Skip to Content

Fuck-it list ideeën; voorbeeld foute tegenovergestelde van de bucket-list maken

Fuck-it list ideeën; voorbeeld foute tegenovergestelde van de bucket-list maken

We kennen ondertussen allemaal de term bucketlist wel. De lijst met die dingen die je allemaal ooit een keer gedaan wilt hebben. Leuk om samen te stellen. Soms ook frustrerend als je je bedenkt dat een groot deel praktisch niet haalbaar is. Het is maar net hoe je ernaar kijkt, natuurlijk.

Maar een fuck-it list? Eh…ik kende het nog niet en werd toch wel even nieuwsgierig wat dit nu weer is? En wat komt er dan op zo’n lijst? Een vooral ook: wat moet je er mee?

Wat is een fuck-it list?

Nou ja, waarschijnlijk mag het duidelijk zijn dat het een minder leuk lijstje is dan een bucketlist. Want waar zeggen we ‘fuck it’ tegen? Inderdaad: tegen die dingen die je juist vreselijk vindt. En ja, dat zijn dus precies die dingen die op zo’n lijstje terechtkomen. Dingen die je niet meer wilt in je leven. Het tegenovergestelde dus als de bucketlist. Simpel…

Wat komt er op zo’n fuck-it list?

Wat je er dus op schrijft? Dat is net zo persoonlijk als de bucketlist. Ieder mens heeft immers zijn eigen ideeën over wat wel en wat niet fijn is. Ieder mens heeft andere dingen meegemaakt en weet dus over andere dingen dat hij dat echt NOOIT meer wil.

En ja, er zijn vast dingen die op bijna ieder lijstje voor zullen komen. We willen vast allemaal nooit meer afgewezen worden, bijvoorbeeld… Maar ja, dat zijn dan weer dingen die je niet zelf in de hand hebt.

Voorbeelden fuck-it list

Toch zullen we een paar voorbeelden geven, zodat je even de smaak te pakken krijgt.

 • Nooit meer op dieet
 • Nooit meer daten via een onlinedatingbureau
 • Nooit meer me opgeven voor de avondvierdaagse
 • Nooit meer naar een jongerencamping
 • Nooit meer op verplicht bezoek bij tante Sjaan, bij wie toch altijd alles verkeerd is
 • Nooit meer me laten ‘kleineren’ omdat ik nu eenmaal 1.95 m ben
 • Nooit meer een slag in de rondte werken voor een promotie
 • Nooit meer overbodige medicijnen slikken
 • Nooit meer….

Wat is het nut van een fuck-it list?

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat een fuck-it list je even stil laat staan bij waar je nu eigenlijk mee bezig bent… Je laten leven door anderen, bijvoorbeeld. Door duidelijk op te schrijven wat je echt niet meer wilt, heb je een duidelijk houvast.

Heb je het ook veel beter in je eigen brein geprogrammeerd! En door de dingen te schrappen die je niet wil (en je dus gewoon stellig nee tegen durft te zeggen) zal je leven er dus beter uit gaan zien! Beter en opgeruimder, zullen we maar zeggen.

Dus wat levert een fuck-it list op?

Duidelijkheid dus! Als je je nooit meer wilt laten kleineren omdat je nu eenmaal lang bent, wat doe je dan dus? Inderdaad, gewoon zelf trots zijn. Dit straal je uit! Jij voelt je er goed door en waarschijnlijk blijven de vervelende opmerkingen dan ook nog eerder weg. Je wilt niet meer klakkeloos alles slikken wat de arts je voorschrijft?

Omdat je dat nu heel helder voor jezelf weet, zal je dit ook direct weten te melden bij de arts! Zo kan hij met jou kijken of medicijnen wel echt nodig zijn en hoe het ook anders kan.

Draai het om

Bij omdenken.nl schreven ze ook over de fuck-it list, maar zij weten natuurlijk als geen ander hoe omdenken je kan helpen. Als we nu de dingen die je niet meer wilt doen eens gebruiken om te bedenken wat je dan wel wilt?

Want iets niet meer willen is een goed doel, maar wat wil je dan wél in plaats daarvan? Is niet bij ieder punt relevant, maar bijvoorbeeld bij het punt van die medicijnen, kun je je wel degelijk afvragen wat je dan wel wilt.

Neem een Geit

De fuck it list wordt ook beschreven door Claudia De Breij in haar boek ‘Neem een Geit’ hier. Deze BN-er beschrijft in dit boek hoe je dat nu eigenlijk moet doen: ‘leven’. Vragen over het leven, dus over dingen als liefde, seks, werk, maar ook de dood. Vragen die ze meenam naar wijze mensen die haar hun antwoorden gaven.

Neem het niet te serieus

Nu kan je de fuck it list heel serieus nemen, maar misschien is het nog wel veel leuker om dit nu eens niet te doen en juist heerlijk rebels ermee aan de slag te gaan. Het hoeft helemaal niet om grootse dingen altijd te gaan. Een fuck it list opstellen kan je ook heerlijk voor de lol doen. Zoals dingen erop schrijven als:

 • Ik ga nooit meer voor 12 uur naar bed
 • Ik ga nooit meer het ijs op na 1 nacht vriezen
 • Ik lach nooit meer vriendelijk naar de strontvervelende tandartsassistente, met haar gemene grijns op haar gezicht
 • Ik ga nooit meer 1 glas wijn drinken per dag (ik drink er 2!)

Maak er een leuk spelletje van met een vriendin op een idiote, melige avond. Stel hem samen op, of vergelijk het met elkaar na een kwartiertje ofzo. Gewoon voor de lol. Het hoeft toch niet altijd bloedserieus te zijn….

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *