Skip to Content

Fotowand met foto’s maken

Fotowand met foto’s maken

Een fotomuur staat heel mooi in je huis. Het is een prachtige decoratie in je huiskamer, maar eigenlijk kan het in ieder vertrek iets toevoegen. Nu kan je een fotowand op heel veel manieren maken, uiteraard helemaal aangepast aan jouw eigen smaak. We geven je hier enkele ideeën om je te inspireren!

Waarom een fotowand?

Natuurlijk is het in de eerste plaats handig om te weten welke stijl of sfeer je met de fotomuur wilt uitstralen. Is het puur ter decoratie, dan kan je naast mooie foto’s ook gaan voor prachtige afbeeldingen die je ergens anders vandaan plukt. Wil je juist kunnen genieten van je (klein)kinderen, dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal en ga je er even voor zitten welke foto’s ervoor in aanmerking komen.

Kies je stijl en/of kleur

De lijstjes bepalen voor een groot deel wat de sfeer wordt van de muur. Kies dan ook bewust de kleur(en). Maar ook de stijl van de lijstjes. Natuurlijk pas je dit aan, aan de rest van je interieur. De muur zal een echte eyecatcher worden, dus mag je hier best even goed over nadenken. Hou je van modern? Dan is een muur met witte en zwarte strakke lijsten heel mooi. Ben je meer romantisch ingesteld? Dan zijn zachte pastellen prachtig en graag ook met sierlijke lijstjes. Om maar even een paar voorbeelden te noemen. Je kunt ook bewust kiezen voor allerlei verschillende lijstjes, waardoor je een mooie mix krijgt, die bijvoorbeeld prachtig past bij een meer Bohemian interieur.

Even nadenken voor je begint

Ga niet zomaar klakkeloos aan de slag om er dan achter te komen dat het toch niet echt mooi staat en jij met een muur vol gaten zit. Eerst even checken hoe het uitkomt, dus. Er zijn apps die je hierbij kunnen helpen! Maak verschillende composities en bepaal dan welke je het mooiste vindt. Bedenk dat ook de afstand onderling verschil maakt in wat mooi staat. Heb je allemaal dezelfde lijsten? Dan is het vaak mooier als ook de afstand onderling hetzelfde is. Heb je een ratje toe aan lijsten, diktes en vormen? Dan wordt dat natuurlijk lastig en moet je vooral uitproberen wat het mooiste is.

Vind je het lastig zien? Leg ze dan eens op de grond neer in de gewenste opstelling en probeer het van bovenaf te bekijken, zodat je er goed zicht op hebt. Ga hiervoor even op een stoel of trap staan! Ben je met z’n tweeën, dan kan de 1 kijken en de ander ze dan verleggen tot je het gewenste effect hebt. Dan wordt het een kwestie van goed noteren wat de afmetingen zijn! Maak ook een foto om het nog eens na te kunnen kijken.

Tip: teken de vormen op een papier en noteer de afstanden op de juiste plekken. Dat is het meest duidelijk voor als je bezig bent.

Verschillende groottes

Kies voor verschillende afmetingen om een mooi, speels effect te krijgen. Je kunt rust bewaren door voor dezelfde lijsten te kiezen. Hou je wel van bont en gezellig? Kies dan maar voor verschillende lijsten in verschillende kleuren! Durf te doen wat je zelf mooi vindt, zodat het echt jouw unieke muur wordt.

Allemaal vierkantjes

Heel anders is je muur volhangen met vierkantjes. In dit voorbeeld zijn de afbeeldingen ook nog eens in het zwart/wit, wat minstens net zoveel invloed heeft op de sfeer. Prachtig in een modern interieur, maar eerlijk is eerlijk: het past ook prima bij andere stijlen!

Hou je van veranderen? Tip!

Er is 1 nadeel aan een fotowand: als je een keer iets anders wilt dan zit je opgescheept met een muur vol gaten! Nu is dat nog niet zo’n probleem als je pas verandert als je toch de huiskamer gaat aanpakken. Maar hou je ervan om regelmatig met je meubels te schuiven en andere dingen aan de muur te hangen of in de kast te zetten? Dan heb je toch een probleem. Kies dan voor een minirail, waar je de foto’s aan op kunt hangen. Simpel in gebruik en je kunt er volop met variëren. Je hangt de lijstjes namelijk op zonder gaten te moeten boren in de muur! Je kunt ook kiezen voor schilderijhaken die je op de muur plakt.

Op planken

Hou je wel van veranderen, maar wil je de muur wel echt met foto’s blijven volhangen? Je zou dan ook kunnen kiezen voor een heel andere manier. Bevestig smalle plankjes aan je muur, waar je de foto’s op kunt zetten. Het leuke hieraan is dat je moeiteloos kunt variëren en je er ook nog andere kleine accessoires bij kunt zetten. Of zelfs kleine plantjes eraan toe kunt voegen. De uitstraling is meteen heel anders, maar wel erg mooi.

Foto’s bij de trap

Ook bij je trap kan je prachtig met je foto’s in de weer. Het effect wordt mooi als de wand meedoet met de stijging van de trap. Maar dat kan wel op een speelse manier. Je hoeft dus niet overal net zo hoog vanaf de trap iets op te hangen. In dit voorbeeld zie je hoe er wel met de hoogte wordt gespeeld, maar de afbeeldingen niet ‘stijf’ met de trap ‘meedoen’.

Natuurlijk kan het wel. Dat het effect heel anders is, dat zie je in bovenstaande afbeelding.

Hexagon fotocollage

Je kunt je afbeeldingen ook laten printen op een hexagon. Dit is dus een zeshoek. Het wordt meteen minder stijf en je kunt het op verschillende manieren met elkaar combineren. Want hang je ze op een bepaalde afstand van elkaar? Of plaats je ze juist tegen elkaar aan? Je kunt ook teksten op deze vormen laten afdrukken, zodat je ook je favoriete ‘mantra’ ertussen kunt verstoppen…

Fotocollage

Met je foto’s een grote collage maken is een andere manier om je wand mooi vol te hangen. Dit kan je zelf doen door je foto’s op een groot vel karton op een creatieve manier te plakken. Knip er maar lekker op los of plak verschillende groottes van foto’s bij elkaar. Maar je kunt het ook laten afdrukken en daarbij kan je eveneens kiezen voor verschillenden formaten van de afbeeldingen die gebruikt worden.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *