Skip to Content

Wat te doen tegen fruitvliegjes; middelen om te vangen en hoe lang leven ze

Wat te doen tegen fruitvliegjes; middelen om te vangen en hoe lang leven ze

Fruitvliegjes, ze komen in grote getalen en je ziet ze bijna voor je neus vermenigvuldigen. Ze zijn klein, maar ontzettend irritant, althans dat vinden de meeste mensen. In heel veel keukens zal je ze tegenkomen en dat is niet altijd positief.

Echter, er zijn manieren om er snel vanaf te komen. Hieronder zal ik dit alles delen, zodat ook jullie ervoor kunnen zorgen dat deze gevleugelde “vrienden” snel weer verdwijnen. En nog fijner, je hoeft er echt niet heel erg veel moeite voor te doen.

Hier wordt een fruitvlieg heel erg blij van

Fermenterend fruit is iets waar je fruitvliegen erg blij mee maakt. Fermenteren is een chemische verandering in natuurlijke producten. Deze komt tot stand door schimmels of bacteriën die het fermentatieproces in gang zetten.

Stiekem hebben fruitvliegjes zelfs nog een voorkeur voor kersen en bananen ook. Verder staan ook citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruits op hun favorietenlijstje.

Het betekent echter niet dat als je dit fruit niet meer zou kopen dat de fruitvliegjes wegblijven. De eitjes leggen ze in overrijp fruit wat eigenlijk nog net niet aan het rotten is. Niet echt een fris idee voor ons, maar de larven vinden het heerlijk.

Ook zijn fruitvliegjes dol op dranken zoals bier, je kunt ze dan ook zeker weten tegenkomen rondom je glas, of bij een leeg bierflesje wat nog ruikt naar wat erin gezeten heeft.

Gooi overgebleven fruit buiten in de kliko

Het is aan te raden om schillen, klokkenhuizen etc. meteen buiten weg te gooien. Natuurlijk komen er ook buiten fruitvliegjes op af, maar je hebt ze dan in ieder geval niet in je keuken.

Verder is het belangrijk om je kliko’s zo schoon mogelijk te houden, dan blijven ze over het algemeen ook niet zo lang hangen. Er zijn tegenwoordig zelfs bedrijven die je kliko komen schoonmaken, wellicht het overwegen waard?

Houd je keuken schoon

Het allerbelangrijkste is dat je je keuken schoon en netjes houdt en zorgt dat je je vuilnis op tijd weggooit. Zorg dat je een flesje Dettol hebt staan, want hier houden fruitvliegjes helemaal niet van én het is ook nog eens erg hygiënisch.

Maak er een sopje mee en poets je keuken grondig….je zult zien dat ze snel zullen vluchten. Sowieso is het een goed idee om te werken op een schoon werkblad, zo voorkom je dat je ziek wordt.

Schenk een “glaasje” voor ze in

Fruitvliegjes hebben een zwak voor port. Doe dit in een schaaltje en wacht tot ze erop af komen. Ze zullen uiteindelijk verdrinken (maar ze hebben dus wel een knaller van een afscheid gehad). Koop niet de duurste port, dat is zonde…tenzij je het zelf ook graag drinkt natuurlijk.

Stofzuigen

Pak de stofzuiger en richt deze op de fruitvliegjeskolonie. Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze niet op tegen de zuigkracht van je stofzuiger en schieten ze zo allemaal de slang in. Gooi daarna wel de stofzuigerzak weg (of leeg je filter). Je wilt tenslotte niet dat ze weer vrolijk allemaal terugkomen!

Basilicum

Heerlijk om mee te koken en het perfecte bestrijdingsmiddel tegen fruitvliegjes. Ze hebben namelijk echt een hekel aan deze geur.

Koop een plantje in de supermarkt (of het tuincentrum) en zet hem op een mooi plekje in de keuken. Vanaf dat moment kun je met een gerust hart kokkerellen, zonder al die vervelende beestjes om je heen.

Honing

Honing zal de vliegjes lokken, maar er ook voor zorgen dat ze niet meer kunnen wegvliegen omdat ze blijven kleven. Doe een klodder honing op een schaaltje en span hier wat huishoudfolie overheen.

Vervolgens prik je er een aantal kleine gaatjes in met een satéprikker. Je snapt het al….ze kunnen er wel in, maar er niet meer uit.

Tocht

Als ze ergens ook niet van houden dan is het tocht. Zet dus gerust een aantal ramen en deuren tegen elkaar open.

Nog beter: pak een ventilator en plaats deze op een plek die strategisch is. Ze zullen dan niet meer naar je fruit of drankje vliegen en er al helemaal niet op blijven zitten.

Gooi oude bloemen weg

Bloemen die vergaan kun je het beste zo snel mogelijk weggooien. Fruitvliegjes vinden dit namelijk ook reuze interessant.

Goed excuus om dus steeds verse bloemen neer te zetten, staat tenslotte nog gezellig ook. Geef je partner een hint….dan hoef je niet zelf op pad naar de markt voor een mooie bos.

Leg je fruit in de koelkast

Fruitvliegjes gaan de koelkast niet in, dus daar ligt je fruit tenminste veilig. Ook kun je aangebroken flessen beter in de koelkast zetten.

Er is trouwens fruit wat niet zo goed tegen de temperatuur in de koelkast kan, zoek eerst eventjes uit hoe dit precies zit, anders is je fruit alsnog snel niet meer goed…en dat is zonde (is allemaal al duur genoeg).

Azijn

Gebruik azijn op dezelfde manier als de honing; giet het in een schaaltje en doe er wat huishoudfolie overheen. Prik er wat gaatjes in en je zult zien dat de vliegjes erop afkomen en uiteindelijk verdrinken.

Je kunt azijn met water mengen, of kiezen om appelsap, azijn en afwasmiddel te mixen. Door dit laatste zullen ze aan het goedje blijven plakken en dus echt niet meer ontsnappen.

Vermijd afwasmiddel met citroengeur

Zoals al eerder vermeldt; fruitvliegjes houden van citrus. Je kunt dus beter afwasmiddel met een ander geurtje (of geurloos) gebruiken.

Spoel alle gebruikte flessen om

Wijntje of biertje gedronken, zorg dan dat je alle flessen goed afspoelt. Vaak worden gebruikte flessen niet meteen de volgende dag weggebracht, dus krijgen fruitvliegjes de kans om zich op hun gemak te nestelen. Tip: spoel de flessen af in een sopje met Dettol.

HG Fruitvliegvanger

Alle huis-, tuin- en keukenmiddeltjes geprobeerd en toch nog last van fruitvliegjes? Probeer dan dit middel van HG. Fruitvliegjes worden aangetrokken door de speciale val-vloeistof.

Eenmaal in de val kunnen de vliegjes zich ook niet meer voortplanten. Hiermee voorkom je fruitvliegjes bij vers fruit of in de keuken. Dit vind je hier.

Meer tips vind je hier.

Wat doe jij om van fruitvliegjes af te komen?

Gout Amanda

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Kim Kim schreef:

    Ik vul een schaaltje met water, een scheut azijn en wat afwasmiddel. De honing- en basilicumtip kende ik nog niet. Wel handig om weten, want heb ik meestal wel in huis,