Skip to Content

Geen zin in seks; oorzaken en wanneer / hoe weer spannend maken

Geen zin in seks; oorzaken en wanneer / hoe weer spannend maken

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je hebt geen zin in seks. Het kan een keer gebeuren, maar als het vaker voorkomt, kan het een grote bron van frustratie worden binnen de relatie.

Wanneer je geen zin in seks hebt, kan dat allerlei oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met stress, vermoeidheid, een slechte relatie of depressieve gevoelens. Soms is er ook geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Op een gegeven moment kan het seksleven ook een sleur worden. De dagelijkse sleur van het werk, de kinderen en het huishouden kan ervoor zorgen dat we geen tijd of zin meer hebben in seks. Dit is echter niet erg!

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je seksleven weer spannend te maken, ook als je niet direct de behoefte hebt in seks.

Let op: Het blijft altijd belangrijk om je grenzen aan te geven en daar nooit overheen te gaan. Nee is nee. Als je geen seks wil betekend dat geen seks die avond.

Praat erover met je partner

Praat erover met je partner! Het is belangrijk dat je open en eerlijk bent naar elkaar toe. Wanneer je niet wilt praten over de reden waarom je geen zin in seks hebt, of misschien niet weet waarom niet. Is het al voldoende om simpelweg te zeggen dat je er even geen behoefte aan hebt.

Vraag om wat je wilt! Wanneer je seks wilt hebben, maar geen zin hebt in de ‘standaard’ seks, vraag dan om wat je wilt. Vertel je partner wat je lekker vindt of stel een spannend scenario voor.

Doe aan voorpret

Begin met voorpret! Dit hoeft niet per se seksueel getint te zijn. Kus elkaar bijvoorbeeld tijdens het koken of maak een wandeling met z’n tweeën. Gedurende de dag kan je zo al de spanning wat opvoeren. Je kan je zo mentaal al een beetje voorbereiden op wat er ‘komen’ gaat en er bepaalde hormonen worden aangemaakt die ‘zin’ maken.

Fantaseer

Fantaseer! Wanneer je geen zin in seks hebt, kan het helpen om je seksuele fantasieën uit te spelen. Fantaseer over wat je altijd al eens hebt willen doen tijdens seks. Dit kan je doen in overleg met je partner, maar als je dat liever niet hebt kan je het ook voor jezelf houden en de fantasieën in je hoofd af te spelen.

Verandering van omgeving

Kies een andere plek! Als je gewend bent om seks te hebben in de slaapkamer, kan het verfrissend zijn om het eens op een andere plek te doen. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, de woonkamer of in een andere kamer in huis.

Je hoeft natuurlijk niet thuis te blijven, dat betekend niet dat je het zomaar in het openbaar moet gaan doen, maar boek een weekendje weg of ga op vakantie. Grote kans dat je dan vanzelf ‘zin’ krijgt. Wil je het helemaal speciaal maken kies je voor een accommodatie met een hottub.

Experimenteer

Experimenteer! Probeer eens iets nieuws uit tijdens seks. Denk bijvoorbeeld aan een andere standje, een nieuw speeltje (hier) of een spannende locatie. Misschien hebben je vrienden wel een tip over wat hun helpt.

Maak het spannend

Maak het spannend! Spelregels kunnen ervoor zorgen dat seks weer spannend wordt. Bijvoorbeeld: je partner mag je aanraken, maar niet seksueel intimideren. Of: je partner mag je niet aanraken, maar wel seksueel stimuleren met zijn/haar mond of tong.

Wees geduldig

Wees geduldig! Soms kan het even duren voordat je weer zin in seks krijgt. Dit is helemaal oké. Geef jezelf en je partner de tijd om weer opgewonden te raken. Neem bijvoorbeeld een erotische massage of een romantisch bad samen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *