Skip to Content

Frisse geur in huis; 10 tips aangenaam en lekker laten ruiken

Frisse geur in huis; 10 tips aangenaam en lekker laten ruiken

Als er in een huis wordt geleefd, zal je merken dat het er misschien niet altijd even fris ruikt. Om die nare luchtjes weer je huis uit te krijgen en weer een frisse geur te verspreiden, zijn er gelukkig best veel opties.

Het eerste waar je aan denkt is misschien het aansteken van wat lekkere geurkaarsen of het branden van een stokje wierook, maar wist je dat er veel simpele alternatieven zijn om een heerlijk frisse geur in huis te krijgen? Hieronder lees je 10 handige tips!

Stinkende vaatwasser? Gebruik citroen!

Een handige eigenschap van citroen is dat het geuren neutraliseert. Als je vaatwasser een beetje is gaan stinken vanwege de etensresten die erin zijn beland, zoals knoflook of andere sterk ruikende etenswaren, kun je de geur eenvoudig laten verdwijnen met citroen.

Het enige wat je hoeft te doen is een citroen in parten te snijden en deze met een normaal programma mee te laten draaien. Andere citrusvruchten werken hier ook goed voor! Met heel weinig moeite ruikt je vaatwasser straks weer lekker fris.

Muffe stofzuiger? Zuig wat waspoeder op

Je herkent het vast wel dat je stofzuiger na een tijdje muf gaat ruiken, ook al vervang je de zak of leeg je het reservoir regelmatig. Al dat stof ruikt gewoon niet erg fris. Maar waspoeder is dat wel!

Strooi een klein beetje waspoeder op de grond en zuig dit op met de stofzuiger, en je stofzuiger gaat weer lekker ruiken. Bijkomend voordeel is dat meteen je hele huis fris gaat ruiken wanneer je het huis hebt gestofzuigd!

Een winterse geur met kaneelstokjes

Soms heb je gekookt en blijft de etenslucht nog lang hangen in huis, zeker wanneer je een open keuken hebt of in de woonkamer hebt gegeten. Als je van kaneel houdt, vind je dit vast een fijne oplossing om de kamer weer lekker te laten ruiken: kaneelstokjes!

Je hoeft alleen maar een pannetje met water en wat kaneelstokjes aan de kook te brengen, en de heerlijke geur van kaneel zal zich door je kamer verspreiden. Door met de pan door het huis te lopen, gaan de andere kamers bovendien ook lekker ruiken. Geniet van de winterse geur in je huis!

Zet wat planten neer

Planten zien er niet alleen mooi uit, maar ze hebben ook een aantal belangrijke werkingen. Wist je dat planten goed zijn voor de luchtzuivering?

Planten zoals palmen, krulvaren, sanseferia of klimop zuiveren de giftige stoffen en zetten koolstofdioxide (CO₂) om in zuurstof. De planten in je huis kunnen er op deze manier voor zorgen dat het altijd fris ruikt. Makkelijk toch?

De tip tegen muf ruikende tapijten

Je hebt niet veel nodig om je eigen tapijtverfrisser te maken. Meng 150 gram baking soda en 20 druppels tea tree olie door elkaar en laat het een nachtje staan.

Doordat je maar weinig olie en veel baking soda gebruikt, blijft het mengsel vast en niet vloeibaar. Zo kun je het eenvoudig uitstrooien over je tapijt. Even laten inwerken en daarna opzuigen met de stofzuiger (die daarna meteen óók weer lekker ruikt). Het makkelijke hiervan is dat je het gewoon kunt kopen bij de supermarkt of drogist.

Leg droogtrommeldoekjes neer

Droogtrommeldoekjes zijn natuurlijk bedoeld om je was in de droger lekker te laten ruiken, maar je kunt het ook gebruiken voor een frisse geur in huis!

Leg wat doekjes neer op onopvallende plekken, zoals onder het bed, onder de kasten en onder de bank. Je zult merken dat je huis na een tijdje al frisser ruikt! In de zomer kun je voor een snelle verspreiding van een frisse geur dan ook een droogtrommeldoekje voor de airco of ventilator hangen.

Geuren neutraliseren

Net las je al dat citrusvruchten goed werken om geuren in huis of bijvoorbeeld in de vaatwasser te neutraliseren. Azijn kan dat ook goed! Ondanks dat het niet zo lekker ruikt, zul je merken dat na een dag de vieze geuren in je huis weg zijn.

Bijvoorbeeld als je hebt gegourmet, of de kattenbak erg stinkt. Je hoeft alleen maar een kom azijn neer te zetten. Vind je azijn echt stinken en kun je hier niet goed tegen? Voeg dan een paar druppels olie toe.

Veel ventileren

Je huis kan muffig en bedrukt gaan ruiken als alle ramen en deuren altijd maar dicht zitten. Het is erg goed om even te ventileren in huis. Het beste kun je dat doen door elke dag even de ramen tegen elkaar open te zetten, zodat het lekker kan doorwaaien en een frisse geur het huis in kan komen.

Vergeet ook vooral de ventilatieroosters niet! Die kun je het beste altijd open hebben staan.

Lees ook: Ventileren en verluchten: wat is het verschil en waarom doe je het?

Zorg dat het niet te vochtig is in huis

Door het koken, douchen met de badkamerdeur open, of niet goed ventileren, kan er vocht in je huis terecht komen. Dat kan na een tijdje zorgen voor een muffe geur in huis. Je kunt een vochtmeter aanschaffen om te kijken hoe vochtig het in jouw huis is; als er teveel vocht blijkt te zijn, kun je een ontvochtiger nemen!

Maak zelf een lekkere luchtverfrisserspray

Natuurlijk kun je een luchtverfrisser of andere sprays hier kopen om je huis lekker te laten ruiken door een frisse geur te verspreiden. Je kunt dat natuurlijk ook heel eenvoudig zelf maken! Maak zelf een heerlijk ruikende spray van wat takjes lavendel, zuiveringszout en gezuiverd water.

Hetzelfde zou je kunnen doen met citroen en basilicum, wat ook erg lekker ruikt! Met slechts 1 kopje citroensap, ongeveer 25 druppels basilicumolie en 1 kopje water, maak je een lekkere spray waarmee je je huis weer heerlijk kunt laten ruiken.

Aromadiffuser

Een aroma diffuser helpt je huis geurvrij en fris te houden. Door het toevoegen van etherische oliën aan het water ontstaat een verneveling die een heerlijke geur door je huis verspreidt.

Sommige aroma diffusers zijn ook te gebruiken als luchtbevochtiger of bij symptomen van verkoudheid of om de lucht in huis te desinfecteren. Aromatherapie bevordert je gezondheid.

Meer informatie vind je hier.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *