Skip to Content

Wat doen als je geen auto hebt?

Wat doen als je geen auto hebt?

Een auto voelt voor veel mensen als onmisbaar. Het geeft je de kans om daar te komen waar je zijn wilt en dan ook nog op de tijd die voor jou het beste uitkomt. Het geeft je een gevoel van vrijheid om op ieder moment van de dag in de auto te kunnen stappen en te gaan en staan waar je maar wilt. Toch kunnen er redenen zijn waarom je geen auto hebt. Hoe doe je dat dan?

Waarom geen auto nemen?

Waarom iemand geen auto heeft kan natuurlijk heel veel redenen hebben. Bijvoorbeeld:

  • Omdat je geen rijbewijs hebt en dus niks aan een auto hebt
  • Omdat je geen geld voor een auto hebt
  • Omdat je geen ruimte bij je huis hebt om te parkeren en/of het parkeren heel veel geld kost
  • Omdat je de auto te weinig gebruikt om zelf een auto aan te schaffen
  • Omdat je helemaal niet van autorijden houdt
  • Maar misschien wel de mooiste: omdat je voor het milieu geen auto wilt!

Wat jouw reden ook mag zijn, soms zal je toch ergens heel willen. Hoe kom je daar dan?

Fietsen

Staat er een auto voor de deur, dan is het heel verleidelijk om die auto ook te pakken. Even snel een boodschapje doen, de kinderen naar school brengen of naar je werk toe. Maar is het altijd nodig? Veel afstanden zijn prima te doen op de fiets.

Is er geen auto die op jou staat te wachten? Dan zal je veel sneller die fiets pakken! En dat is helemaal prima. Ben je gewend om te fietsen, dan zal je ook minder moeite krijgen om langere afstanden te fietsen. Want die conditie van je wordt er alleen maar beter van. Of kies een ander soort fiets, zoals een elektrische fiets of een speed pedelec. 

Openbaar vervoer

Oké, dat is een open deur, want dat weet natuurlijk iedereen. Met het OV kan je reizen en op veel plekken komen. Alleen zaligmakend is het zeker niet altijd. Dat hangt er maar net vanaf waar je moet zijn. Moet je ergens in een grote stad zijn, dan is het OV vaak juist de meest fijne manier.

Je hoeft geen duur parkeerkaartje te kopen, je hoeft niet bang te zijn dat je zelfs je auto niet kwijt zou kunnen en je hoeft ook dat drukke verkeer niet door.

Moet je echter ergens in een dorpje zijn of nog meer afgelegen, dan heb je vaak wel een probleem. Want lang niet overal rijden bussen (en zeker geen treinen). En als ze er wel rijden, dan is het ook op veel plekken maar 1 keer in het uur… Maar misschien heb je dan nog iets aan de volgende optie!

De OV-fiets

Je reist met de trein en het laatste stuk leg je af op de OV-fiets! Misschien is het dan voor jou wel te doen. Even online uitzoeken dan maar!

De taxi of Uber

Een taxi kan een uitkomst zijn als je niet met het OV ergens kunt komen en de fiets bijvoorbeeld echt niet kan. Maar een taxi is wel duur. Gelukkig zijn er ook andere varianten te bedenken. Je kunt met de Uber-app een chauffeur vinden die jou meeneemt. Ga je voor de reguliere taxi? Zoek een taxidienst bij jou in de buurt. 

Huur een auto

Een auto voor een dag huren kan uiteraard ook. Hier zijn meerdere bedrijven voor te vinden die dit aanbieden. Natuurlijk zoek je dan een service bij jou in de buurt. Hierdoor gebruik je weliswaar wel een auto, maar enkel en alleen maar als het echt nodig is. En dat scheelt toch echt nog altijd veel voor het milieu. Want heb je zelf een auto, dan zal je toch veel vaker het ding pakken om ergens heen te gaan!

Deel een auto

Wil je echt voor het milieu goed bezig zijn en/of voor je portemonnee, dan is er nog een optie: een auto delen. Met familie, buren of vrienden een auto delen is helemaal zo gek nog niet. Besef alleen wel dat jullie dus niet altijd zomaar de auto kunnen pakken en dat er dus goed overleg moet zijn wie wanneer de auto gebruiken kan.

Maar als dat goed afgesproken wordt en even reëel over nagedacht wordt of het zo voor jullie kan werken, dan is het zeker het overwegen waard. 

Bewuste keuze

Je wilt duurzaam leven en hebt het milieu hoog in het vaandel staan. Het is voor jou dan ook een heel bewuste keuze om geen auto te willen bezitten. Wat kan je dan doen om toch ‘normaal’ aan het leven deel te kunnen nemen?

We hebben hiervoor al laten zien hoe je dan toch jezelf kunt verplaatsen. Maar natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden. Daarnaast kan je met heel veel dingen rekening houden dat je niet te veel of te vaak wilt reizen. Sta in dat geval dan bijvoorbeeld stil bij:

  • Waar ga ik wonen? As je zorgt dat je ergens woont waar winkels en andere voorzieningen dichtbij zijn, dan ben je al een heel eind. Dichtbij kan je dan zien als dat je de afstand makkelijk kunt lopen of eventueel fietsen. Maar denk ook aan de plek waar je met het OV mee kunt, zoals een station. 
  • Zorg dat je gaat werken in de buurt van je huis. Zodat je ook dit weer kunt lopen of fietsen.
  • Zorg dat je met je fiets meer mogelijkheden hebt om spullen mee te nemen. Moet je bijvoorbeeld veel boodschappen doen, dan is enkel een set fietstassen niet genoeg. En ook je fietsmandje zet geen zoden aan de dijk. Een aanhangertje aan je fiets kan dan zeker een prima manier zijn! Of misschien een bakfiets?
  • Recreatie kan meestal ook prima dichtbij huis. Je hoeft niet ieder weekend een pretpark te bezoeken of een andere regio. Vaak kan je ergens bij huis ook de natuur wel in. Of zijn er hele leuke wijkjes in je eigen stad waar je heerlijk doorheen kunt banjeren en de ‘toerist’ kunt uithangen… 
  • Wil je toch eens op stap: prima! Pak dan de trein of de bus, waar je eerst zelf heen wandelt of fietst. Die bus of die trein rijdt toch, dus jouw gebruik maakt het niet erger…
  • Op vakantie is de trein ideaal. Neem je geen auto voor het milieu, dan zal je waarschijnlijk een vliegvakantie ook niet echt prettig vinden. Mocht je vinden dat dat best wel eens per jaar (bijvoorbeeld) moet kunnen, dan is er ook nog geen probleem. Want Schiphol is prima te bereiken met het OV. 
  • Zorg dat je een OV-chipkaart hebt, zodat je altijd lekker makkelijk gebruik kunt maken van het OV, zonder eerst op een kaartje uit te moeten.
Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *