Skip to Content

Geen of weinig energie; tips om daar verandering te brengen

Geen of weinig energie; tips om daar verandering te brengen

We hebben er vast allemaal weleens last van: geen energie hebben. Maar als het wat langer duurt, dan wordt dat knap vervelend en is het zaak om er iets aan te gaan doen. Niemand zit erop te wachten om thuis op de bank te komen zitten omdat je het allemaal niet meer weet te handelen. Waardoor kan je energieloos zijn en vooral: wat kan je ertegen doen?

Waarom heb je geen energie?

De reden dat je een tekort aan energie ervaart kan van heel uitéénlopende aard zijn. Om er even een aantal te noemen:

  • Slaaptekort
  • Te veel gedaan en nog niet daarvan kunnen bijkomen
  • Te veel verplichtingen, waardoor je niet alleen lichamelijk onder druk staat, maar ook mentaal
  • Verkeerde voeding
  • Ziekte
  • Door emoties na een heftige gebeurtenis
  • Een te drukke baan 
  • Conflicten die spanningen met zich meenemen

De negatieve spiraal

Natuurlijk is het niet meteen een ramp als je even geen energie hebt. Je duikt even lekker vroeg je bed in of gaat een keer iets leuks doen en dan gaat het vaak wel weer. Het wordt een ander verhaal als je langere tijd geen of weinig energie hebt.

Niet alleen wordt het dan belangrijk om te weten waar het vandaan komt, zodat je weet wat voor actie er nodig is (het kan immers ook om iets lichamelijks gaan of je moet je realiseren dat je toch echt op zoek moet gaan naar een andere baan, bijvoorbeeld), maar je loopt ook de kans dat je steeds minder zin hebt in dingen doen.

Want van een beetje rondhangen omdat je nergens zin in hebt, word je vaak alleen maar nog lamlendiger! Waardoor je eigenlijk steeds meer ‘afzakt’. Tijd voor actie dus om iets tegen dat energiegebrek te doen!

Hoe pak je het aan of nog mooier: hoe voorkom je een energiegebrek?

Gezond eten en slapen

Laten we dan meteen met de meest eenvoudige, maar misschien wel ook de meest logische manier beginnen: gezond leven. Dat is voor alles beter en zeker ook voor dit onderwerp. Je lichaam heeft de juiste brandstof nodig om te kunnen presteren. Zorg dus dat je gezond eet. En slaap zorgt ervoor dat je lichaam de kans krijgt om te herstellen en weer nieuwe energie op te doen. 

Naar buiten toe

Lekker buiten in de natuur zijn is voor iedereen gezond en zal je weer nieuwe energie geven. Even lekker opladen. Zon- en fel daglicht zorgen ervoor dat je het gelukshormoon serotonine aanmaakt. Hierdoor zal je dus vanzelf je lekkerder gaan voelen. Frisse lucht zal je goed doen en is doorgaans ook gezonder dan binnen verblijven, waar de luchtkwaliteit toch in de meeste gevallen minder fijn zal zijn. 

Doe iets leuks

Enthousiasme zal je vanzelf energie geven. Dus iets doen wat je leuk vindt zal een boost geven aan je energielevel. Je hebt vast wel een leuke hobby en anders: probeer gewoon eens iets nieuws! Weten dat je iets leuks gaat doen kan het opstaan al makkelijker maken…

Bewegen!

Ja, inderdaad: bewegen! Nu zal dat misschien behoorlijk lastig kunnen zijn als je echt geen energie meer hebt. Maar bewegen geeft energie. Kies dan ook nog eens voor een manier van bewegen die je leuk vindt en dan sla je meteen twee vliegen in één klap.

Want dingen doen die je leuk vindt geven eveneens energie! Lekker naar buiten kan je hier ook mee combineren! Ga lekker fietsen, een stuk wandelen door de natuur of misschien zijn leuke buitensporten als windsurfen wel iets voor jou?!

Wat vind je belangrijk?

Zingeving voelen heeft eveneens positieve invloed op je energielevel. Wat vind jij belangrijk? Wat zou je graag anders zien en wat kan jij daar eens aan doen? Of ga eens vrijwilligerswerk doen en ervaar zo dat het er echt toe doet wat je aan het doen bent. 

Te veel doen

Natuurlijk is er ook nog zoiets als te veel doen. Dan kan je wel jezelf in allerlei bochten wringen om het toch maar voor elkaar te krijgen, maar het is natuurlijk veel slimmer én effectiever om te minderen in je verplichtingen. Zorg dat er tijd is om te ontspannen en om leuke dingen te doen. Keuzes maken hierin kan lastig zijn, maar zal je uiteindelijk wel helpen.

Te weinig doen

Maar andersom kan ook! Te weinig ondernemen of te weinig uitdaging ervaren kan je een bore-out geven, wat eigenlijk net zoiets is als een burn-out, alleen komt het nu juist omdat je te weinig uitdaging hebt.

Ga op zoek naar werk met meer uitdaging. Probeer meer vanuit zingeving je dingen te doen en niet ergens op de automatische piloot. Zo ervaar je meer voldoening. Zak niet lusteloos iedere dag voor de tv neer, maar ga dingen ondernemen.

Conflicten oplossen

Als er iets is wat energie vreet, dan is dat wel een conflict hebben met iemand. Probeer dit dan ook op te lossen. Weet je niet hoe of lukt het niet? Probeer dan om een manier te vinden dat je het wel voor jezelf kunt afsluiten.

Zoek een fijne coach die je hierbij zou kunnen helpen of misschien is er wel iemand in je vrienden- of familiekring die je met raad en daad terzijde kan staan hierin. Zelf blijven malen en er niet uitkomen zal je niet helpen.

Het zijn de kleine dingen die het doen…

Geniet van de kleine dingen in het leven. Het kleine bloempje wat spontaan omhoogkomt op je terras, de glimlach van een kind, een spontaan bezoekje van een vriendin of misschien wel even de zon op je gezicht als je lekker in de stad loopt. Er is zoveel om van te genieten als je er maar voor open wilt staan. En genieten? Dat geeft vanzelf energie!

Lichamelijke of psychische ziekten (klachten)

Komt jouw energietekort door een ziekte? Raadpleeg een arts! Ook met psychische klachten zal een deskundige aanpak nodig zijn. Bovenstaande ideeën kunnen je vervolgens wel extra helpen om meer energie te krijgen, maar nooit je lichamelijke klachten verhelpen! 

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *