Skip to Content

FOMO; Fear of Missing Out

FOMO; Fear of Missing Out

‘Fomo’ of ‘Fear Of Missing Out’: je hebt er vast al meer over gehoord. Een ‘kwaal’ waar veel mensen tegenwoordig last van hebben. Waar komt dit verschijnsel vandaan? En wat kan je doen om hier minder last van te hebben?

Wat is FOMO?

FOMO kan je scharen onder een sociale angst. Je bent bang om iets te missen. Dit kan komen omdat je je schade wilt inhalen na de lange coronacrisis, maar dat is echt niet de enige oorzaak. FOMO is waarschijnlijk nog veel meer te danken aan onze social media. We zien en horen alles wat anderen ondernemen en dat wil jij ook. Omdat je het allemaal echt leuk vindt…

Maar het kan ook zo zijn dat je het gevoel hebt dat je anders niet echt meetelt als je ook niet overal geweest bent en ook zo veel dingen doet. Je moet toch ook cool uit de hoek komen en van alles kunnen vertellen op je social media?

Waardoor ontstaat FOMO?

Zoals al duidelijk werd in voorgaand stukje heeft FOMO alles te maken een sociale druk die jij ervaart. Vooral door social media heb je het gevoel dat je niet meetelt als je niet veel te vertellen hebt of ben je bang buiten de boot te vallen als je ziet dat anderen ergens geweest zijn of iets gedaan hebben wat jij niet hebt gedaan.

Hoewel we allemaal natuurlijk op zijn tijd bang zijn om dingen te missen, kan het dusdanige vormen aannemen dat het echt wel een dingetje begint te worden. Want niemand houdt een dusdanig drukke agenda vol of dat onrustige gevoel! En het helpt echt niet om ook maximaal te kunnen genieten van dat wat je doet.

Is FOMO een ziekte?

Tja, dat is maar net wie je spreekt en hoe graag je met etiketjes loop te strooien. Je zou het een sociale angst kunnen noemen. Dirk de Wachter, psychiater, vindt FOMO een ziekte van deze tijd, die voor depressie en vermoeidheid kan zorgen. Hij zegt dat het voortkomt uit de obsessie voor geluk. Dat meldt Radar.avrotros.nl.

Hoe weet je of je FOMO hebt?

  • Natuurlijk balen we allemaal wel eens als we iets missen. Maar dat is nog niet meteen te scharen onder FOMO. Wanneer is het dat wel?
  • Als je bang bent iets te missen waar andere bekenden wel heen gaan
  • Jezelf onrustig voelt bij het idee dat je iets mist
  • Je denkt dat je altijd iets moet doen en je niet fijn voelt als je agenda dus leeg is
  • Je ‘holt’ van de ene activiteit naar de andere, terwijl je eigenlijk helemaal geen zin in alles hebt

Wat kan je doen tegen FOMO?

Natuurlijk kan je jezelf helpen om minder last te hebben van deze angst of dit onrustige gevoel. Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen.

Wat wil je zelf?

Probeer allereerst voor jezelf helder te hebben of je iets doet omdat je dat zelf graag wilt. Of doe je het vooral omdat je denkt dat je anders niet meer meetelt? Laat dat idee los! Je doet waar je zelf zin in hebt en je mag heel duidelijk kiezen voor meer rust in je dagelijkse leven!

Moeten is mogen

Daarop voortbordurend: je moet helemaal niet van alles doen, je mag dingen doen. Probeer je mindset daarin te veranderen. Er is niks mis met leuke activiteiten doen, maar het mág. Er moet helemaal niks.

Meer rust is meer genieten

Als je loslaat dat je van alles moet en je er dus rustiger over na kunt denken, dan kan je ook gaan beseffen dat het nog een keerzijde heeft om steeds van alles te moeten doen. Je mag misschien een hoop meemaken, maar vertel eens eerlijk: geniet je er ook van? Als je op 1 dag van verjaardag, naar concert en dan nog een ander feest holt, ben je waarschijnlijk veel meer bezig met alles netjes afwerken en ondertussen zit je al met je hoofd bij alles wat er nog moet.

Echt kunnen genieten van de dingen doe je doet zijn veel waardevoller en dat gaat toch echt beter met een hoofd/lichaam wat meer rust ervaart. Dus in plaats van bezig zijn dat je over een half uur al weg moet omdat je anders te laat bent voor het volgende feest (bijvoorbeeld) kan je heerlijk genieten van de fijne gesprekken en het lekkere eten op de plek waar je NU bent.

Je kunt niet alles meemaken

Hoe hard je ook holt, het zal je nooit lukken om echt alles mee te maken. Je hier druk om maken heeft dus simpelweg geen zin. Klinkt heel simpel maar dit tot je door laten dringen kan zeker helpen.

Plan je agenda minder vol

Met andere woorden: plan minder in en dat wat je inplant is omdat je het echt zelf wil en niet omdat je het gevoel hebt dat je dit moet doen!

Minder social media

Merk je dat je toch onrustig blijft? Probeer eens minder met social media bezig te zijn. Al die filmpjes en foto’s van iedereen kunnen je extra onrustig maken en je het gevoel geven dat je van alles mist. Of dat je nodig iets moet doen om jezelf ook interessant te kunnen laten zien op je account. Minder hiermee bezig zijn kan al verschil maken voor dat onrustige gevoel.

Prik door social media heen

Besef ook dat wat je op social media ziet meestal alleen de mooie dingen van het leven van iemand zijn. Iedereen heeft zijn eigen saaie momenten, zijn eigen problemen en ga zo maar door. Alleen strooien we daar veel minder mee rond op internet. Een ander is net zo goed weleens sikkeneurig of maakt iets mee waar hij niet blij mee is.

Mindful leven

Gewoon lekker hier en nu leven en genieten van de dingen die hier ter plekke gebeuren. Het helpt bij heel veel psychisch leed en ook nu kan je er dankbaar gebruik van maken. Stilstaan bij alles wat je mist: wat heb je eraan? Het verandert niks, het geeft je alleen een rot gevoel. Nu ervaren hoe iets voelt, eruitziet en ga zo maar door, maakt de beleving veel intenser en daarmee wordt iets al veel sneller fijn en maakt het indruk. En dat is veel waardevoller dan alleen maar opgejaagd van alles moeten!

Wil

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *