De term ‘gekozen familie’ zie je soms voorbijkomen. Nu kan je je vast wel een voorstelling maken wat die term inhoudt, maar waar of wanneer gebeurt het en vooral ook waarom? Wat maakt een ‘gekozen familie’ anders dan een gewone familie?
Wat is een gekozen familie?
Een gekozen familie wordt ook wel in het Engels weergegeven en dan dus Chosen family genoemd. Het gaat hier om een groep mensen waar je op terug kunt vallen en waarbij er sprake is van een sterk fundament, zoals bij een familie hoort. Geen ‘losse’ vriendschappen dus, maar een hecht groepje.
Hoe dit eruit ziet zal per ‘familie’ anders zijn. Je zou kunnen zeggen dat iemand een groep mensen op de plek zet van zijn oorspronkelijke familie. Vaak zal een gekozen familie namelijk de vervanger zijn van de echte familie, of in ieder geval een aanvulling, omdat bij de natuurlijke familie iemand bijvoorbeeld niet geaccepteerd wordt.
Emotionele banden
Waar je bij een gewone familie te maken hebt met bloedbanden die jullie verbindt en natuurlijk de partners en kinderen die erbij horen, is het fundament van een gekozen familie emotioneel te noemen. Je voelt je met elkaar verbonden om dingen die jullie samen hebben meegemaakt of omdat jullie elkaar beter begrijpen en elkaar kunnen ondersteunen.
Chosen families kunnen ook ontstaan als iemand zich niet meer kan identificeren met de eigen familie. Het kan dus ook voorkomen dat niet de familie de persoon in kwestie heeft verstoten en hij of zij daarom een andere familie om zich heen verzamelt. De persoon in kwestie kan eigenlijk ook juist zelf bewust de familie de rug toekeren!
Eigen keuzes
Bij een gekozen familie heb je dus de vrijheid om zelf te kiezen bij wie je horen wilt. En die keuze zal te maken hebben met liefde, zorg en ondersteuning. Een gekozen familie kan iemand die zorg en liefde geven die het nodig heeft en daardoor heel belangrijk zijn voor hem of haar.
Waar komen gekozen families veel voor?
In de LHBTQ+ community komen gekozen families veel voor. Vaak hebben deze mensen te maken met uitsluiting door de familie of hebben ze nog wel contact met de familie, maar voelen ze zich totaal niet begrepen of gerespecteerd.
Mensen die op dezelfde manier in het leven staan kunnen dan de nieuwe familie vormen. Ze snappen elkaar en kunnen elkaar helpen. Het kan eenzaamheid tegengaan. Maar uiteraard kan het ook voor veel gezelligheid zorgen. Het is de groep waar iemand zich thuis voelt, veilig en geborgen.
Vrienden of ouder/kind
Een gekozen familie kan een heel hechte vriendengroep zijn waarbij je je zo op je gemak voelt dat het als ‘thuis’ voelt en je ze als een familie gaat zien. Maar het kan ook gaan om ouder en kind relaties. Waarbij een ouder persoon jongere personen onder zijn hoede neemt.
Initiatieven
Een gekozen familie kan spontaan ontstaan omdat het gewoon zo groeit. Maar dat niet alleen. Het kan ook echt iets zijn met een vooropgezet plan. Bij Omroep Zeeland wordt bijvoorbeeld vertelt dat er een initiatief is om een ‘gekozen familie’ te creëren.
Vijftig plussers in Middelburg en omgeving kunnen zich hierbij aansluiten en is bedoeld voor LHBTI’ers. Omdat eenzaamheid binnen deze groep groot is. Dit idee is trouwens landelijk gelanceerd door Roze 50+, ouderenbond ANBO en het COC.
Waar vind je nog meer gekozen families?
Naast de LHBTQ community zijn er uiteraard nog veel meer ‘plekken’ te vinden waar gekozen families voorkomen. Goed beschouwd kan het overal voorkomen. Waarbij het vooral is gebaseerd op individuele voorkeuren, gedeelde waarden en wederzijdse ondersteuning.
Het is ook maar net wat voor labeltje iemand op zijn mooie vriendengroep wil plakken. Bij de één zal een hechte vriendengroep ook gewoon zo benoemd worden, terwijl een ander uit diezelfde groep het echt als een familie ziet.
Vriendengroepen
Zoals gezegd kunnen hechte vriendengroepen zo veilig en vertrouwd zijn, dat je blind op elkaar vertrouwt en altijd weet dat je bij deze mensen terecht kunt. Dit kan een reden zijn om het ook als een (extra) familie te zien.
Gemeenschapsorganisaties
Bepaalde gemeenschappen kunnen dusdanig hecht zijn dat het ook als een familie aanvoelt. Binnen religieuze groepen bijvoorbeeld. Maar ook bij hobbyclubs, steungroepen of andere sociale bewegingen kan de saamhorigheid zo groot zijn dat een bepaald deel van de gemeenschap zich zo verbonden voelt dat een gekozen familie kan ontstaan.
Werkomgeving
Er zijn mensen die zo veel tijd met hun collega’s doorbrengen dat ze een sterke onderlinge band ontwikkelen. Ook hier zou een gekozen familie kunnen ontstaan. Hoewel je het dan misschien niet direct als ‘familie’ zal omschrijven, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.
Online gemeenschappen
Een beetje vreemde eend in de bijt, maar er zijn wel degelijk online gemeenschappen die voor iemand heel belangrijk kunnen zijn. Zelfs als hij of zij de mensen live nog nooit heeft ontmoet. Vaak gaat het dan om gemeenschappen met gelijkgestemden.
De thema’s die daaraan verbonden zijn, zijn heel wisselend. Zeker als iemand in het echte leven zich niet gehoord voelt wat betreft dit thema (of in zijn totaliteit) kan een online community heel belangrijk worden. Of je het dan meteen als een gekozen familie moet omschrijven is misschien nog even de vraag, maar het komt zeker voor dat mensen het wel zo aanvoelen.
Natuurlijk zou er uit dit contact online wel mooie live contacten kunnen groeien waarmee er inderdaad een gekozen familie ontstaat.
Thuis ontvluchten
Jongeren die zich thuis niet begrepen voelen of in een minder fijne situatie thuis verkeren, kunnen eveneens mensen om zich heen verzamelen waar zij zich veiliger voelen en/of meer begrepen.
Op die manier kiezen zij ook een vervanger van hun familie. Dit kan bij ouders van vrienden zijn of bijvoorbeeld andere familieleden (een tante of bijvoorbeeld een neef) die meer de rol van een ouder of broer op zich nemen dan de echte familieleden.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment