Skip to Content

Tips om fysiek en mentaal gezond te blijven als gezin

Tips om fysiek en mentaal gezond te blijven als gezin

Van familie houd je onvoorwaardelijk. Maar het kan best lastig zijn om een gezonde relatie met je gezinsleden te behouden in zware tijden, zoals tijdens de coronacrisis. Daarom in dit artikel een aantal tips die jou en je gezin zullen helpen om fysiek en mentaal gezond te blijven. Want uiteindelijk moet je het samen doen.

Voldoende lichaamsbeweging

Het ligt nogal voor de hand, maar het wordt door veel mensen snel vergeten. Het is belangrijk om voldoende gezond te bewegen. Hier heb je echt niet de sportschool voor nodig, dit kan ook gewoon in de buurt of zelfs thuis.

Als je geen ervaren sporter bent, kun je een stukje gaan wandelen in de buurt. Dit is ook erg leuk voor de kinderen, omdat die onderweg kunnen ravotten of kunnen spelen in de speeltuin. Als je mensen liever ontwijkt, kun je naar een natuurgebied rijden.

Als je een sportief gezin hebt, kun je samen een work-out doen. Op YouTube zijn tal van verschillende work-outs te vinden voor ieder niveau. Er zijn zoveel video’s, dat er altijd wel iets passends te vinden is. Ook yoga is erg leuk om te doen.

Gezond en voedzaam eten

Wanneer je de hele dag thuis bent, is het nogal verleidelijk om ongezond te eten. Je trekt een keer een zak chips open wanneer je een film aan het kijken bent, neemt een toastje bij de borrel of gooit ’s middags een keer de frituur aan. Op korte termijn is dit gemakkelijk, gezellig en lekker.

Maar op de lange termijn heeft dit invloed op je mentale welzijn. Je raakt futloos, uitgeput en krijgt last van klachten.

Daarbij krijg je ook een verminderde weerstand en word je vatbaarder voor ziektes. Het is dus belangrijk om het hele gezin te motiveren gezond te eten.

Ouders dienen ervoor te zorgen dat er genoeg gezonde snacks voorhanden zijn. Zet op tafel bijvoorbeeld een groot bord neer met rauwkost en een gezonde hummusdip. En zorg er zeker voor om ’s avonds met zijn allen aan tafel te eten.

Weerstand en immuunsysteem boosten

Er zijn verschillende vitamines en mineralen die in deze tijd je weerstand en immuunsysteem kunnen boosten. Onder andere vitamine C en D zijn erg belangrijk. Zeker Vitamine D is erg belangrijk omdat je over het algemeen nu meer binnen zit dan buiten.

Dit kun je compenseren met bijvoorbeeld Möller’s Omega-3. Dit ondersteunt het immuunsysteem van het hele gezin. Slechts één lepel per dag zorgt voor een enorme boost van de weerstand. En bevat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D, ter ondersteuning van het immuunsysteem.

Daarnaast zijn de voedingsstoffen DHA omega-3 ook belangrijk voor een goede gezonde ontwikkeling van de hersenen van kinderen en behoudt een goede functie van de hersenen van volwassenen en ouderen.

Het ondersteunt het concentratievermogen en geheugen en kan helpen bij burnoutklachten. Möller’s Omega-3 is een ideaal supplement voor het hele gezin. Ook voor kinderen makkelijk in te nemen, omdat het vloeibaar is en een lekker smaakje heeft (citroen of tutti frutti).

Bovendien ook voor jonge kinderen en senioren die moeite hebben met het slikken van capsules. Je kan dit kopen bij winkels zoals Etos, Holland & Barrett, Vitaminstore en Gezond & Wel.

Blijf je brein prikkelen

Zeker als je niet zoveel te doen hebt nu je thuiszit kun je je na verloop van tijd aardig gaan vervelen. Het is daarom belangrijk om je brein te blijven prikkelen.

Een goede manier om dit te doen is door te puzzelen: je kunt kiezen voor een echte puzzel maar ook voor bijvoorbeeld kruiswoordraadsels of een sudoku. Als je besluit een echte puzzel te maken kan dit ook leuk zijn om te doen met kinderen of je partner.

Respecteer elkaars focusbubbel

Op elkaars lip zitten kan helemaal lastig zijn als leden van het gezin thuis moeten werken of schoolopdrachten moeten maken. Zeker in een klein huis met privacy kan dit erg lastig zijn. Gezinsleden worden regelmatig uit hun concentratie gehaald en kunnen zich zo niet goed focussen op de taak waar ze mee bezig zijn.

Het is dus handig om met zijn allen aan tafel te gaan zitten en planningen uit te wisselen. Wanneer heeft iedereen verplichtingen en waar kunnen deze vervuld worden? Jullie kunnen bijvoorbeeld afspreken dat als iemand een kaartje hangt aan zijn of haar slaapkamer, niemand binnen mag komen tenzij het noodzakelijk is.

Ook kun je, als je in de woonkamer bezig bent, zeggen dat je even in je focusbubbel zit: zo kun je op een respectvolle manier aan je gezinsleden laten weten dat je even niet gestoord wil worden.

Probeer het leuk te hebben samen

Het is heel logisch dat naarmate de tijd vordert jij je soms aan je gezin kunt irriteren. Maar het is ook heel belangrijk om het samen leuk te hebben. Vooral de avonden kunnen erg saai en vervelend zijn, als alle klusjes al gedaan zijn en iedereen onrustig is.

Het kan dan heel goed zijn om samen iets te doen. Dit kan van alles zijn. Als je een muzikaal gezin bent, kunnen jullie samen muziek maken.

aar jullie kunnen ook iets lekkers bakken, zoals koekjes of een cake. Je kunt gaan haken, een film kijken, bordspelletjes spelen of een diep gesprek voeren. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Voorkom een sleur

Wanneer je een lange tijd samen bent en de dagen dezelfde invulling hebben, kan het zijn dat je in een sleur terechtkomt. Dit kan irritaties en prikkelingen tot gevolg hebben.

Het is dus belangrijk om die sleur te doorbreken. Dit kun je doen door iedere dag nieuwe dingen te proberen of te plannen. Er zijn vast dingen die je altijd al hebt willen doen maar waar je normaal nooit de tijd voor had.

Probeer dat nieuwe recept uit, ruim die ene kast op, begin met het leren van die ene taal of lees eindelijk eens dat boek dat je voor je verjaardag hebt gekregen! Door iedere dag naar bepaalde activiteiten toe te leven, zit je beter in je vel en er is er minder irritatie in je gezin.

Maak een duidelijke planning voor iedere dag

Om de dagen goed door te komen en te weten wat je aan elkaar hebt, is het verstandig om een planning te maken voor iedere dag. Hier kun je de taken opzetten die je als gezin samen onderneemt. Denk aan een gezond ontbijt, de lunch, het avondeten en de andere dingen die die dag op de planning staan.

Misschien gaan jullie samen een stuk wandelen of ’s avonds een film of televisie kijken. Het is zeker voor kinderen belangrijk om dit ruim van te voren aan te geven, zodat zij zich hierop kunnen voorbereiden.

Het kan dus best lastig zijn om mentaal en fysiek gezond te blijven. Zeker in deze tijden als je echt op elkaar aangewezen bent. Maar door rekening met elkaar te houden en goed te communiceren kom je al een heel eind.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *