Skip to Content

Freelance werkplekken voor zzp-ers om buitenshuis te werken op openbare plekken

Freelance werkplekken voor zzp-ers om buitenshuis te werken op openbare plekken

Ging je vroeger naar kantoor om te werken, hoeft dat tegenwoordig helemaal niet meer het geval te zijn. Het ‘nieuwe’ werken heeft helemaal zijn intrede gedaan. Natuurlijk als er afspraken zijn moet je nog steeds naar kantoor, maar je kan er ook voor kiezen om thuis te werken of op een flexplek.

Daarnaast zijn er steeds meer (parttime) zzp-ers. Als zzp-er kan je natuurlijk gewoon thuis aan de keukentafel gaan werken, of misschien een kantoor aan huis.

Het kan echter ook zo zijn voordelen hebben om buitenshuis te gaan werken, ook zonder dat je een werkruimte moet gaan huren voor een x-bedrag per maand. Bijna de helft (47%) van de thuiswerkende zelfstandige ondernemers heeft behoefte aan een werkplek buitenshuis.

Mensen worden ook steeds creatiever in het vinden van een werkplek. Soms is het roeien met de riemen die je hebt. Daarom vandaag een overzicht van fijne (openbare) werkplekken.

En anders kan je altijd nog kiezen voor een workation en bijvoorbeeld een weekend of midweek ergens een hotelkamer te reserveren waar je lekker kan doorwerken zonder afleiding.

Voordelen van buitenshuis werken

Als zzp-er kan je natuurlijk een kantoor / werkplek huren, maar zeker als je net bent begonnen heeft niet iedereen het budget daarvoor. Het is ook niet altijd noodzakelijk om een kantoor te hebben.  Of is niet altijd even noodzakelijk.

Het voordeel is dat je alleen werkt, maar ieder voordeel kan ook een nadeel zijn. Met name plekken met een fijne internetverbinding zijn erg populair. Toch kan er ook een nadeel aan kleven; buitenshuis werken is niet altijd even goed voor je portemonnee. Dat is dus een afweging waard.

Soms is het fijn om wat mensen om je heen te hebben, om het gebrek aan collega’s te compenseren. Natuurlijk kan je via whatsapp of andere media contact hebben met concullega’s, maar als je echt even wilt werken leidt dat enorm af.

Je komt sneller in een ‘werkmodus’ terecht, het is anders dan thuis lekker uitslapen en dan in je onesie achter de computer te duiken op de bank. Nu moet je je toch even aankleden, verzorgen en de deur uitgaan.

Je moet er ook echt fysiek heen, dus kom je ook in een soort werk-thuismodus terecht.

Doordat je je huis verlaat raak je ook minder afgeleid van klusjes die thuis gedaan moeten worden zoals de wasmachine aanzetten of even de stofzuiger door de woonkamer heen halen.

Lekker genieten van het zonnetje; zeker nu de lente is begonnen en de zomer voor de deur staat is het zonde om de hele dag in een bedompt kantoor te zitten. Als zzp-er kan je, indien je een fijne laptop hebt die niet veel last heeft van reflectie, ook prima buiten op een terras aan de slag.

Musthaves voor een zzp-er

Het voordeel van mij als zzp-er is dat ik eigenlijk maar twee dingen nodig heb. Mijn laptop en wifi. Nu heb je niet helaas overal (gratis) wifi, dus kan je ervoor kiezen om een betaald abonnement af te nemen of wat ik vaak doe van mijn telefoon een hotspot maken.

Oké, je moet dan geen uren gaan surfen of filmpjes kijken, zelfs met een ruim abonnement ben je dan zo door je bundel heen. Maar werken of even je mail checken is geen probleem.

Wat de laptop betreft ben ik erg blij met mijn nieuwe HP laptop waarvan je eerder al een uitgebreide review kon lezen. Het voordeel is dat hij niet al te groot is en dus prima in mijn schoudertas past en hij niet al te zwaar is dus ik hem makkelijk mee neem.

Beter het zekere voor het onzekere. De accu gaat een paar uur mee, dus ook als je geen oplaadpunt hebt is dat de eerste uren geen probleem.

Tot slot is het heel fijn dat hij zowel gebruikt kan worden als laptop als tablet, bijvoorbeeld in de tram heb je niet altijd evenveel ruimte.

Maar kan je bijvoorbeeld wel foto’s bewerken (heb je ook geen wifi voor nodig), want naar buiten kijken ben je ook al snel wel zat. Meer musthaves heb je eigenlijk niet nodig.

La Place

Als je met de auto gaat of ergens een afspraak hebt is het fijn om nadat de kinderen op school te zijn gedropt meteen al op pad te gaan. Vaak ben je dan al net na de file.

La Place vind je op meerdere plaatsen in het land naast de snelweg, je hoeft dus niet helemaal de stad in. Ze beschikken over stopcontacten mocht je dat nodig hebben en over het algemeen ook een prima wifi-netwerk.

Mocht je nog niet ontbeten hebben, kan je dat direct meepakken (ook geschikt voor brunch), een sapje of drankje halen en aan de slag.

Ook ideaal om samen met een paar concullega’s af te spreken. De tafeltjes zijn groot genoeg om met zijn tweeën te delen. Of voor een vergadering waarbij je in het midden afspreekt.

Ikea

Zeker als je een Ikea-klantenkaart hebt (en anders goede reden om aan te schaffen) is de Ikea een fijne werkplek. Over het algemeen zijn deze ook goed bereikbaar vanaf de snelweg.

Met een klantenkaart kan je ook gratis koffie of thee halen, en dus je wandelingetje maken naar het koffiezetapparaat. Er zijn vaak verschillende hoekjes, zodat je een rustig plekje op kan zoeken en lekker kan doorwerken.

Ook dit vind ik een fijne plaats om af te spreken voor een meeting, zeker als je met iemand afspreekt die verder weg woont. Het voordeel van de Ikea is ook dat je ze door het hele land vindt.

Coffee Company & Starbucks

De Coffee Company & Starbucks zijn ketens die je in het hele land tegenkomt. Je vindt ze over het algemeen in het midden van de stad, maar ook bijvoorbeeld op het staion in Amsterdam en is een fijne plek om te werken.

Ze hebben hier vaak verschillende soorten hoekjes en zitjes, ook met éénpersoonstafeltjes.

Het voordeel van de Starbucks is dat je die ook op grotere stations vindt, ideaal als je met iemand hebt afgesproken maar ruim de tijd hebt genomen of op reis moet en net de trein gemist.

Hier geldt wel dat als je even naar het toilet gaat je iemand moet vragen om op je spullen te letten of ze mee moet nemen.

McDonalds

Nog een fijne keten met gratis wifi en werkplekken is de McDonalds. Ook hier hebben ze ontbijtjes, betaalbare koffie en de meeste vestigingen hebben twee verdiepingen zodat als je boven een plekje vindt, je prima rustig kan gaan werken.

Of je nu in het midden van de stad zit of ergens langs de snelweg. Aan het einde van de dag kan het er wel een stuk drukker worden.

Bibliotheek

Een bibliotheek is allang niet meer alleen de plek waar je boeken leent, een bibliotheek neemt steeds vaker de functie over van een soort buurthuis compleet met horeca-gelegenheid en ook zzp-werkplekken. Een speciale ruimte met werkplekken waar je ongestoord kan gaan werken met je laptop.

Hippe tentjes in de stad

Het kan echter ook zo zijn voordelen hebben om buitenshuis te gaan werken, ook zonder dat je een werkruimte moet gaan huren voor een x-bedrag per maand. Bijna de helft (47%) van de thuiswerkende zelfstandige ondernemers heeft behoefte aan een werkplek buitenshuis.

Iedere stad heeft ze wel; populaire en hippe tentjes om te werken. Over het algemeen met een kaart vol biologische producten, leuk aangekleed en populair op Instagram.

Als je hier binnenkomt zie je de kleine tafeltjes of barren met laptops. Ze kijken helemaal niet raar op als je in je eentje komt binnen wandelen. Je vindt ze door bij je vriendinnen na te vragen waar zij heen gaan, of wat rond te zoeken op Instagram.

Het nadeel is wel dat ze erg populair zijn, dus zeker als je rond lunchtijd binnenkomt kan het al vol zitten.

Binnenstad

Er zijn tegenwoordig een aantal steden die een gratis wifi-verbinding aanbieden in het centrum van de stad. Onder andere in Groningen en Leiden is dit het geval. Er zijn meer steden die een proef hebben gedaan, maar niet overal was dit even geslaagd.

Het maakt dus niet uit waar je gaat zitten; of dat ergens binnen is, of buiten op de trappen van een oud monument of een heerlijk grasveld. De wereld is je speeltuin (of in dit geval werkplek).

Binnenspeeltuin

Het kan echter ook zo zijn voordelen hebben om buitenshuis te gaan werken, ook zonder dat je een werkruimte moet gaan huren voor een x-bedrag per maand. Bijna de helft (47%) van de thuiswerkende zelfstandige ondernemers heeft behoefte aan een werkplek buitenshuis.

Als je met kinderen zit die net een studie- of margedag hebben van school moet je aan een noodoplossing denken. Een binnenspeeltuin kan dan ideaal zijn.

De kinderen vermaken zich prima, laten zo af en toe hun gezicht zien terwijl jij door kan werken. Je moet wel tegen wat achtergrondgeluid kunnen of een binnenspeeltuin zoeken met hoekjes waar het wat rustiger is.

Zo ben ik fan van een nieuwe binnenspeeltuin met twee grote zalen die voor feestjes en partijen zijn en voor een deel is afgeschermd van de grote ruimte. Daar zijn ook stopcontacten en wifi zodat je daar rustig een werkdag door kan brengen.

Voor de kinderen haal je een grote kan met limonade en een paar bekertjes en je hoort hen niet klagen!

Daarom hebben we een strippenkaart voor die dagen dat er echt gewerkt moet worden. Wist je dat er zelfs binnenspeeltuinen zijn met speciale afdelingen of terrassen voor werkende ouders?

Openbaar vervoer

Het kan echter ook zo zijn voordelen hebben om buitenshuis te gaan werken, ook zonder dat je een werkruimte moet gaan huren voor een x-bedrag per maand. Bijna de helft (47%) van de thuiswerkende zelfstandige ondernemers heeft behoefte aan een werkplek buitenshuis.

Als je voor je werk moet reizen kan je natuurlijk met de auto gaan, maar zeker rond spitstijd kan de trein een fijn alternatief zijn. Je hoeft dan niet zelf achter het stuur en kan dan onderweg ook nog wat werk verrichten.

Het fijne van mijn nieuwe laptop is dat hij ook geschikt is als tablet en je dus ook bij weinig zitruimte aan de slag kan. Niet overal is er een fijne wifi-verbinding, maar de meeste smartphones beschikken over een hotspot zodat je je eigen modem bij je draagt.

Wachtkamer

Het kan echter ook zo zijn voordelen hebben om buitenshuis te gaan werken, ook zonder dat je een werkruimte moet gaan huren voor een x-bedrag per maand. Bijna de helft (47%) van de thuiswerkende zelfstandige ondernemers heeft behoefte aan een werkplek buitenshuis.

Oké, een hele werkdag is niet zo geschikt. Maar een van de voordelen als zzp-er is dat je geen vrij meer hoeft te vragen als je een afspraak hebt met de huisarts, tandarts of wat dan ook.

Soms heb je geluk en een wifi-verbinding en anders kan je van je telefoon een mobiele hotspot maken. Juist omdat je hier maar even bent, en nooit weet hoe lang je moet wachten hoeft dit geen heel grote aanslag te zijn op je abonnement.

Scheelt weer tijd die je anders kwijt was aan het doorbladeren van magazines of het naar buiten kijken.

Strandclub

Is het zonnig weer en woon je vlakbij de kust; waarom dan niet lekker naar het strand toe? Zeker overdag is het er over het algemeen nog lekker rustig en kan je een fijn plekje vinden met je schoenen uit, voeten in het zand en een prachtig uitzicht.

De meeste strandclubs hebben een prima internetverbinding en in plaats van een koffie kan je genieten van een cocktail. Natuurlijk niet vergeten een foto te plaatsen op social media van jouw werkplek van die dag. Het gezegde is tenslotte niet voor niets ‘work hard, play harder’ 😉

Overige werkplekken

Andere werkplekken waar ik de afgelopen weken was te vinden om te werken waren:

Het kan echter ook zo zijn voordelen hebben om buitenshuis te gaan werken, ook zonder dat je een werkruimte moet gaan huren voor een x-bedrag per maand. Bijna de helft (47%) van de thuiswerkende zelfstandige ondernemers heeft behoefte aan een werkplek buitenshuis.

Het zwembad; als de kinderen lekker aan het poedelen zijn of met papa een rondje doen kan je prima even de laptop open klappen. Ook tijdens zwemles kan je toch weer een half uurtje / drie kwartier rustig werken.

Het kan echter ook zo zijn voordelen hebben om buitenshuis te gaan werken, ook zonder dat je een werkruimte moet gaan huren voor een x-bedrag per maand. Bijna de helft (47%) van de thuiswerkende zelfstandige ondernemers heeft behoefte aan een werkplek buitenshuis.

De kinderboerderij; de kinderen hadden een vriendinnetje mee. Ik had een kan limonade besteld en een schaal nacho’s en de kinderen hebben heerlijk gespeeld en dieren geaaid terwijl ik toch even wat achterstallig werk kon doen.

Het kan echter ook zo zijn voordelen hebben om buitenshuis te gaan werken, ook zonder dat je een werkruimte moet gaan huren voor een x-bedrag per maand. Bijna de helft (47%) van de thuiswerkende zelfstandige ondernemers heeft behoefte aan een werkplek buitenshuis.

Tijdens een weekendje weg. Oké, natuurlijk staat family time bovenaan, maar soms kom je er toch niet onderuit om even die laptop open te klappen en als de kinderen ook even een rustmomentje nodig hebben, waarom niet?

Het werk gaat tenslotte door, en nu is het niet heel goed zichtbaar, maar met zebra’s en giraffen op de achtergrond hoor je mij niet klagen!

Op welke plekken werk jij graag als zelfstandige?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *