Skip to Content

Het belang van flossen voor de mondhygiëne

Het belang van flossen voor de mondhygiëne

Een stralende glimlach begint met goede mondhygiëne. Terwijl tandenpoetsen een belangrijk onderdeel is van ons dagelijks routine, wordt het belang van het gebruik van dental flossers soms over het hoofd gezien. In dit uitgebreide artikel zullen we dieper ingaan op het belang van dental flossers, hoe ze werken, verschillende soorten flossers die beschikbaar zijn, tips voor effectief gebruik en waarom ze cruciaal zijn voor het behoud van een gezonde mond.

Waarom flossers essentieel zijn

Tandenpoetsen is een geweldige manier om oppervlakkig tandplak en voedselresten te verwijderen, maar het kan moeite hebben om de ruimtes tussen de tanden effectief schoon te maken. Dit is waar dental flossers van pas komen. Ze zijn ontworpen om in de nauwe ruimtes tussen de tanden te komen, waar tandenborstels niet bij kunnen. Door regelmatig te flossen, verwijder je tandplak en voedselresten die anders kunnen leiden tot tandbederf, tandvleesontsteking en slechte adem.

Hoe werken flossers?

Dental flossers, ook wel tandzijde of tandflos genoemd, zijn dunne draadjes gemaakt van nylon of PTFE (polytetrafluorethyleen). Ze kunnen in verschillende vormen voorkomen, zoals flosdraad op een houder, flosboogjes, flosspicks en flossers met handvat. Het doel van een dental flosser is om tussen de tanden en onder de rand van het tandvlees te komen, waar tandplak zich ophoopt.

Het gebruik van een dental flosser vereist voorzichtigheid en nauwkeurigheid. De flosser moet voorzichtig tussen elke tand worden geleid, waarbij een zagende beweging wordt gebruikt om de draad langs de zijkanten van de tanden te bewegen. Het is belangrijk om de flosser zachtjes onder het tandvlees te laten glijden om ook daar tandplak te verwijderen.

Verschillende soorten Flossers

Er zijn verschillende soorten dental flossers beschikbaar om aan de behoeften en voorkeuren van verschillende mensen te voldoen. Enkele populaire opties zijn:

 • Flosdraad op een houder: Dit is de traditionele vorm van dental flosser, waarbij een stuk flosdraad op een klein houdertje wordt gewikkeld. Dit maakt het gemakkelijk om de flosser vast te houden en te manoeuvreren tussen de tanden.
 • Flossboogjes: Deze flossers hebben een boogvormig ontwerp met flosdraad gespannen tussen twee uiteinden. Ze zijn handig voor mensen die moeite hebben met het vasthouden van flosdraad op een houder.
 • Flosspicks: Flosspicks zijn kleine plastic stokjes met flosdraad aan één uiteinde en een tandenstoker of borsteltje aan de andere kant. Ze zijn handig voor onderweg en gemakkelijk te gebruiken voor mensen met beperkte handmobiliteit.
 • Flossers met handvat: Deze flossers hebben een handvat dat lijkt op een tandenborstel. Ze bieden een stevige grip en maken het gemakkelijk om de flosser te manoeuvreren tussen de tanden.

Tips voor effectief flossen

Om het meeste uit je flossroutine te halen, zijn hier enkele tips voor effectief flossen:

 • Flos dagelijks: Om tandplakopbouw te voorkomen, is het belangrijk om minstens één keer per dag te flossen, bij voorkeur voor het slapengaan.
 • Gebruik de juiste techniek: Gebruik een zachte zagende beweging om de flosser tussen de tanden te bewegen. Forceer niet en vermijd het stoten van het tandvlees.
 • Gebruik genoeg flosdraad: Zorg ervoor dat je voldoende flosdraad gebruikt om tussen elke tand te komen zonder hetzelfde stuk flosdraad opnieuw te gebruiken.
 • Wees consistent: Het kost tijd om een goede flossroutine te ontwikkelen, maar blijf volhouden. Na verloop van tijd zal flossen een tweede natuur worden.

Het belang van flossers voor mondgezondheid

Dental flossers spelen een cruciale rol bij het handhaven van een optimale mondgezondheid. Door regelmatig te flossen, kun je:

 • Tandbederf voorkomen: Door tandplak en voedselresten tussen de tanden te verwijderen, voorkom je de vorming van gaatjes.
 • Tandvleesontsteking verminderen: Flossen helpt tandvleesontsteking te voorkomen door irritatie en ontsteking van het tandvlees te verminderen.
 • Slechte adem bestrijden: Door bacteriën en voedselresten te verwijderen die een slechte adem kunnen veroorzaken, draagt flossen bij aan een frissere adem.
 • Algemene mondgezondheid verbeteren: Een gezonde mond is essentieel voor een goede algehele gezondheid. Door je mond goed te verzorgen, verminder je het risico op diverse gezondheidsproblemen.

Dental flossers zijn een essentieel onderdeel van een goede mondhygiëne routine. Door regelmatig te flossen, kun je tandplak en voedselresten verwijderen die anders kunnen leiden tot tandbederf, tandvleesontsteking en slechte adem. Met verschillende soorten flossers beschikbaar en een paar eenvoudige tips voor effectief flossen, is het gemakkelijk om deze belangrijke gewoonte in je dagelijkse routine op te nemen. Geef je glimlach de aandacht die het verdient door regelmatig te flossen en geniet van een stralende mondgezondheid.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *