouden waar eigenlijk niet naar om wordt gekeken, zoals een tijdschrift of streamingsdienst. Als je het abonnement opzegt, kun je gemakkelijk 10 euro per maand besparen, wat je vervolgens natuurlijk op je spaarrekening kunt zetten!
Kun je iets vervangen?
Veel kleine bedragen bij elkaar opgeteld zijn vaak toch een groot bedrag. Kijk bijvoorbeeld eens naar je boodschappen: koop je elke week twee zakken chips, twee pakken koekjes en dure merken?
Probeer eens of het met de ongezonde snacks wat minder kan, en kies vaker voor goedkopere huismerken in plaats van A-merken. Dat kan behoorlijk schelen in je portemonnee! Misschien was je eerst wekelijks 100 euro kwijt aan boodschappen, en nu 80 euro. Dat is een besparing van 20 euro per week, ofwel 80 euro per maand. Als je dit bedrag maandelijks spaart, tikt het behoorlijk aan.
Of misschien koop je dagelijks een koffie op het station of een lunch op kantoor, als je naar je werk gaat? Vervang dit eens door eten en drinken dat je van huis meeneemt. Ook op deze manier zul je goedkoper uit zijn en het bespaarde bedrag kun je op je spaarrekening storten. Dat kan al snel tientallen euro’s per maand zijn.
Automatische overschrijving
Je kunt het gemakkelijkst sparen wanneer je dit steeds aan het begin van de maand doet, of in ieder geval vlak nadat je salaris of uitkering en eventuele toeslagen zijn gestort. Van tevoren kun je vast uitrekenen hoeveel geld je kunt missen om te sparen, en dit bedrag kun je via de bank automatisch op een vaste dag laten overschrijven naar je spaarrekening.
Mocht je een maand echt niet kunnen rondkomen, kun je altijd weer iets terugboeken. Maar toch zul je dat waarschijnlijk minder snel doen of sneller geneigd zijn dit bedrag zo snel mogelijk weer aan te vullen, omdat het natuurlijk zonde is van je spaargeld. Deze manier werkt beter dan aan het einde van de maand kijken hoeveel geld je nog over hebt, want dat is meestal niet meer zo veel.
GEld sparen en schulden
Het is altijd fijn om een goedgevulde spaarrekening te hebben, maar als je daarnaast ook schulden hebt, schiet dat eigenlijk weinig op. Je krijgt wel rente over je spaargeld, maar dit is tegenwoordig slechts ongeveer een halve procent. Over schulden betaal je meestal een hoger percentage aan rente, soms wel meer dan 10 procent.
Hoe langer je wacht met het afbetalen van je schulden, hoe hoger de schuld wordt. Je kunt beter éérst je schulden aflossen en zodra je schuldenvrij bent beginnen met het opbouwen van spaargeld. Je kunt natuurlijk wel maandelijks een klein bedrag apart zetten voor noodgevallen, maar zorg dat het aflossen van de schulden prioriteit heeft.
Hier vind je bij Nibud meer tips voor als je schulden hebt.
Af en toe wat bijklussen
Als je weinig kunt sparen, kan dat betekenen dat je uitgaven te hoog zijn. Maar misschien wil of kan je eigenlijk nergens op besparen. Dan is het een mogelijkheid om je inkomen te verhogen, zodat je toch elke maand een bedrag kunt sparen.
Kijk eens of je spullen in huis hebt liggen om te verkopen! Zet de spullen op Marktplaats en houd het verdiende geld apart voor je spaarrekening. Geld dat je contant krijgt, kun je natuurlijk in een echte spaarpot stoppen.
Maar misschien kun je ook wel iets bijverdienen door bijvoorbeeld bijles te geven aan je buurmeisje, of vrienden te helpen met verhuizen of klussen. Al deze extraatjes kun je ook goed opsparen.
Ook alle andere inkomsten die je als extra krijgt, zoals een eindejaarsuitkering, vakantiegeld, kinderbijslag of een teruggave van de Belastingdienst, kun je beter meteen op je spaarrekening apart zetten.
Al deze extra inkomsten betekenen niet dat je ook extra uitgaven moet doen, toch? Soms gaat het om geld dat je teveel hebt betaald, zoals inkomstenbelasting, wat je nu dus terugkrijgt.
Maar je hebt helemaal niet doorgehad dat er teveel van je salaris werd ingehouden, dus waarom zou je de teruggave meteen uitgeven? Je kunt dit extra geld juist heel goed gebruiken om te sparen, omdat je er weinig van merkt.
Maak spaardoelen
Het helpt om gemakkelijker te sparen wanneer je spaardoelen hebt. Waar spaar je precies voor? Wil je graag een huis kopen of een nieuwe auto? Wil je gewoon een buffer hebben voor als de wasmachine stuk gaat, of wil je sparen voor een mooie vakantie naar het buitenland?
Maak verschillende potjes en reken eens uit hoeveel geld je voor elk spaardoel nodig hebt. Heb je voor die vakantie 1000 euro nodig? Dan is dat je spaardoel. Elke euro die je spaart, kom je dichter bij je doel. Het helpt om dit te visualiseren, bijvoorbeeld in een bullet journal (hier)!
Maar ook is het altijd fijn als je op je spaarrekening het bedrag ziet stijgen. Veel banken bieden bovendien de mogelijkheid om spaardoelen in te stellen.
Meer informatie over geld sparen vind je hier.
Leave a comment